RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2975|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手問題

toufu 發表於 2011-6-6 11:22:51 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我想問MINI Z 係唔係一定係AWD?
一舨入門要預幾錢到嫁?
wrxsti 發表於 2011-6-6 12:05:26 | 只看該作者
吾系.有mr-02.mr-03.awd dws.awd.awd ma-015
OoCIRCUSoO 發表於 2011-6-6 12:25:39 | 只看該作者
回復 toufu 的帖子

出車有平有貴~不如先例出自已有多少錢買車及改車先~

一舨入門2.4G ~AWD~1800左右(4XX控,12XX-13XX車)
mr-02出左2.4G入門板~這個好似千蚊多D~(控加車)
mr-03~2.4G同AWD叉不多但平D~

最後~其實去車場問下睇下或 跟這裏D師兄出KWS睇是最好的~
 樓主| toufu 發表於 2011-6-6 22:38:35 | 只看該作者
Thanks, 我諗兩千內都ok, 我想問mr 02同mr03有乜分別

Dws同kws又係點解,可唔可以解釋下?其實有無fr車?

我其實係見youtube d人甩得好勁所以想玩,真車我知fr會易d,但mini z 又係點?

(因為地方唔大,mini z個size似乎fit我多d)
偉記 發表於 2011-6-6 22:53:38 | 只看該作者
MR02係舊D尾驅車,轉新款之後就係MR03
DWS係四驅(AWD)尾檐名稱
KWS=廣華街,係旺角尾登打士街前D
其實咩野係fr車?
 樓主| toufu 發表於 2011-6-6 23:47:00 | 只看該作者
咁CT 又係咩?

FR 即係前置引擎後輪驅動, 不過我諗RC CAR 個摩打都多數係o係中間, right?

如果我係想玩drift 我應該買d咩? 因為唔係住得好近kws, 所以想一次買晒唔洗行幾次..thanks

我見好多都係車還車, 殼還殼? 如果我要買, 有無d咩要注意..?
OoCIRCUSoO 發表於 2011-6-6 23:51:12 | 只看該作者

玩甩尾飄移請買AWD~~
mini z 只有AWD才可甩尾飄移!!
除非車場有下坡路~AND~你有高超技巧~

以上~
 樓主| toufu 發表於 2011-6-7 00:07:15 | 只看該作者
明白, 請問我仲有d乜要買同注意? 因為我真係乜都唔識, 我怕買錯野
kevt2005 發表於 2011-6-7 00:36:29 | 只看該作者
Toufu, 買AWD的話,建議你買DWS Chassis set (如果仲有的話),大概$1.350.
http://www.kyosho.com/eng/produc ... l?product_id=106627
如果可以等等,今個或下個月會有部新版 MA015, 等埋報告再決定。我自己就會買MA015.
http://www.kyosho.com/eng/produc ... l?product_id=107832
 樓主| toufu 發表於 2011-6-7 01:27:51 | 只看該作者
THANKS, 請問除左CHASSIS SET 我仲要買D咩?

係唔係要買BALL BEARING?
REMOTE 買乜野好?
 樓主| toufu 發表於 2011-6-7 01:47:35 | 只看該作者
我趴文見到有師兄話要裝ball differential, 請問係咩o黎, 如果我練drift 係唔係要買?

如果要, 裝o黎邊同我要買幾多個?
henry888 發表於 2011-6-7 02:19:15 | 只看該作者
偉記師兄唔好話我聽你唔知咩係FR
d.s 發表於 2011-6-7 06:23:51 | 只看該作者

CT係一個室內mini z車場,係一個培育新手好地方。
Mugen924 發表於 2011-6-7 07:09:50 | 只看該作者

CT 係一個mini z車場既簡稱,全名Club Track~
車場地址 : 九龍塘尾道 66-68 號褔強工業大廈 A 座 1408 室
電話: +852 27838084
http://www.hk-minirc.org/blog/
 樓主| toufu 發表於 2011-6-7 07:26:23 | 只看該作者
正, 我住附近
 樓主| toufu 發表於 2011-6-7 08:10:15 | 只看該作者
我想問係唔係跟全呢位師兄買就得

登錄/註冊後可看大圖

請問左下係咩o黎嫁
Sunday_Driver 發表於 2011-6-7 14:46:55 | 只看該作者

你上CT參觀吓, 問吓D C HINGS, 你就會有晒你想知GE答案
 樓主| toufu 發表於 2011-6-7 21:51:52 | 只看該作者
終於買左自己第一部MINI Z

AWD DWS MA010 GTR 殼
我有個笨問題, 點樣折個AUTO SCALE D RIMS...
d.s 發表於 2011-6-7 21:55:06 | 只看該作者
toufu 發表於 2011-6-7 21:51
終於買左自己第一部MINI Z

AWD DWS MA010 GTR 殼

恭喜成為車主!
拆轆用暴力就ok 啦!
 樓主| toufu 發表於 2011-6-7 22:05:59 | 只看該作者
點暴力..?唔怕整花咩?