RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: chub
打印 上一主題 下一主題
收起左側

灣仔橋底塲被洗咗白白,油水都無滴)(第二集)

michaelxl2000 發表於 2010-8-1 17:22:31 | 只看該作者
回復 99# tai13

有信心輸得甘
小鬼 發表於 2010-8-1 20:36:42 | 只看該作者
回復 98# michaelxl2000
thx師兄,我不是要針對任何人,希望大家明白

首先...我並不是"管理員先生"
另外我亦不是"盧冠廷"
但我相信盧冠廷都唔會話自己係"零炭排放", "零污染"
(我只係一個普通人,亦談不上好環保的人)
"人類紀"人類為左提升生活質素都影響了不少生態環境,現今人類每分每秒都係影響緊e個世界,所以才有人提倡"環保"

現代社會"零炭排放""零污染"簡直係冇可能!
但如果只懂說沒有人做得到"零污染"那就唔去保護環境,這說法真的合理嗎??
為環保出一分力真的那麼困難嗎?真的需要咁多藉口嗎?
善用資源,唔浪費,也算是為環保出一分力,對不對??

車仔玩完唔要,係唔自動消失o係e個世界,但可以妥善處理
而且車仔生產後無人買亦都係唔唔自動消失

油車用的燃油是什麼天然植物油....我不知道,我只知道這東西也添加其他化學物料,亦都對環境有影響!
或許油車用的燃油可以安全飲用我不知道啦.............
o個d油係燃油就係燃料.....生產出黎就唔係比人倒落地!清理油污也許需要清潔劑...大量水...大量人力....

其實倒油e個主要係公德問題,而引出影響環境o既(環保)問題
環保你話絕對做唔到!但係玩車or做人處事有d公德心...應該唔難啩??
玩完車清理垃圾,唔好破壞公物,弄髒公眾地方.......
michaelxl2000 發表於 2010-8-1 21:56:03 | 只看該作者
回復 102# 小鬼

多謝你的發表,我從沒有說過師兄你針對人,大家都是對事。可能你未去過灣仔橋底玩過車,果度d師兄我眼見好有守規矩,玩完車都有清理垃圾,無破壞公物,唔系你想像中一d存心去破壞環境的人。至於弄髒公眾地方一事就公說公有理?弄髒地方的確不對,很可能你未去過灣仔橋底玩過車,未感受到果度玩車既朋友難處。
   其實倒油一事唔系你所想咁,如果有油車落去玩既時候,都不需要倒油。
    我地都唔想整污遭個場,如果你有一d有用的意見或者方案可以不需要落油可以解決橋底賽道抓着力問題,歡迎你提出,我會好樂意接受你的有用意見。或者去實地研究一下,那就更好。
    還有我疑問?為什麼師兄你連人家做人處事好與壞、有沒有清理垃圾、破壞公物也知道?還有油車的燃料燃燒後排出來的廢氣及廢油會去到那裡呢?其實網上發表意見都要負責。大家都應該會明白的
 樓主| chub 發表於 2010-8-1 22:50:57 | 只看該作者
我知道你有心保護地球,亦知道你好有公德,我出個post係想話比人知個場洗到乾乾淨淨,地下冇油,玩唔到。講到倒油落地玩果班人係罪人咁,又話破壞環境又話冇公德,但係人地係有動機,先會咁做目的係玩到車,如果個個人黎到玩唔到就走,跟住慢慢冇人黎,個場冇人玩=浪費資源,唔好將倒油呢樣野同公德拉埋黎講,星期六日落去睇睇有幾多人玩得幾開心,有電車有油車,有人受惠。
小鬼 發表於 2010-8-1 23:24:12 | 只看該作者
回復 103# michaelxl2000
師兄你好!
小弟只係有覺而發,若果字裡行間無心冒犯了大家,亦唔好誤會,並不是針對任何人!
人家做人處事好與壞....當然我唔會知道,我只係想提倡公德心

