RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3436|回復: 29
打印 上一主題 下一主題
收起左側

力矩:星星波箱與恆恆波箱

yauky 發表於 2011-7-18 05:51:40 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

R1是齒輪的半徑, 大家都知道R1的長度越小要轉動齒輪所需要的力就要越大, 作用力等於反作用力, 支持齒輪的軸心所需要的力也越大.
而恆恆的波箱中, 輸出主驅動輪軸的齒輪前一個中介齒的半徑比星星的大, 因此而造成星星的中介齒輪軸所受的力度就較大, 星星的波箱是因為方便生產用比較軟的鋁摺疊而成, 更直接用鋁作軸承, 雖然齒輪中心巳用BALL BEARING, 但亦不能防止和承受齒輪與齒輪之間的空位瞬間踫撞所產生的力, 所以當星星的波箱在使用一定程度, 都因鋁過熱軟化, 過度撞擊而孔洞走位.

要對抗這個問題, 一是造一個更堅固的波箱, 不, 但成本太大. 本人却想到另一方法, 將原來的軸孔擴大後裝上比鋁更硬的金屬造軸承, 波箱內齒輪與齒輪間加入適量的雪油, 雪油不但可作潤滑還可降低齒輪與齒輪撞擊時產生的力.
Manhin80 發表於 2011-7-18 08:33:43 | 只看該作者
咦...好彩我架恆龍仔仲未有事....
 樓主| yauky 發表於 2011-7-18 09:30:57 | 只看該作者

師兄, 我們不要幸災樂禍, 有些坦克迷很含蓄不願說出問題, 我只是將一些問題提出好讓大家討論和交流.
Manhin80 發表於 2011-7-18 09:33:44 | 只看該作者
其實我覺得同你點樣"玩/用"你架坦克有直接關係....
askalaw 發表於 2011-7-18 09:34:41 | 只看該作者
坦白講, 我 3 部 HL 鋼波箱都未出事, 一個月出車 3-4 次, 次次都係 3 個鐘左右.
我都想知布冇師兄的 HL 鋼波箱出事, 原因又係乜? 等我地可以留意下.
 樓主| yauky 發表於 2011-7-18 09:44:48 | 只看該作者
出問題的不是恆恆波箱, 是星星波箱, 但星星波箱的精準HL是不能比的, HL波箱在買回來後有部份齒輪轉動時兩頭擺, 每個齒輪與齒輪間虛位太大, 好在鋼製的齒輪夠硬度.
Ivan_Yuen 發表於 2011-7-19 08:19:40 | 只看該作者
進行此加工時須留意兩邊擴孔位置的軸心準確度,否則大鬼鑊......
強烈建議以鑽床進行加工
Ivan_Yuen 發表於 2011-7-19 08:26:12 | 只看該作者
askalaw 發表於 2011-7-18 09:34
坦白講, 我 3 部 HL 鋼波箱都未出事, 一個月出車 3-4 次, 次次都係 3 個鐘左右.
我都想知布冇師兄的 HL 鋼 ...

我手上既恆龍波箱多數衰在改裝後組合時沒有FINE TUNE至齒輪順暢運作就落場操車,
導致銅制"杯士"嚴重磨損.
只要發覺架車不能前進但後退正常就屬此例.
kenl 發表於 2011-7-19 11:32:49 | 只看該作者
Ivan_Yuen 發表於 2011-7-19 08:26
我手上既恆龍波箱多數衰在改裝後組合時沒有FINE TUNE至齒輪順暢運作就落場操車,
導致銅制"杯士"嚴重磨損 ...

