RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3050|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手請教VDF同yokomo

monsterken 發表於 2011-4-6 00:15:53 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我之前只係用TT-01跑JV.
從未玩過漂移,我只係youtube睇過韓國既高手玩到架車好靚,跑得又有型。所以我開始留意吓依方面,但好多野我都唔係好明,所以我想請教吓咁多師兄。
關於VDF......我都只係刨過吓文先知有VDF依款車.....我想問吓新車入手價大約幾多到呢???係咪唔需要投資好多落去改已經做到接近真車既橫滑動作呢??
而yokomo....依類車我知道出道良久,車殼款式好多....我想問下師兄覺得依架低唔低玩呢??質素如何呢??
最後一個問題我想知,以上兩款車,現時咁多位師兄會點選擇呢??
希望咁多位師兄指教
椰禮 發表於 2011-4-6 03:28:13 | 只看該作者
睇下想玩帶車定軸車啦
你所指既"接近真車既橫滑動作"應該係指cs,如果要計平既話,yokomo drift package係
最好選擇,要cs淨係買套2百蚊既cs齒就得唔使煩,其餘就係買頭單、改c座同大轉向。
vdf就唔同啦,改cs通常都要換晒d齒同皮帶,樣樣野每件百幾以上,分分鐘過千,大部份改
件都唔係原廠出,不過實有佢既好處既
車殼正常都通用既,只係殼孔唔同同埋offset要就番姐
carvenchow 發表於 2011-4-6 04:02:38 | 只看該作者
我覺得VDF升級CS比較平

例如就咁原裝到CS 1.5 只不過係幾十蚊的事...

2.0以我所知有SQURE出KIT俾TA05 VDF

OR簡單D自己DIY下多小小皮帶頂
s.y.kwok 發表於 2011-4-6 04:32:48 | 只看該作者
各有各好處,
但如果sd/vdf二選一,
我會選擇vdf.
始終玩drift用前摩打會有利啲
Sd$1xxc出車,連電子野2千中玩得
Vdf淨車都呢個價lu
melolwk 發表於 2011-4-6 09:01:21 | 只看該作者
其實vdf升級cs既成本,我自己就:
兩條皮帶 $210
細皮帶轆[16t 20t 22t]  大約$110
大皮帶轆 孖星膠[37t] $25 SQURE既[40t] 金屬$260 [30t]金屬$260
blackboy 發表於 2011-4-6 12:30:57 | 只看該作者

hi monsterken 兄,你今天發表的話題非常值得本人再研究一番,基於前幾天本人也發表過一話題,二選一之飄移車,得各師兄的寶貴意見,感謝大家.巳準備今天出車, yokomo drift package, 但咋天看見有師兄發表VDF gold edition. 之後,又令本小弟立即dup停,立即再研究此金裝限量版,之前並沒有留意,(新仔關係,小見識>.<),發覺此車非常靚仔及電池摩打的擺位也非常好,跟yokomo DRB版擺位90%相近但價錢就差得遠了( $ 4500 vs $ 2600 ) 而二千六百元絕對是本小弟可以的buget之內.那我又再變心了(我真是一個不專一的男人呵..)...VDF.. i'm loving it !!!!
blackboy 發表於 2011-4-6 12:51:18 | 只看該作者
椰禮 發表於 2011-4-6 03:28
睇下想玩帶車定軸車啦
你所指既"接近真車既橫滑動作"應該係指cs,如果要計平既話,yokomo drift package係
...

椰禮師兄,小弟真的新手一名,什麼也不懂,希望唔好介意想問問有關問題, ( ,要cs淨係買套2百蚊既cs齒就得唔使煩,其餘就係買頭單、改c座同大轉向。
vdf就唔同啦,改cs通常都要換晒d齒同皮帶 ) <-- cs 是什麼東東?有何作用? or CS 1.5 , CS 2.0,,等等... 很無助,有時問RC shop 的人,並非個個友善,問多句想攞佢命咁.. ><
GARY^^ 發表於 2011-4-6 13:44:14 | 只看該作者
VDF角唔夠大. 要DIY改大角度.
 樓主| monsterken 發表於 2011-4-7 12:37:52 | 只看該作者
多謝晒咁多位師指教!!!依兩日我都有係到搵資料,俾我發現到原來TT-01都有CS 2.0 kit!!
咁我想問吓其實依套kit係有啲咩parts呢??係咩原理令到佢前後出力有分別呢??
咁TT-01甩起上黎同我主題個兩款車有乜分別呢??

因為俾我另一伴強烈反對再入車)
tt01E 發表於 2011-4-7 12:53:49 | 只看該作者
monsterken 發表於 2011-4-7 12:37
多謝晒咁多位師指教!!!依兩日我都有係到搵資料,俾我發現到原來TT-01都有CS 2.0 kit!!
咁我想問&#21523 ...

As I know officially there is only a cs 1.44 kit from active hobby for tt01. Those cs 2.0 on youtube are just DIY gears.
 樓主| monsterken 發表於 2011-4-7 12:59:16 | 只看該作者
tt01E 發表於 2011-4-7 12:53
As I know officially there is only a cs 1.44 kit from active hobby for tt01. Those cs 2.0 on youtu ...

咁1.44同2.0效果上掙幾遠呢??
車仔同學會 發表於 2011-4-7 16:16:06 | 只看該作者
monsterken 發表於 2011-4-7 12:37
咁我想問&#21523 ...

CS 2.0=後輪轉得快過前輪兩倍
 樓主| monsterken 發表於 2011-4-7 17:53:42 | 只看該作者
tt01E 發表於 2011-4-7 12:53
As I know officially there is only a cs 1.44 kit from active hobby for tt01. Those cs 2.0 on youtu ...

依個問候只係八掛下...咁點可以改到2.0呀??
lung_zmc 發表於 2011-4-8 16:58:45 | 只看該作者
vdf 改cs 好平 22t 3r $16  16t 雙星20  係條225皮帶 貴 10x  .. 其他野都好平  唔介意自己cut既話 225皮帶 好似30蚊都有條   vdf 改 cs 一定平過玩yokomo車
 樓主| monsterken 發表於 2011-4-8 20:17:08 | 只看該作者
回復 lung_zmc 的帖子

多謝師兄提供資料~~~
樫野有香 發表於 2013-11-3 02:35:58 | 只看該作者
玩啦一齊玩啦monsterken