RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1231|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

對於D ching既車有好多唔明自

kelvin6a23 發表於 2011-1-7 19:38:54 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
1,當一架車前後都有servo既時候,遙控個接收會有幾多個插呢?
2,當前後都有servo,個轆就可以轉得大彎D,用埋可以斜行,
3,dig system,可以lock著個轆
以上3個程況,其實個控係點樣控制架?
ching們講既3pk控等於接收可以插3樣野?2個servo1個esc??
咁樣就可以??
仲有dig system,其實當dig 開左之後,點解架車仲可以轉彎,同比油既?個控可以同時控3樣野?
ching ,可以講解比呢個無知既新手嗎?
達人 發表於 2011-1-7 22:29:28 | 只看該作者
1.1個servo1個插
2.係
3.lock尾轆
以上3個程況用3ch或以上可以做到(有啲3ch控唔得)
用棍控做以上動作會容易啲控制
你以上咁多野其實得兩個問題
 樓主| kelvin6a23 發表於 2011-1-8 13:07:57 | 只看該作者
THX c hing
咁轉向個到,轉大彎同斜行係唔係用個控去set個2個servo點轉呢?
達人 發表於 2011-1-8 14:04:54 | 只看該作者
Jazz_Wan 發表於 2011-1-8 20:15:12 | 只看該作者

回復 1# kelvin6a23

Dig开启後,後look会被锁住,当你比油时,後look会被拖住行,转弯个幅度会大左,
三频枪控应该可以,当然不是个个得,我支系有两段式pig park 制既棍控,park上就锁look park下就正常,
用普通四频棍控都可做到这个效果,如非比赛,我就建议师兄唔好买
Jazz_Wan 發表於 2011-1-8 20:32:06 | 只看該作者
回復 1# kelvin6a23

用两个servo既时候,要留意下电变的bec够不够A数,如果唔系有机会会失控,前後转向也要留意servo拉力
Jazz_Wan 發表於 2011-1-8 20:36:06 | 只看該作者
回復 3# kelvin6a23

其实不用用个控set,你想点控制,就睇你个servo插系边个ch