改啤令就唔會啦
 樓主| yauky 發表於 2011-7-19 12:25:47 | 只看該作者
手工十分好, 加了BALL BEARING順好多...
 樓主| yauky 發表於 2011-7-19 13:51:45 | 只看該作者
Ivan_Yuen 發表於 2011-7-19 08:19
進行此加工時須留意兩邊擴孔位置的軸心準確度,否則大鬼鑊......
強烈建議以鑽床進行加工

如果無鑽床是有方法的, 先找一塊金屬鑽個孔, 放上要鑽孔的位校正後夾死, 再鑽, 依靠上一塊金屬板孔限死鑽嘴不要走位, 不要一下過鑽穿, 鑽兩嘢檢查一吓有無走位, 直至鑽穿, 咁就可以在沒有鑽床協助都可鑽到準確的孔.
Ivan_Yuen 發表於 2011-7-19 15:21:53 | 只看該作者
yauky 發表於 2011-7-19 13:51
如果無鑽床是有方法的, 先找一塊金屬鑽個孔, 放上要鑽孔的位校正後夾死, 再鑽, 依靠上一塊金屬板孔限死鑽 ...

Thanks for the info
 樓主| yauky 發表於 2011-7-20 01:06:28 | 只看該作者

如果還擔心不準確又有足夠位置, 就索性做一個ball bearing的軸套. 軸套的設計而有外收緊螺絲結構, 校正位先鑽一個孔, 像圖中的軸套有多個孔, 錯了一個還有其他孔................................

po2 發表於 2011-7-20 09:09:15 | 只看該作者
kenl 發表於 2011-7-19 11:32
改啤令就唔會啦

ching D啤令要咩野Size啊?  tks!
 樓主| yauky 發表於 2011-7-20 09:25:05 | 只看該作者
恆恆的齒輪軸係英制1分直徑............................再唔係自己用卡尺度, 又再唔係帶住支軸去賣啤令的公司買.........................:P:P:P
po2 發表於 2011-7-20 09:41:58 | 只看該作者
謝!!!!!!!
 樓主| yauky 發表於 2011-7-20 10:27:58 | 只看該作者
買啤令時唔好怕唔好意思, 如果你無卡尺, 多數賣啤令的公司都有卡尺:D
052c 發表於 2011-7-20 11:39:51 | 只看該作者
用BEARING尼個方法幾好,事實我地有位師兄亦係用尼個方法改,佢架坦克就算行無刷都無事,但致命傷係難度幾高,如有一個孔開錯導致承軸歪了,咁麻煩就大啦,所以我地尼位師兄建議左兩個方法:

方法一:可以話係上面方法O既簡化版,由於波箱每條承軸的食力位其實都吾同,所以其實只要將最食力的位置鑲入BEARING,其他位置就落雪油,咁個波箱其實已經耐操好多。

方法二:直接以HL波箱取代,尼度先要聲明,HL波箱吾係話吾會壞,事實上亦有師兄反映過,當經歷過長時間操車後,波箱內承拓住承軸的銅杯士亦會出現磨損。
但由於HL波箱價格低廉(約$2XX左右),運送快(一星期內取貨),咁樣就索性將波箱當成消耗品,經測試,如果你每星期玩一次,每次3-5小時,咁大約個半至兩個月便換一次波箱,換句話說就是個半至兩個月比$2XX當維修費,咁尼個價錢都叫合理啦,玩車都要換呔啦,係咪先,但尼個方法最麻煩係要對應HL車款(因要用回HL的驅動輪)。
 樓主| yauky 發表於 2011-7-20 12:10:43 | 只看該作者
波箱齒輪就是一個損耗品, 無論你作任何改裝, 都不能令其完全沒有損耗, 只能加以保養維修令其工作狀態更暢順,更有效率,更持久, 總的來講始終有一天會因損耗而不能再工作.
kenl 發表於 2011-7-20 17:11:19 | 只看該作者
yauky 發表於 2011-7-20 09:25
恆恆的齒輪軸係英制1分直徑............................再唔係自己用卡尺度, 又再唔係帶住支軸去賣啤令的公 ...

你有冇度過呀,幾時改左1分直徑,噏得就嗡