RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2434|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手加入(買左車同小小零件)21-08-2010更新

dendrobium 發表於 2010-8-20 17:52:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

1)想問一下...現時哪款車是最流行&多零件?(我行過幾次都是見到京商only)
2)用哪款電變& 無刷moto比較好?
3)用2.4G控哪款易上手d?(價錢中等1000左右最好...本人只有2.4G 2PL)
3)有咩金屬件一定要買...同埋價錢大約幾多?(想參考一下..怕買錯..因小弟都是第一次接觸電單車)
4)電應該買咩牌子同埋容量?(太多牌子...花多眼亂)
本人預算都是大約2500$左右...夠唔夠新手入門?

請各位多多幫忙~~感激不盡!!

21-08-2010更新
頭先去到kws買左車,啤呤,金屬波箱,同埋3mm介子
(想問金屬H牙,金屬尾擔係邊有得買?)頭先去有幾間因賽事休息一天)
葉生 發表於 2010-8-20 18:13:18 | 只看該作者
1. 參加人數黎講.....京商最多人玩
2. 電變摩打...有平有貴.....新手可以考慮好盈35a+7200kv 細摩打
3. 2pl 2.4 都可以...但玩落可以再upgrade一下
3. 建議換金屬波箱同尾擔 (波箱大約$100, 尾擔大約$300)
4. 電可以買GE 1800mah 25c 或 IP 1600 mah 30c, 避免買錯,  要度一下係咪可以放得落架車
另外, 要買比12仔用既servo, 主力用futaba 9650
唔包控, 上面各樣, 大約$2500
 樓主| dendrobium 發表於 2010-8-20 18:19:34 | 只看該作者
3. 建議換金屬波箱同尾擔 (波箱大約$100, 尾擔大約$300)
想問一下是原廠牌子 or 副廠出?

其實最想問有無相可以睇下...好怕買錯左..thx 師兄!!
葉生 發表於 2010-8-20 18:26:27 | 只看該作者
波箱.....買衫賽車啦
尾擔.....展記有出.....熱賽車都有.....
熱賽車靚d....亦貴d....
大野 發表於 2010-8-22 11:00:12 | 只看該作者
個人意見: 買埋粒金屬波箱介子.
葉生 發表於 2010-8-23 14:17:02 | 只看該作者
回復 1# dendrobium

電子野呢?
唔使買金屬牙都可以.....我地大部份人都係用膠齒.....
如果你本身有介子就ok....如果唔係....你會需要4mm 同5mm介子.....
不過.....我都係建議你砌好架車......
再搵黎佐敦搵我地幫你睇睇......
或者上....www.rcmchk.com.....
收集多d資料....