RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3933|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

搖控一問??

ming42572 發表於 2006-9-9 19:43:52 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問各位師兄,中價搖控邊隻好?
玩近華記#4機唔知可唔可以用呢?
最近見隻SJM400(2)好形貴唔貴架?
thx... .... ....
清清 發表於 2006-9-9 19:54:09 | 只看該作者
中價搖控:JR9XII
華記#4機:用唔到JR
SJM400:千鬆D蚊,SJM400(2)我未知價錢!
cnights 發表於 2006-9-9 20:12:32 | 只看該作者
原帖由 ming42572 於 2006-9-9 19:43 發表
請問各位師兄,中價搖控邊隻好?
玩近華記#4機唔知可唔可以用呢?
最近見隻SJM400(2)好形貴唔貴架?
thx... .... ....

有2隻...futaba就 ff9, jr是 9x2....不過多人用9x2

可以...如果你把#4全改...hehe...我隻fp都是用9x2....

個人見義,sjm 400 是隻幾好機...version 1 only,不過隻野d parts比較唔同,一定要用回它d野...包括6角= =''....version 2 把 servo 改為直推ccpm,而把直sub加長...怕它因為此如果set唔好,支直sub好易彎, 另外, 把機身加高...未必有version 1那種反應...希望閣下考慮清楚^^

平的cp機,可以介紹另一隻膠版ccpm機 - compy 300.
jas 發表於 2006-9-9 21:59:08 | 只看該作者
Where is a good place to buy the JR 9X II?
cnights 發表於 2006-9-9 22:25:41 | 只看該作者
原帖由 jas 於 2006-9-9 21:59 發表
Where is a good place to buy the JR 9X II?

好多地方有得買...

睇你想只要控定是full set同跟咩servo....

剩控:
聽說14f會...不過好多人都說micheal講時就說拆剩控賣...到你俾錢時就冇...希望他到時肯拆俾你...
另外 aerofever 都好似肯

如果full set:
間間都有...
比較平是11f,14f, aerofever
如果是跟ds-10 同811...大約 3千8...
^^
jas 發表於 2006-9-9 22:54:13 | 只看該作者
I want the JR 9X II Tx + synthersizer module + Tx battery box (no Ni-Cd) + RS70 Rx
No servos.
cnights 發表於 2006-9-9 22:55:47 | 只看該作者
原帖由 jas 於 2006-9-9 22:54 發表
I want the JR 9X II Tx + synthersizer module + Tx battery box (no Ni-Cd) + RS70 Rx
No servos.

如果是..你可以搵aerofever / 14f...因為只有他們肯折散賣...
不過上14f小心..你上到去想買咩就買咩...唔好俾他sell你其他野...^^
 樓主| ming42572 發表於 2006-9-10 00:17:19 | 只看該作者
各位師兄jr9xII如果full set幾多錢到?
full set會有D咩?
thx  ....  ....
cnights 發表於 2006-9-10 01:26:20 | 只看該作者
原帖由 ming42572 於 2006-9-10 00:17 發表
各位師兄jr9xII如果full set幾多錢到?
full set會有D咩?
thx  ....  ....

其實full set 包以下野:

1支9x ii ocntrol
1粒1100mah nicd receiver電
4隻servo
同一個reciever...

4隻servo是可以選擇:
基本package有:
539 , ds-811, ds-8301

細servo有: 371 (有些鋪更是出3隻...又平d)^^

而receiver方面:
有ds-10 同埋77選擇...

價錢最平是 ds-10加539...3千中間la..
最貴是ds-10+8301 / or更高的8421...

