RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: lf2c
打印 上一主題 下一主題
收起左側

小噴噴隱藏入水問題(已更新新方法防水 13#)

樓主| lf2c 發表於 2011-5-30 19:39:46 | 只看該作者

我知道片中的小噴噴的而且確係好快~
但我想問下ching你所回覆既野同我話想幫
小噴噴解決入水問題呢個topic有何關連???
請恕小弟唔識野........................
michaeltam 發表於 2011-5-30 19:46:13 | 只看該作者
回復 lf2c 的帖子

The boat upside down, than put 硅膠係邊位.
mercedes 發表於 2011-5-30 20:54:46 | 只看該作者
個motor 軸的直徑會唔會大了一點, 因小噴噴的軸是很幼的
michaeltam 發表於 2011-5-31 20:21:31 | 只看該作者

回復 lf2c 的帖子

反轉架小噴噴, 沿着條邊位落硅膠, 待自然乾. 船行駛時, 由於有水壓既關係, 進水會比靜止時多.
摩打萬向節位附近有膠Cup, 要落雪油, Prevent摩打轉時會扯水進入.
噴筒底座亦要用環氧樹脂或東風膠補強和執漏, 以達致防水效果.

cman-007 發表於 2011-5-31 21:00:33 | 只看該作者
michaeltam: "摩打萬向節位附近有膠Cup, 要落雪油, 摩打轉時會扯水進入"唔明是有何作用?會否成船都會系雪油呢!? and "環氧樹脂或東風膠",是什麼在那可買到?

多謝指教!
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-31 21:42:45 | 只看該作者
michaeltam 發表於 2011-5-31 20:21
回復 lf2c 的帖子

反轉架小噴噴, 沿着條邊位落硅膠, 待自然乾. 船行駛時, 由於有水壓既關係, 進水 ...

但我咁樣用一d包裝膠套套
住摩打軸可以嗎???
michaeltam 發表於 2011-5-31 21:56:03 | 只看該作者

回復 lf2c 的帖子

It is not suitable to do this.
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-31 22:04:05 | 只看該作者
michaeltam 發表於 2011-5-31 21:56
回復 lf2c 的帖子

It is not suitable to do this.

oic.............
michaeltam 發表於 2011-5-31 22:11:46 | 只看該作者
回復 cman-007 的帖子

摩打萬向節位附近有膠Cup, 要落雪油, Prevent摩打轉時會扯水進入. This method is
another ching told me how to build this boat.
michaeltam 發表於 2011-5-31 22:24:41 | 只看該作者
回復 cman-007 的帖子

michaeltam 發表於 2011-6-1 20:23:34 | 只看該作者
回復 lf2c 的帖子

小噴噴入水既地方和注意事項:
(1)反轉架小噴噴, 船底向自己, 係整條邊位塗上硅膠, 待自然乾.
(2)摩打萬向節附近有個黑色膠Cup, 係膠Cup之後(並不是落在萬向節)記得落雪油,
防止摩打轉時水由噴筒扯水倒灌入船艙.
(3)在船身鑽洞開孔, 再用適合大小粗幼既銅管固定在船身(可用AB混合膠固定, 五金舖有售, 約$20-$25),
再內和外加水冷管連接.
(4)係開船殼改裝時, 預留適合闊度, 黏上3M 防水邊(用於窗邊, 防雨水進入, 10元店有售, 但並不是賣$10元
好大卷灰色嗰隻)
(5)船艙內整個噴筒底部和邊位螺絲位(包括垂直和水平位), 可用環氧樹脂執留和補強. (化工原料舖, $65連催化劑. 油麻地偉X隔離,
油麻地站碧街A2出口, 翔峰行, 1800前關門). 東風膠亦可. (專業模型有售, $20)
(6)面蓋內部亦可用水彩筆掃上環氧樹脂(薄薄一層), 以達致防水效果.
(7)留意水冷管有没有裂痕或接口位有没有鬆脫.
以上如做足, 船艙入水情况大减.
 樓主| lf2c 發表於 2011-6-2 09:37:49 | 只看該作者
michaeltam 發表於 2011-6-1 20:23
回復 lf2c 的帖子

但問題係一開始第(4)部我已經做錯左~
 樓主| lf2c 發表於 2011-6-4 17:07:11 | 只看該作者
michaeltam 發表於 2011-6-1 20:23
回復 lf2c 的帖子

正如michaeltam你之前所講我諗真係同水壓有關係~
唔計個池有船行過產生波浪入水,因為果時個池淨得我一隻船行緊~
而我行左5分鐘到番到泥都係有少少水入~但就未有係有波浪下
果時入得咁勁~因為我隻船係有浪果時行入水程度真係幾恐怖下~
今日已買左環氧樹脂啦~
咁佢有分A同B兩樽~
咁係咪先搽A,之後搽B架???
同我而家因為本身已有硅膠係船度~
咁我洗唔洗整甩晒d硅膠先搽定係咩都唔洗搞就咁搽?
H2O 發表於 2011-6-4 19:49:18 | 只看該作者
咁係咪先搽A,之後搽B架???need check the ratio to mixed for use
咁我洗唔洗整甩晒d硅膠先搽定係咩都唔洗搞就咁搽?I think you need to do
 樓主| lf2c 發表於 2011-6-4 19:53:33 | 只看該作者
H2O 發表於 2011-6-4 19:49
咁係咪先搽A,之後搽B架???need check the ratio to mixed for use
咁我洗唔洗整甩晒d硅膠先搽定係咩都唔 ...

乜要兩溝一齊搽落去架???
如果係咁點溝法???
michaeltam 發表於 2011-6-4 20:16:31 | 只看該作者

(3)分A, (1)分B, mix together. and then use.
BUNNYYUEN 發表於 2011-6-16 21:58:07 | 只看該作者
nice share
mtu4000 發表於 2011-8-28 23:31:26 | 只看該作者
係邊道可以買到這架船呀,要幾多錢呀
 樓主| lf2c 發表於 2011-8-28 23:33:16 | 只看該作者
mtu4000 發表於 2011-8-28 23:31
係邊道可以買到這架船呀,要幾多錢呀

係鴨寮街買........
$280原裝一套包電包遙控包差機~
自由人 發表於 2011-8-31 17:52:01 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-8-28 23:33
係鴨寮街買........
$280原裝一套包電包遙控包差機~

師兄我諗你小噴噴入水係船面封得唔好, 唔係係噴筒入水..因為噴筒水壓好大如果入水會入得好勁; 唔會好似你講冇浪入少D..有浪就入多D....下次玩簡簡單單試下用電線膠布貼住個面同船艙條邊.....( 我條鯊魚都係行小噴噴既噴筒 乜都冇整,電子野冇做防水...只係個面同艙邊 貼電線膠布..冇水入...當然玩 1, 2 次就要換新膠布啦...)