RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2601|回復: 24
打印 上一主題 下一主題
收起左側

點樣令到部 03 行到直?

killermomo 發表於 2011-2-1 15:46:27 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我都5知點解, 間03 行行下會特然標去1邊, 有Ching 話當AWD 咁玩1野車大油, 後驅就會亂咁標.
就係呢樣 set 極都 set 5好, 搞到有d氣累, 對後驅.
有無師兄指教下唔該.
lkw2005 發表於 2011-2-1 15:49:47 | 只看該作者
C兄係2.4G or.....

如果係2.4G的話,小弟係尋晚之前都仲有呢個問題

你著車再係隻控既SUB:TRIM度較返好就OK了
 樓主| killermomo 發表於 2011-2-1 16:00:47 | 只看該作者
回復 2# lkw2005

大哥係 2.4 wor....sub trim 要搞d咩.....呢單野車爆左我幾個穀.....請指教
lkw2005 發表於 2011-2-1 16:14:45 | 只看該作者

咁應該係我理解錯,唔係我所講既情況

留待其他C兄解答
magiceye 發表於 2011-2-1 16:53:29 | 只看該作者
我都5知點解, 間03 行行下會特然標去1邊, 有Ching 話當AWD 咁玩1野車大油, 後驅就會亂咁標.
就係呢樣 set  ...
killermomo 發表於 2011-2-1 15:46

如果係一比大油就好自然轉去同一邊的話, 咁樣就好大機會係後轆車嘅特性 - Torque Steer. 因為摩打動力係由後轆一邊差速傳到左右兩邊後輪, 扭力無法平均分配左右兩邊, 而導致其中一邊轆比另一邊大力, 所以好易自然轉去同一邊.

解決方法: 改善手指, 線性比油. 另外可以扭緊珠差(如果已經改用珠差).
800mah 發表於 2011-2-1 17:11:29 | 只看該作者
可能部車 set 得唔好o者

珠叉唔順, 查查太吸, t-板拗左, 等等, 多數都關個尾事.
vickyrx7 發表於 2011-2-1 17:29:37 | 只看該作者

之前有激撞嘅話不如睇下T版有冇崩,縲絲鬆脫、頭轆是否暢順
如果同上面師兄所講既一樣話
解決方法基本同上可加gyro會有改善,但不建議再扭緊珠差, 同埋有D品牌既珠差本身係有問題。
同埋早D收油入灣
 樓主| killermomo 發表於 2011-2-1 17:40:00 | 只看該作者
真係好奇怪....CT 條大直路真係10次都有3幾次自己撞牆...邪...
當我拾起部車比油, 無齒輪果邊總係先停, 另外果邊可能轉多3幾個圈先停.....5知關5關事呢?
今期改做 LM, 希望會好d la...
vickyrx7 發表於 2011-2-1 17:51:24 | 只看該作者
問下掌櫃check check
d.s 發表於 2011-2-1 18:03:38 | 只看該作者
曾經有師兄架03同你一樣直路無端指牆,之後發現係PCB問題,
一比極速個頭就會隔歇性fing頭,加gyro,reset pcb都冇用....
Minizer 發表於 2011-2-1 18:18:54 | 只看該作者
另外果邊可能轉多3幾個圈先停.....5知關5關事呢?

絕對關事!
800mah 發表於 2011-2-2 00:33:54 | 只看該作者
set 得好後驅一樣可以猛比油, 我架 03 90mm 窄陣行 PN 33T 一樣可以full 雞出直路.
HERO34 發表於 2011-2-2 02:09:02 | 只看該作者
下次上到車場拎部車出泥比D車友望下。
henry888 發表於 2011-2-2 07:37:34 | 只看該作者
真係好奇怪....CT 條大直路真係10次都有3幾次自己撞牆...邪...
當我拾起部車比油,無齒輪果邊總係先停, 另外果邊可能轉多3幾個圈先停.....5知關5關事呢?
今期改做 LM, 希望會好d la...
killermomo 發表於 2011-2-1 17:40

你check check尾座d bearing係咪唔順先,因為左邊輪行多兩個bearing, friction差別會好易令嫁車走左
另外你話會轉多另一邊會轉多幾個圈,你用牙差?因為珠叉唔會咁轉嫁wor如果牙叉就要落番油
henry888 發表於 2011-2-2 07:40:59 | 只看該作者
set 得好後驅一樣可以猛比油, 我架 03 90mm 窄陣行 PN 33T 一樣可以full 雞出直路.
800mah 發表於 2011-2-2 00:33

hehe, 你有無用鬼祟呔?
 樓主| killermomo 發表於 2011-2-2 09:26:10 | 只看該作者
Oh 咁多位師兄, 我係用kyosho 珠差 Law, PN座 94-102個 set, PN 查查, 4號 PN板, 已落gyro副廠的, 頭就用1度KM杯加 1度ATM呔尺.
摩打齒就用 8 law
祝咁多位師兄長玩長有, 每場跑多幾個圈 ^0^
偉記 發表於 2011-2-2 14:09:04 | 只看該作者
首先你用咩呔,我見D師兄用棉呔幾好.
查查用希D油
跟住放松個珠差,每次放5分鐘(1/12圈),唔好鬆到冼珠差
試下得唔得,仲係唔得就請D師兄幫你check下架車有冇其他問題.
可能有D野你睇唔到
偉記 發表於 2011-2-2 14:11:31 | 只看該作者
見到呀henry問下佢就OK哂
仲哥仔 發表於 2011-2-2 16:26:32 | 只看該作者
好明显是间歇性干扰..特别是冬天天气干燥的时候..换马达的碳刷OK了...我们几个人也这样.
800mah 發表於 2011-2-2 18:27:53 | 只看該作者
珠叉要順, 收緊都要好順個隻. (當然真玩要放返鬆d)
壓片要同珠叉盆黐實, 唔好用AA膠, 用UHU之類好啦
尾bearing 唔好夾緊, 尾軸可微微左右移動
珠查要用 3mm 介子攝o岩個位, 原裝多數偏左的.
用強磁快摩打, 珠叉要換鈦軸, 如果唔係左邊轆會吸住
查查彈弓唔好有太多preload, 中位要正確
查查碟要順, 好好好好順個隻
t-板左右要平均, 最好用闊&薄的t-板, 窄又厚個d一定唔好用.