RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2890|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Light Setup - Edde 兄請入

hkopium 發表於 2006-1-18 08:56:42 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
你另加既 LED 係咩火數? 1.5v or 3v? 係咪超光 LED?

可唔可以比幅"電線路圖"比我參考下? 得閒先, 唔急既, 呢兩日會攪隻 Northcraft FC 新殼, 想好似你D 燈咁光咁靚
Ryu 發表於 2006-1-18 10:22:47 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-1-18 08:56 發表
你另加既 LED 係咩火數? 1.5v or 3v? 係咪超光 LED?

可唔可以比幅"電線路圖"比我參考下? 得閒先, 唔急既, 呢兩日會攪隻 Northcraft FC 新殼, 想好似你D 燈咁光咁靚

我以往既慘痛經驗.........以前都出post問過
我有 超白, 橙, 紅 三色led, 用同一組電推只有白色會著, d前輩話要加電阻, 一係全用超光, 但紅同橙係鴨記我搵唔到有超光 , 攪到要用2set電

而且初頭我用粒9v 去推6粒超白, 都好似霸左少少, d led慢慢就會打柴或者唔燒, 但會變暗
所以後來先係7.2度偷偷電

如果edde兄套野可以用到7.2v 去推著晒超光 + 普通光就正斗

亦都等住睇下hkopium兄既 FC大作  ............我都好想整我隻FC殼, 不過先攪左86先
 樓主| hkopium 發表於 2006-1-18 12:56:29 | 只看該作者
原帖由 Ryu 於 2006-1-18 10:22 發表

我以往既慘痛經驗.........以前都出post問過
我有 超白, 橙, 紅 三色led, 用同一組電推只有白色會著, d前輩話要加電阻, 一係全用超光, 但紅同橙係鴨記我搵唔到有超光 , 攪到要用2set電

而且初頭我用粒 ...

我試過用 9V 推大頭超白 led (~3v each), 但最多可以推 3 粒. 用大頭 led 原因係可以好 fit 插入 Yokomo light bucket. 所以要用 2 隻 9v 先可以前後有燈.

所以好想跟 EDDE 兄學野, 佢架 S15 既燈, 真係一流!

我架新 FC 張會又係黑base+銀邊, 好悶既色, 所以無咩睇頭...

只望D燈可以攪好D.
Jim 發表於 2006-1-18 18:41:48 | 只看該作者
I want to know how to set up LEDs too....Front,Rear and Base....

Did anyone try to make break light?success???
Edde 發表於 2006-1-19 00:05:15 | 只看該作者
hkopium 兄/ Ryu 兄 太跨獎啦,我只是無錢買 Yokomo 套靚燈,唯有自己 DIY,

我套燈是買 x 廠出 for mini-z 一套 4 LED 胆連接線,KWS創昇買$120,
(買時頭燈可選擇要 2 隻超白光或超藍光,尾燈紅色無得你簡)

再到鴨寮街買 3 隻超藍光 LED 胆/ 熱溶膠條2條,要一粗一幼,(粗要6條電線入到,幼1條電線入到)
/幼身電線一小圈,鴨記買了約$30.

我的接線方法是從摩打取電到 for mini-z套燈嗰套電阻,再接上6個 LED 胆,

另外,我估for mini-z套燈是4.8v推的,我試過原装4胆接上摩打,比少少油都很光,但敢比 full 油,
我怕會燒,再試鴨記買來的 LED 胆,單一個胆直接接上摩打,然後慢慢比油,直至約3/4油便燒了,(因不知v數)

所以我想for mini-z套燈推6個胆,應夠光及安全的,(已玩了約 10 排電)
當然可試再推多幾粒胆,理應都不會燒,但不建議太多,可能每個胆的光度是會減弱及無 power比摩打,(我未試過)
最後我用玻璃膠封密燈殼邊(防入塵)及固定已包上熱溶膠條的電線,
下次 party ,無街燈都唔怕,我哋幾部車都光爆,哈哈
 樓主| hkopium 發表於 2006-1-19 00:39:12 | 只看該作者
Thank you!
Edde 發表於 2006-1-22 02:46:50 | 只看該作者

;;

''
Edde 發表於 2006-1-22 02:47:15 | 只看該作者
Edde 發表於 2006-1-22 02:59:45 | 只看該作者
 樓主| hkopium 發表於 2006-1-22 03:44:13 | 只看該作者
Thx Edde 兄!

I can try that on my next shell... hopefully is the Yokomo Z33
Edde 發表於 2006-1-22 04:01:56 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-1-22 03:44 發表
Thx Edde 兄!

I can try that on my next shell... hopefully is the Yokomo Z33

hkoptium 兄
原來你都 like 哩部 Z33,幾正豆,我都心郁郁.
SPAWN 發表於 2006-1-22 04:45:03 | 只看該作者
.

SPAWN 發表於 2006-1-22 04:46:15 | 只看該作者
原帖由 Edde 於 2006-1-22 04:01 發表

hkoptium 兄
原來你都 like 哩部 Z33,幾正豆,我都心郁郁.

咁就唔好想la!郁佢la!!hehehehe
 樓主| hkopium 發表於 2006-1-22 14:29:11 | 只看該作者
原帖由 SPAWN 於 2006-1-22 04:46 發表

Spawn: 未出呀, 但已經叫左日本仔到出果陣留隻比我. 話時話, 你咪話想換車? 打算出架咩車?

Edde: 你洗唔洗我預埋你訂隻 Yokomo Z33 殼? 到時我地兩架 Z33 可以玩 twins. 定到有實貨睇左先決定?

D1仔 發表於 2006-1-22 17:26:56 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-1-22 14:29 發表

Spawn: 未出呀, 但已經叫左日本仔到出果陣留隻比我. 話時話, 你咪話想換車? 打算出架咩車?

Edde: 你洗唔洗我預埋你訂隻 Yokomo Z33 殼? 到時我地兩架 Z33 可以玩 twins. 定到有實貨睇左先決定?

hkopium兄....我都整番個牙
個殼會幾時出同幾錢牙
 樓主| hkopium 發表於 2006-1-22 18:12:12 | 只看該作者
原帖由 D1仔 於 2006-1-22 17:26 發表

hkopium兄....我都整番個牙
個殼會幾時出同幾錢牙

完全未知... 估計 2月中, 大約 4,300yen + Shipping 1,000yen  (Total around HK$380)  

到時我會通知大家.
D1仔 發表於 2006-1-22 19:31:17 | 只看該作者
原帖由 hkopium 於 2006-1-22 18:12 發表

完全未知... 估計 2月中, 大約 4,300yen + Shipping 1,000yen  (Total around HK$380)  

到時我會通知大家.

OK.....
Edde 發表於 2006-1-22 21:15:46 | 只看該作者
原帖由 SPAWN 於 2006-1-22 04:46 發表

你個魔鬼 SPAWN ,想吓都話要郁佢,我重有好多嘢想喎,咁咪好易出事
都係等我完成月頭新買嗰部 MB-4 buggy 先算啦,

hkopium兄,你買先,唔使理我住,但係部 Z33 嗰車燈組及圓大的車尾線條,確實吸引
 樓主| hkopium 發表於 2006-1-23 01:51:19 | 只看該作者
原帖由 Edde 於 2006-1-22 21:15 發表

你個魔鬼 SPAWN ,想吓都話要郁佢,我重有好多嘢想喎,咁咪好易出事
都係等我完成月頭新買嗰部 MB-4 buggy 先算啦,

hkopium兄,你買先,唔使理我住,但係部 Z33 嗰車燈組及圓大的車 ...

好! 到時睇你點"引"得住. 我實魔鬼你!