P.S.多謝師兄提出重點:"至於弄髒公眾地方一事就公說公有理?弄髒地方的確不對"
你都認為弄髒地方是不對
michaelxl2000 發表於 2010-8-1 23:52:58 | 只看該作者
本人由開始至今從沒有說過倒油是對,師兄你無需特顯出來,但油車燃燒後排出的廢油是路面油漬原因之一但你卻不承認?
想出一個解決辦法才是重點,如果你或大眾想到一個兩全其美的辦法請發表出來,這才是實踐環保理念的有效方法之一
小鬼 發表於 2010-8-2 00:13:20 | 只看該作者
回復 103# michaelxl2000

師兄我想問問你話網上發表意見要負責!
你係想提醒大家唔好在網上提倡倒油落地上嗎?
小鬼 發表於 2010-8-2 01:25:54 | 只看該作者

其實我無話過師兄你倒油or倒油是對.....希望唔好誤會了!
但師兄係o係灣仔橋底玩過車感受到果度玩車既難處,但又未有其他不需要落油可以解決橋底賽道抓着力問題而迫於無奈地接受,不過由開始至今從沒有說過倒油是對

引用師兄文字並沒有什麼含意,只係小弟讀得書少怕理解錯誤
師兄又提及到油車----油車燃燒後排出的廢油是路面油漬原因之一
則係師兄認為罪魁禍首油車!?

我明白油車燃燒後有機會排出的廢油,但e個post唔係因為油車之廢油問題,而係有人提倡倒油落賽道解決橋底抓着力問題!
alexsin 發表於 2010-8-2 01:36:42 | 只看該作者
RE tai13 ~以我個技術灣仔場應該冇咩難度

HAHA~你揾你老友呀MIKE  片番場
 樓主| chub 發表於 2010-8-2 05:47:26 | 只看該作者
其實我無話過師兄你倒油or倒油是對.....希望唔好誤會了!
但師兄係o係灣仔橋底玩過車感受到果度玩車既難處 ...
小鬼 發表於 2010-8-2 01:25

請問你有冇落過橋底玩呢??相信你冇,好明顯你係話緊我,唔緊要我冇所為,唔知你有冇試過等左成個月先有得去放車,但去到一個圈都行唔到就執野走,我試得多,有好多人都係度講過話呢個場如果地面乾爽冇左層油係面度係玩唔到,呢個係事實!我曾經與康民處管理呢個場既職員電話對話過反映呢個問題,可以唔洗賽道嘛?佢同我講話有人投訴話場地層油濕滑一定要洗地.咁冇辦法啦!你知嘛?如果個地係靚夠咬的話,唔會有人倒油係地上面,係橋底玩開既人係知道我講咩!就當我理虧,當我不對,如果賽道物料冇改變,我想信呢個動作係會有的!
rrangerw 發表於 2010-8-2 06:23:17 | 只看該作者

本來都冇乜興趣回應呢度的話題, 橫掂大部份都係吹水居多, 但係見到有的人亂嘈一輪, 顛倒黑白, 我自已都有係橋底玩車, 忍唔住講番兩句:

個個都講環保, 也野係環保先? 衣食住行玩邊樣野唔用資源先, 係未唔坐車唔生火唔睇戲唔打機? 究竟點介定呀? 你都係諗唔到架喇, 又蓄意定唔蓄意咁, 話你知最唔環保就係浪費! 造出黎的野用唔到或者冇人用就係浪費, 橋底場冇油時候有冇玩過呀, 根本係滑雪場, 架車直線都行唔到呀, 政府用左咁多資源整個車場又水又電而冇人用就最唔環保, 的初哥帶架靚車落去一入彎就撞埋, 散晒無晒心機, 架車從此擺埋一便就唔環保; 仲有個的食左咁多年飯而思想閉塞, 邏輯混亂, 不求甚解, 自以為是口既人, 排放左咁多炭, 但只會用似是而非理論去指責別人, 呢隻就最唔環保喇!
msl 發表於 2010-8-2 10:49:47 | 只看該作者

回復 111# rrangerw

造出黎的野用唔到或者冇人用就係浪費, 橋底場冇油時候有冇玩過呀, 根本係滑雪場, 架車直線都行唔到呀,政府用左咁多資源整個車場又水又電而冇人用就最唔環保, 的初哥帶架靚車落去一入彎就撞埋, 散晒無晒心機, 架車從此擺埋一便就唔環保;

