RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1748|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

慢爬既問題

達人 發表於 2010-12-29 19:47:42 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

近來好多ching問有關慢爬既問題,例如:咩車好爬,用咩電,點改裝,一舊電玩幾耐,用咩電子野等..........
其實慢爬係一樣十分簡單既玩意,可以係自己係樓下公園玩又得,三五知己一路行山一路玩又得,冇一部特定既車或牌子特別好爬,每一款車都有佢自己既長處,我建議未接觸過RC或未接觸過慢爬既最好買一啲香港有得賣既車及容易買零件既車,最好買新車自己返去裝配,錦可以對自己部車了解多啲,就算壞左都可以知邊度壞乜,慢爬對電既要求好低,唔洗買什麽貴價電或大牌子,如鋰電買2/3百蚊有30c以上就可以,最好有3排電或以上,因為我地玩慢爬係要行山既話,唔同環境用電既多小都有分別,冇話一定一舊可以行幾耐,但預多好過小,對新手計其實唔洗任何改裝,當你出車玩過之後自然自己會知到有啲咩要改有啲咩要保留原裝,電子野其實好簡單,電變用有前後波既,馬達用普通白豬就可以,servo最好用金屬牙,平價既有MG995/996大約$100,搖控器可用AM,FM,2.4G,大陸或其他國家既牌子都可以,(當然如果你乜都冇既買2.4G既會比較好,最平既$2xx就有),我希望會多啲人喜歡慢爬呢個運動,如對慢爬有任何問題,可以係呢度提出,好多ching都會樂意解答,好多問題如有爬文既都有答案,我地會幫你地加入慢爬行列
忍者 發表於 2010-12-29 20:30:40 | 只看該作者
我都加入了...........
oscarchoi 發表於 2010-12-29 20:50:58 | 只看該作者

就逹人兄解答有興趣加入慢爬行列的司兄們的資料,
現本人分享一下自己的車:
SCX-10  KIT $1880.00 (四個月前之價目)
三仔緑色直軸  $140.00   (電波)
摩打 40T       $19X.00   (一般都可用白豬或黑豬)
伺服 藍鳥       $19X.00  (普通都要金屬齒)
前輪加铅        $10.00    (廣華街)
鋰電 25C       $300.00   (筒仔電都可以玩)
電變 付他麻    $39X.00   (MC330 雙星101都可以的)
            ((其他全部原裝無改))
http://www.youtube.com/watch?v=na8YMkd4Bp4&hd=1 影片中有AX-10 CR-01 SCX-10
http://www.youtube.com/watch?v=AEb5-Fqc9nE&hd=1  影片中有SCX-10 R1  HILUX
http://www.youtube.com/watch?v=iQmncz-ua2w&hd=1  影片中有SCX-10 AX-10
benlau 發表於 2010-12-29 20:52:17 | 只看該作者
回復 1# 達人
講得好。讚好。
ivanlee102324 發表於 2010-12-29 22:44:53 | 只看該作者
請問cc01算唔算係慢爬車?
oscarchoi 發表於 2010-12-29 22:49:22 | 只看該作者
回復 5# ivanlee102324
cc-01 唔可以玩慢爬
ivanlee102324 發表於 2010-12-29 23:27:30 | 只看該作者
哦!!唉,我都想玩慢爬!!不過冇錢
Jazz_Wan 發表於 2010-12-29 23:41:58 | 只看該作者
ivanlee102324 發表於 2010-12-29 23:46:41 | 只看該作者
cc01係唔係好平架??
 樓主| 達人 發表於 2010-12-29 23:55:38 | 只看該作者
現時慢爬係香港多人玩而容易買到既有AX10,SCX10,CR01....而R1都開始多人玩,但車及零件都要在網上訂
Jazz_Wan 發表於 2010-12-30 01:41:21 | 只看該作者
回復 9# ivanlee102324

二手区大量,约700~900
hiacepaul 發表於 2010-12-30 09:00:33 | 只看該作者
玩慢爬真係好之味
kenkkchao 發表於 2010-12-30 11:33:06 | 只看該作者
回復 3# oscarchoi

Oscar兄, 請問前輪加铅作用在那裡, 因本人都玩有SCX-10 想了解多一點
謝謝
ACDC 發表於 2010-12-30 12:35:11 | 只看該作者
回復  oscarchoi

Oscar兄, 請問前輪加铅作用在那裡, 因本人都玩有SCX-10 想了解多一點
謝謝
kenkkchao 發表於 2010-12-30 11:33

新手必問~
多問多學 新手亦能夠設館授徒

http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=193811&extra=page%3D3
Thx
kenkkchao 發表於 2010-12-30 15:30:05 | 只看該作者
回復 14# ACDC

唔該Ching