RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2292|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Lama V3 燒咗一粒 SS14

zipdrive 發表於 2006-7-22 17:29:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手一問  ,想問邉到有得賣.
 樓主| zipdrive 發表於 2006-7-22 17:54:34 | 只看該作者
底板連接 motor 個粒,表面寫着 SS14 ,唔知這粒是咩????????
zifu 發表於 2006-7-23 02:03:03 | 只看該作者
影張相題下,我度有ic賣  15元一垃
aj 發表於 2006-7-25 19:32:49 | 只看該作者
我也燒了 SS14, 請問在那裡買?
 樓主| zipdrive 發表於 2006-7-26 14:50:16 | 只看該作者
可能係 common fault, 我 hold 機時突然一隻奬冇咗動力,隻機掉咗落地下, ss14 邊到賣我都想知
aj 發表於 2006-7-26 16:29:19 | 只看該作者
我跟你的情況相同, full charge 後, figure 8 同一些基本動作到約10
min 左右就突然失動力. 已油門全關, 但其中一個rotor 仍在轉.

這明顯不是什麼油門未收令馬達堵死至電流太大令SS14 及 IRF7413燒掉.

大陸出品又一次失望, 不過一分錢一分貨, 算吧 (Just 3 flight, with second flight
servo failure and third flight after puting new servo, the diode and rectifier burnt)
wave 發表於 2006-7-26 16:33:30 | 只看該作者
原帖由 aj 於 2006-7-26 16:29 發表
我跟你的情況相同, full charge 後, figure 8 同一些基本動作到約10
min 左右就突然失動力. 已油門全關, 但其中一個rotor 仍在轉.

這明顯不是什麼油門未收令馬達堵死至電流太大令SS14 及 IRF7413燒掉.

大 ...

乜v3咁多問題,我飛v2又唔覺wor!
Evo5 發表於 2006-7-26 16:36:35 | 只看該作者
MY V2 also perfect
 樓主| zipdrive 發表於 2006-7-26 17:33:33 | 只看該作者
原帖由 aj 於 2006-7-26 16:29 發表

大 ...

IC master shop

地址:九龍新蒲崗大有街35號義發工業大廈1字樓
電話:23081726
你可打電話問問,因我住香港島實在太遠.
 樓主| zipdrive 發表於 2006-7-27 17:31:06 | 只看該作者
星期日要過深圳,順便睇睇有冇平野賣,有冇人知邊到有零件賣 ???