Agree
阿虫 發表於 2010-8-2 13:49:33 | 只看該作者
回復  michaelxl2000

另外我 ...
小鬼 發表於 2010-8-1 20:36

小鬼, 我睇你d post真係睇到把幾兩把火, 你根本連件事係乜都未搞清楚就加把口埋黎, 玩車o既係一種混合油, 唔會完全燃燒(而且係大部份不會被燃燒)而噴返出黎, 呢樣就係地上而油污o既主要成因, 但係呢d油污反而會令到d遙控車更加咬地, 但當呢層油被洗去之後, 成個場就變到完全唔咬地而無辦法玩到, 就算要等d油車放油放到回復咬番地都唔係一時三刻就得, 所以有d好心o既師兄想出倒"比麻籽油"(係植物油黎)落條跑道增加咬地, 而唔係好似果玨知d唔知do既人咁講, 去破壞環境或者係無公德心, 唔該你地呢班知d唔知do既人搞清楚件事先好出聲, 唔好係度人講你又講
 樓主| chub 發表於 2010-8-2 14:59:26 | 只看該作者
回復  michaelxl2000

另外我 ...
小鬼 發表於 2010-8-1 20:36

弄髒地方令到其他人不能使用,就係冇公德!

想時勢做英雄,好明顯你出錯位!做左豬雄!
isaacnok 發表於 2010-8-2 15:19:31 | 只看該作者
洗完地轉膠太會吾會好啲?
阿虫 發表於 2010-8-2 17:44:34 | 只看該作者
都係玩漂移
AMAT 發表於 2010-8-2 17:57:46 | 只看該作者
我有朋友係橋底玩,所以好清楚知道倒O既油係乜油.

無論係植物油又好,電油都好......其實都已經唔環保.

當然,你可以話,玩車仔本身已經唔環保......不如連車仔都唔好玩云云.....
此立論就等如話:條街都係污糟O架啦,掉多舊垃圾有乜所謂呢?

講真,我講O既係.....對於一條油淋淋,玩完架車返去洗都唔掂O既場地......唔會吸引我去玩,更加唔好講新手......

好多年前,都應該係三四年前到,好多外國賽事,都好興倒糖水落TRACK,增加抓地力......
但近年係越嚟越少.....因為唔環保,亦都唔公平.
之後大家都變成用CONTROL呔......總之唔理你,你唔咬SET到咬為止.

有人話唔落油行唔到.......
講真,我都好想睇下唔落油果時係幾唔好走.....不過,我去親都見成地油.
所以......

既然有得揀唔去......咁我梗係去佐敦谷玩啦~
 樓主| chub 發表於 2010-8-2 18:33:58 | 只看該作者
講真,我都好想睇下唔落油果時係幾唔好走.....不過,我去親都見成地油.

呢句最好笑!!!!!
laufufu 發表於 2010-8-2 18:40:17 | 只看該作者
回復 110# chub
請願諒我用詞粗俗!!原來係你D白痴仔整到咁...倒油之後就叫人買橋底胎!好想知橋底胎係唔係要找你買呢??
如果係咁,係同果D响HIGHWAY放石頭,放釘.等你爆胎,就走黎幫你換胎果D賤人有咩分別?
我唔覺得落左油有幾咬地LAW?! 如果你係街,係球場放車,唔通你倒油落街.球場?
仲覺得自己O岩晒!
用下個腦la.我同個小朋友去玩,佢都識講:點解個塊地咁滑ga,點解咁多油ga?
he is only 5years old....
雪野男 發表於 2010-8-2 18:51:23 | 只看該作者
我有朋友係橋底玩,所以好清楚知道倒O既油係乜油.

無論係植物油又好,電油都好......其實都已經唔環保.

...
AMAT 發表於 2010-8-2 17:57

"無論係植物油又好,電油都好......其實都已經唔環保", 咁我係唔係可以講句, 你呼吸又好, 唔呼吸都好.....其實都已經唔環保, 你講野仲差過d小朋友, 完全不知所謂, 你自己同我諗清楚係度講緊乜野, 你身為一版之主, 講句說話都完全唔經大腦, 又唔識得客觀去分析