RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3085|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

F103RM改GT一問?

whogetit 發表於 2010-12-4 22:05:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想買部F103GT,但係買唔到, 想用架RM改GT, 除見到師兄加bumper之外, 仲有冇野要改, 有咩parts...(e.g. upright)
sfdo 發表於 2010-12-4 22:33:42 | 只看該作者
我都想知。
但我更想知除左星星之外,有冇其他 後驅房車。 (想玩像真 法拉利、NSX .... )
jypepe 發表於 2010-12-5 00:23:07 | 只看該作者
回復 1# whogetit

http://www.tamiya.com/japan/download/rcmanual/f103rm.pdf
http://www.tamiya.com/japan/download/rcmanual/58367.pdf

你可試試比較兩份說明書, 不同之處都不少......頭擔, 轉向杯連pin, 尾珠叉整份都不一樣

注意 103GT 本身車很窄, 原裝用了+2 OFFSET 軨也只有182MM, 若以後轉用SOREX或其他沒有OFFSET 車軨就更窄了......

我有一架103GT
比我我會試改 103車身, 104車轆......
 樓主| whogetit 發表於 2010-12-5 00:30:51 | 只看該作者
咁係咪即係話用唔到touring tire要用番f-1 tire?
jypepe 發表於 2010-12-5 00:32:30 | 只看該作者
回復 2# sfdo

尾驅+四獨避震 係有其他出過, 有師兄POST過, 不過已是停產的懷舊車, 日Y拍見過NIB的, 二千幾蚊....
另有某家一架叫RT01的開發中......資料不詳, 估計都係過二千......

之前也有師兄將M04加長加闊, 或者留意M06 吧
kiev 發表於 2010-12-5 00:36:33 | 只看該作者
比較實際既方法係執架 2 手 103GT ...
carvenchow 發表於 2010-12-5 05:03:37 | 只看該作者
RM同GT最大分別我諗住差速收緊方法同埋可以行TOURING胎

留意下ATOMIC 有架F103GT 金屬版 而經係碳低,好多金屬件,係食粥$650 PARTS 都同 F103GT一樣數

不過最好問一問要自己配D咩 我諗差速, D彈弓仔 茶茶要自己再買掛...
jypepe 發表於 2010-12-5 11:50:59 | 只看該作者
回復 7# carvenchow

http://www.rcatomic.com/atomic/i ... uemart&Itemid=1

照住套KIT砌的話, 好似要用F201 殼(長左闊左), 同TOURING SIZE有分別的, 玩TOURING的話套板已經唔O岩用,
手上有架GT再散買佢D件又唔同講法

ATOMIC 套 kit 係將 103GT 改番做 F1, 珠叉果PART都係要搵番103GT
試試上RCMART個網搵, 應該仲有得賣

但正如樓上KIEV 所講, 搵架二手GT黎比較下先冇壞
carvenchow 發表於 2010-12-5 18:17:07 | 只看該作者
回復 8# jypepe

咁我真係唔知tim sorry c兄

不過我都係買左摩打座,個個差速外殼...

不過照咁睇f1個六角係咪大d?

gt個殼可以用touring胎

不過我個架用個利曼殼笠住佢就算
jypepe 發表於 2010-12-5 18:31:29 | 只看該作者
回復 9# carvenchow

套kit原先預你用f201呔軨......其實即係用到touring呔軨的
carvenchow 發表於 2010-12-5 18:32:38 | 只看該作者
回復 10# jypepe

咁我明白哂啦 唔該c兄
我見識真係太少
jypepe 發表於 2010-12-5 18:42:21 | 只看該作者
回復 11# carvenchow

唔好咁講, 我吹水多過落手落腳, 之前係因為想幫架 group c F40 搵其他車轆用, 先對D F103 PARTS 留意多少少咁解......
其他野....我完全唔識的
hk_sdu 發表於 2010-12-6 22:28:42 | 只看該作者

The parts required to change from 103RM (F1) to 103GT

I just bought last week, most of them from Waigo

SP1231 - Rear wheel mount R, from Rcmart

The Atomic one is from Action Hobby, it is optional, for rear wheel base + 9mm

Around HKD 250+

Hope this help!
 樓主| whogetit 發表於 2010-12-6 23:00:47 | 只看該作者

回復 13# hk_sdu

好勁呀...咁我就可以去買新野玩啦

今個星期去照單執藥
hk_sdu 發表於 2010-12-6 23:51:38 | 只看該作者

回復 14# whogetit

And this small bumper, very cheap
http://www.rcmart.com/catalog/rc ... l?cPath=595_744_888

From here, u got a full list of 103GT Tamiya part and hop-up parts
http://www.rcmart.com/catalog/tamiya-f103gt-c-595_744_888.html?page=1&sort=1a

One more thing, is the 3x37mm king pin, not include in the front arm set. This one is the same size as M-car susp pin.