其實睇你自己想玩大定細機,如果是細機(trex, 或400以下),你比較岩用是371加埋77receiver...因為不用浪費...但如果你之後會玩大機...30級機以上...就用811或以上好d...因為成set買...d servo是平d^^
清清 發表於 2006-9-10 01:34:22 | 只看該作者
原帖由 cnights 於 2006-9-10 01:26 發表
其1粒1100mah nicd receiver電

我未見過有遙控用1粒1100mah nicd

我見開既係5粒一排0既receiver電
cnights 發表於 2006-9-10 01:47:36 | 只看該作者
請睇圖...任何一set 原裝jr 控都會跟一粒如此的接收電^^

另外jr是唔會跟發射電...而futaba就會^^
JKC710 發表於 2006-9-10 02:07:47 | 只看該作者
原帖由 cnights 於 2006-9-9 22:55 發表

如果是..你可以搵aerofever / 14f...因為只有他們肯折散賣...
不過上14f小心..你上到去想買咩就買咩...唔好俾他sell你其他野...^^

請問邊度係14f??
cnights 發表於 2006-9-10 02:24:21 | 只看該作者
原帖由 JKC710 於 2006-9-10 02:07 發表

請問邊度係14f??

旺角好望角大下14樓...(百老匯老對面.鄰近老m)

你好似買了隻52...你想換9x2??
 樓主| ming42572 發表於 2006-9-10 03:10:26 | 只看該作者
師兄們一買就是頂級,就算錢不是問題買了都唔色用
我是新手,D所謂曲線我都唔知點用
中價D控係咪唔得架
不過多謝師兄們的指敎
直昇機真是好難入手:
cnights 發表於 2006-9-10 04:11:33 | 只看該作者
原帖由 ming42572 於 2006-9-10 03:10 發表
師兄們一買就是頂級,就算錢不是問題買了都唔色用
我是新手,D所謂曲線我都唔知點用
中價D控係咪唔得架
不過多謝師兄們的指敎
直昇機真是好難入手:

其實9x2不是最頂級...

如果計現時最頂級是14z,數下去是12z之後是大9...

而jr在9x2 對上就有10x....

不過其實9x2基本上是夠用...而且之後都比較不太可能換...

曾經偉x老細講過一句,其實條curve幾多點都是死...靠自己就可以...2610有咩唔夠玩^^

所以平有平玩..貴有貴玩^^
jas 發表於 2006-9-10 11:47:33 | 只看該作者
Thanks cnight.
I am planning to use the 9XII for a T-rex 450 SE.  So no need for the Rx NiCd.
I suppose the 371 servos are okay for the T-rex 450se? Use a better one for the tail may be?
A set of 9XII + RS70 + 371 x 3/4, around how much?
Is "14f" in the same building?
Thansk again.
jas 發表於 2006-9-10 11:51:21 | 只看該作者
Oops, sorry!
I meant is "11f" and "14f" in the same building? Where is aeroflyer?
清清 發表於 2006-9-10 21:06:28 | 只看該作者
原帖由 cnights 於 2006-9-10 01:47 發表
請睇圖...任何一set 原裝jr 控都會跟一粒如此的接收電^^

另外jr是唔會跟發射電...而futaba就會^^

呢個叫一排或一舊接收電,內含4粒1100mah差電,

請記住係4粒唔係一粒,講出去俾人笑到肚痛都似

但宜家送都無人用,個個用5粒電,請樓主別輕信無知少年之言!

cnights 發表於 2006-9-10 21:47:35 | 只看該作者
原帖由 清清 於 2006-9-10 21:06 發表

呢個叫一排或一舊接收電,內含4粒1100mah差電,

請記住係4粒唔係一粒,講出去俾人笑到肚痛都似

但宜家送都無人用,個個用5粒電,請樓主別輕信無知少年之言!

我本來都唔想答你...不過怕新手誤會...如果你唔信都可以問下小步.因為當時他都是叫我買4cell 電...(他自己都是)

基本上玩heli...接收電都是4cell多...4粒3400nimh/ nicd 電....有人會用2cell lipo 加bec...不過當我才疏...真是好小見在heli上用上5cell for receiver...

另外你要汁著字眼你慢慢玩la...

其實這粒1100mah電用來set機都幾好用^^
清清 發表於 2006-9-10 23:29:04 | 只看該作者
原帖由 cnights 於 2006-9-10 21:47 發表
另外你要汁著字眼你慢慢玩la...

其實這粒1100mah電用來set機都幾好用^^

真係俾你吹到啤一聲…廢人無得救!