RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: ming42572
打印 上一主題 下一主題
收起左側

搖控一問??

樓主| ming42572 發表於 2006-9-11 00:15:53 | 只看該作者
師兄們都是我不好多野問(新人好多野唔知識)
不過近來學了很多野
我隻#4中終於飛得起
去14/F買會唔會敎我用??
thx... ... ...
hkyung 發表於 2006-9-11 00:23:21 | 只看該作者
原帖由 清清 於 2006-9-10 21:06 發表

呢個叫一排或一舊接收電,內含4粒1100mah差電,

請記住係4粒唔係一粒,講出去俾人笑到肚痛都似

但宜家送都無人用,個個用5粒電,請樓主別輕信無知少年之言!

我想問呢句" 但宜家送都無人用,個個用5粒電"  唔太明

我見識少,我自己用4.8v 3300mah玩直升機 又或見人用鋰電加BEC

乜而家飛機/直升機興玩用5粒電(6V)???
清清 發表於 2006-9-11 00:49:11 | 只看該作者
原帖由 hkyung 於 2006-9-11 00:23 發表

我想問呢句" 但宜家送都無人用,個個用5粒電"  唔太明

我見識少,我自己用4.8v 3300mah玩直升機 又或見人用鋰電加BEC

乜而家飛機/直升機興玩用5粒電(6V)???

接收用差電6V(5粒)會好過4.8V(4粒),接收力會強好多,

你可以留意下油車設計,全部都係俾人用6V差電,

只有用電盒(非差電)先會用4粒電,

因非差電每粒為1.5V,1.5Vx4=6V,

而差電每粒為1.2V,1.2x5=6V,明唔明白?
hkyung 發表於 2006-9-11 00:58:39 | 只看該作者
如果你係玩飛機/直升機用6v,祝閣下好運
cnights 發表於 2006-9-11 09:21:38 | 只看該作者
原帖由 ming42572 於 2006-9-11 00:15 發表
師兄們都是我不好多野問(新人好多野唔知識)
不過近來學了很多野
我隻#4中終於飛得起
去14/F買會唔會敎我用??
thx... ... ...

HAHA...你搵14f-micheal教你a???
你真是要小心...冇人想他教...
他有d heli parts是平 (現在都比較小)....不過他好like介紹"新product"俾人,你自己上去要小心....
真是怕你是第2個出了隻成皮野又俾人攪到飛唔起...要睇多2千幾元醫生先飛到的jr partmitte.... (p.s.不過他近排玩zoom400...)
雪野男 發表於 2006-9-11 15:01:39 | 只看該作者
原帖由 清清 於 2006-9-11 00:49 發表

接收用差電6V(5粒)會好過4.8V(4粒),接收力會強好多,

你可以留意下油車設計,全部都係俾人用6V差電,

只有用電盒(非差電)先會用4粒電,

因非差電每粒為1.5V,1.5Vx4=6V,

而差電每粒為1.2V,1.2x5 ...

呢位師兄, 我相信你有o的誤會, 接收器個電壓用幾多volt, 係根據個線路設計而定, 一般比飛行用接收都係4.8v, 而比車仔用o既接收係6v, 但有好多接收器為o左方便唔同用家, 會被設計成4.8-6v都得, 而接收力o既強弱, 係在於條接收天線個長度計算得準唔準確, 要天線長度正確先會有好o既共振, 而唔係話電壓高o的接收就會好o的
如有錯誤, 請各位指正
hkyung 發表於 2006-9-11 22:55:57 | 只看該作者
原帖由 雪野男 於 2006-9-11 15:01 發表

呢位師兄, 我相信你有o的誤會, 接收器個電壓用幾多volt, 係根據個線路設計而定, 一般比飛行用接收都係4.8v, 而比車仔用o既接收係6v, 但有好多接收器為o左方便唔同用家, 會被設計成4.8-6v都得, 而接收力o既強弱 ...

補充一點 rudder servo用4.8v only 係要用6v後果自己諗
雪野男 發表於 2006-9-12 01:16:48 | 只看該作者
原帖由 hkyung 於 2006-9-11 22:55 發表

補充一點 rudder servo用4.8v only 係要用6v後果自己諗

冇錯, 呢樣先緊要, 飛飛o下燒鬼o左個gyro或rudder servo就真係大大鑊
kevin-ysl 發表於 2006-9-12 01:34:19 | 只看該作者
有大部份既servo!佢既反應速度係用唔同電壓而有所唔同既!
睇吓servo個盒啦!重話玩車喎!係反應速度既關係呀!唔係接收強弱既問題呀!
jas 發表於 2006-9-12 14:00:36 | 只看該作者
So... where is "11f" and "aerofly"?
清清 發表於 2006-9-12 22:46:01 | 只看該作者
原帖由 jas 於 2006-9-12 14:00 發表
So... where is "11f" and "aerofly"?

幫人賣廣告羅!