RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6751|回復: 39
打印 上一主題 下一主題
收起左側

小噴噴隱藏入水問題(已更新新方法防水 13#)

lf2c 發表於 2011-5-21 18:41:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

話說今日小弟又去左維園試水~
睇泥我之前話100%防水ok既呢句說話要收番先~
因為上次試水時就話摩打鬆左所以搞一大餐~
咁呢次試完水之後發覺有一個隱藏入水問題~
而呢個現象係唔玩過行過都唔發覺~
(p.s.因為之前都係擺係洗餸盤度睇過晒冇入水就以為ok~)
返正題呢個問題亦係停船埋岸時最易睇到~
就係當我一收油時~咁推動隻船行緊既波浪就打晒上去條槽度入水~
如圖中紅圈示d水就係呢兩邊條槽入水~
flybook 發表於 2011-5-21 18:56:39 | 只看該作者
試下貼條(防水)海綿邊,收返頂蓋夾吾夾得到條邊,外面4邊再貼膠布
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-21 19:42:01 | 只看該作者
防水海綿可以係邊度搵到???
michaeltam 發表於 2011-5-21 20:27:39 | 只看該作者
回復 lf2c 的帖子

樓主| lf2c 發表於 2011-5-21 20:41:27 | 只看該作者
Jack05101 發表於 2011-5-24 12:14:19 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-5-21 20:41
原來$10店有~
唔該晒師兄~

用左得吾得?
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-24 17:39:16 | 只看該作者
Jack05101 發表於 2011-5-24 12:14
用左得吾得?

我到而家都冇用到~
首先我都唔知個包裝係點驚買錯~
因為佢有兩隻~第一隻係類似膠紙咁一卷卷~
而第二隻就好似膠布咁一塊塊灰色寫明防水既~
同埋照我而家呢個情況睇似乎難搞d~
原因係我開頭界開長方形洞時原來又界錯左~
對比下我同某師兄的做法~
我界法係將船邊兩側的果條防水槽都界走埋~搞到嚴重入水~而來源多數係船尾入~
而阿師兄就冇將兩側果條防水槽界埋~咁我諗入水程度應該會少好多~
大家可以細心d留意下兩幅圖就可以睇得到~
上圖係我,下圖係師兄~
所以到而家我都唔知應該點補救好~
flybook 發表於 2011-5-24 19:03:51 | 只看該作者
回復 lf2c 的帖子

有沒留起d膠片碎料或其他膠片??  aa膠補返佢.平時買野d包裝膠盒.吾駛美觀最緊要吾好入水,
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-25 09:54:33 | 只看該作者

話說今朝一早起身就即刻趕工~
就係船尾度加左一塊透明亞加力膠板上去~
目的係希望我當"高速"停船時果d推動隻船
行緊既尾浪唔好再由兩邊條槽度打到入晒水啦~
cman-007 發表於 2011-5-25 13:12:56 | 只看該作者
又系好方法... go job!
mercedes 發表於 2011-5-25 14:20:10 | 只看該作者
I think it is of limited use.  Water can come up in various directions.  The rear plate could only prevent some water from the rear but cannot prevent water from the sideways
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-27 18:55:48 | 只看該作者
mercedes 發表於 2011-5-25 14:20
I think it is of limited use.  Water can come up in various directions.  The rear plate could only p ...

ching你講得好岩~今日晏晝試完水後真係仲有地方會入水~
我玩左3分鐘之後拎番上泥~入水量又係同之前差唔多~都係一大攤水~
而水的位置就以左下角積得最多~見圖藍色示~
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-28 10:05:08 | 只看該作者

話說就係沉晚我諗住灰晒入水問題的時候~就諗住幫原本既futaba s3003 servo做防水~
而方法就係d底板度搽上硅膠~點知搞完一大輪後個s3003 servo又試唔識回軚~
即係焗我悶新servo既姐~好彩之前我係天X度買多左兩隻細servo做後備~
好啦~咁裝完細servo之後就當然要諗埋點固定佢~
而我最後就用左AA超能膠啡色樽果隻泥痴~因為果隻話可以痴到{banned}~
而痴完的同時,咁我就好自然望到JET筒果條摩打軸~而果時我開始諗返
到底係咪係轉得耐(即放佢行果時)先開始會入水~
而我果時亦靈機一觸諗到用AA超能膠個包裝套泥罩住果個位~
咁如果我既假設係冇錯我諗入水程度應該有機會大減~
於是就行用而家呢支AA膠痴左上去先~之後再用硅膠盡量封邊~
希望呢次真係可以成功令入水量大減啦~
mercedes 發表於 2011-5-28 10:58:58 | 只看該作者
Good luck and hope you success
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-28 17:42:00 | 只看該作者

正話又試完水啦~就做左兩個實驗~
實驗1)首先我玩之前試左船頭向池邊咁踩油睇下JET筒摩打軸有冇入水~
結果係冇入到水~
實驗2)跟住就係放佢行左幾分鐘後返到泥~最後結果都係入水~
睇泥最後結論唔知係咪我駕駛技術有問題定做防水仲未夠~我先講講我大約行法~
1)通常我一開波一係就開盡油行~之後就好急地過灣繼續行~
2)一係就會開盡油行直線~之後就好急咁放油停~
3)一係就模仿真船咁先開慢車,之後慢慢加速~停船亦都係慢慢由快至慢咁至到收油停低~
但我諗以1同2的駕駛方法搞到入得最多水~而水的源頭應該會由船尾公仔部分周邊地方滲入~咁行得耐亦自然愈積愈多~
而駕駛方法3就入得好少水~都係幾滴到~當然仲要計埋慢速轉灣先得~
但係有時d情況好難講架嗎~或者全油行緊時突然間殺一隻船出泥我冇理由唔急速避開架~
所以搞左咁多野到頭來都係要入水~真係好灰呀
如果要再係船邊度加膠板上去我怕好影響外觀~
但唔加又入水~所以我都唔知點好................:L
X360 發表於 2011-5-29 11:18:56 | 只看該作者
我那部換左個3xxxkv落去船尾好重,勁入水 , 因心急落水玩,去黃金買個吱吱吸水算了
 樓主| lf2c 發表於 2011-5-29 15:15:34 | 只看該作者
X360 發表於 2011-5-29 11:18
我那部換左個3xxxkv落去船尾好重,勁入水 , 因心急落水玩,去黃金買個吱吱吸水算了

唔知ching你可唔可以post你隻小噴噴d相上泥
比我對比下可以嗎???
mercedes 發表於 2011-5-30 10:38:57 | 只看該作者
michaeltam 發表於 2011-5-21 20:27
回復 lf2c 的帖子

Ching 你個 motor 係幾多KV
michaeltam 發表於 2011-5-30 19:14:20 | 只看該作者

回復 lf2c 的帖子

http://www.youtube.com/watch?v=2nWoFOFKDOk
KV 3500 外轉子無碳擦摩打, (380 Size), 嗰個外轉子無碳擦摩打比較特別, 外面仲有個金屬外殼包住, 所以用到夕膠水冷. 30A Hobby Wing Bushless ESC(自加水冷, 做防水),
Team C 7.4V 20C 3200mah Li-Po, Futaba 3003 Servo
Now try this KV 1880 外轉子無碳擦摩打, (380 Size), Use 11.1 30C 3000mah Li-Po, May be better performance than above.

樓主| lf2c 發表於 2011-5-30 19:24:21 | 只看該作者
mercedes 發表於 2011-5-30 10:38
Ching 你個 motor 係幾多KV

3200kv