RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1816|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

ultrafire電用在發射上

abcde 發表於 2010-11-27 17:29:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有冇人用 ultrafire aa size 3.6 v 900mah x3 電來造發射電 ?
小弟買了三粒試左..但係只可用兩小時左右...唔知係買左假電....定係原本900mah 容量太細...

應幾a差?
可用幾耐時間?

我試左用玩車差機 1c (0.9a) 差...只能差入5xxmah 左右(最好個粒)
用發射計時...兩小時後無電...

想知有用哩隻電師兄指教下
X360 發表於 2010-11-27 21:27:07 | 只看該作者
I also use 14500x3 , but buy no protection is better.
gordonleung 發表於 2010-11-28 11:52:36 | 只看該作者
我都試過
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=113226.
E+改用18650了, 容量再大D, 不過唔係支支控都放得菬
 樓主| abcde 發表於 2010-11-28 20:49:17 | 只看該作者
回復 3# gordonleung

多謝師兄指教....我唔知係唔係買左假電定係一開始差壞左....我反覆差放...有一粒只可差放4xxmah
好個粒只可入5xxmah
發射只可用兩小時....

我0.9a差....b6 lilo mode 3.6V
放用發射放...如果師兄可玩一日....我可能要買過d新同買部指定差機先可試真d....
gordonleung 發表於 2010-11-28 22:30:05 | 只看該作者
回復 4# abcde

我買左4粒都壞左一粒, 你試下用0.5A應該可以差多DD, 呢隻電唔可以用高A差, 0.9A對佢黎講都係高. 不過我最後都係打番散排電, 用ULTRAFIRE專用差機逐粒差, 再加電箱.

你係唔係2個鐘長開唔熄控呀?
 樓主| abcde 發表於 2010-11-28 23:17:41 | 只看該作者
回復 5# gordonleung

係...兩個鐘到....由10.5v...好快跌到8.xxv..枝控即刻嚮...有一粒 2.xx....有一粒 3.5x...有一粒 3.7x...所以我估2.xx 個粒巳經俾我玩死左.....差得4xxmah
gordonleung 發表於 2010-11-29 21:06:49 | 只看該作者

回復 6# abcde

咁就有問題喎, Li-ion電差滿應該係4.1V(如果我冇記錯), 3粒應該係12.3V先啱
tai13 發表於 2010-11-29 21:50:54 | 只看該作者

........................
 樓主| abcde 發表於 2010-11-29 22:21:59 | 只看該作者
師兄誤會了...是枝控嚮左後度的...其中一粒電壓特低...所以覺得是那粒壞左...另外個兩粒都唔健康得去邊....
我技控是m8...電位很煩的..我在原本電架飛jump線..由8變3cell....如果有鋰電岩size...就唔使攪utlrafire..
師兄那個ultrafire 差機是不是每次只可差2cell那部?
gordonleung 發表於 2010-11-29 22:39:42 | 只看該作者
回復 9# abcde

我見你話"由10.5v...好快跌到8.xxv......" 我仲以為10.5V係差滿左既電壓.
 樓主| abcde 發表於 2010-11-29 22:47:52 | 只看該作者
師兄這部要幾錢?我見個d$45..只有for aa size....另外就好似哩部...可差c123 同大d size....
我買多一粒試下代壞個粒....希望只係壞一粒啦....
gordonleung 發表於 2010-11-29 23:09:27 | 只看該作者
回復 11# abcde

sorry, 我唔記得幾錢lu, 去鴨記睇睇吧, 大鬼把.
 樓主| abcde 發表於 2010-11-30 19:07:11 | 只看該作者
唉......諗注買多粒睇下會唔只係死一粒...點知...新買翻黎個粒重低mah個原本個三粒...
望真d粒粒唔同樣. .新買個粒重大粒d添.. ..邊粒先係真ultrafire 電.. ..巳經嚮鋪頭買...唔係街邊買啦....
只係有一粒好少少....都唔肯定個係唔係真電....唉放棄唔攪
 樓主| abcde 發表於 2010-11-30 19:24:16 | 只看該作者
原木用nimh 2500mah....覺得電壓好快跌到好低(9.xx v) 但都用到5 6 個鐘...諗著高電壓d枝發射會強d無咁易jam...所以攪ultrafire....(唔用lipo life 係因為枝控是m8...電架好q煩)
唉....最後可能都係用翻nimh吧啦....
oohnel 發表於 2010-12-1 14:07:54 | 只看該作者
C Hing, 我知道你果隻藍色UltraFire 無 Protection 架,如果粒電長期處於3.0V以下,粒電好快死。你可以去鴨記買隻有Protection Ultrafire (灰色包裝),又或者去買個Protection Circuit 裝上去。我知係鴨記買豬大腸中小食(北河街/鴨寮街交界)向反要九行2個鋪,賣直升機仔果2檔,你問佢有無鋰電個護線路賣。