RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: emaxxyeung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Vintage KO ESC

rcbuyer 發表於 2011-8-19 00:41:30 | 只看該作者
 樓主| emaxxyeung 發表於 2011-8-19 01:17:02 | 只看該作者

回復 rcbuyer 的帖子

係啦.
只要隻motor配大D齒比又燒. overload又燒.
一個字""
minimini 發表於 2011-8-19 02:47:20 | 只看該作者
rcbuyer 發表於 2011-8-19 00:41
都糸易燒時代既產品

高科技電子零件.....come on baby........
chacha 發表於 2011-8-19 02:55:06 | 只看該作者
emaxxyeung 發表於 2011-8-19 00:17
想問下師兄們,
呢隻 Sanwa 200 是否同隻 RM 7 480 是同期產品.

呢個我當年都有買,裝落架無限 12 仔度,時間係約 82 ~ 84 年間
minimini 發表於 2011-8-19 20:20:46 | 只看該作者
emaxxyeung 發表於 2011-8-17 02:07
快D post 出來.大家分亨下

來來來.........Nova 大牛龜電變........
RC881 發表於 2011-8-19 20:30:17 | 只看該作者
minimini 發表於 2011-8-19 20:20
來來來.........Nova 大牛龜電變........

最記得e隻野玩一陣熱左之後 , 中位會走
minimini 發表於 2011-8-19 20:47:16 | 只看該作者
RC881 發表於 2011-8-19 20:30
最記得e隻野玩一陣熱左之後 , 中位會走

嗰陣新星仲同埋同一個金屬機殼.........出咗一個 7.2v 快速义電器........
RC881 發表於 2011-8-19 20:57:38 | 只看該作者
minimini 發表於 2011-8-19 20:47
嗰陣新星仲同埋同一個金屬機殼.........出咗一個 7.2v 快速义電器........

yes , 同期仲有一隻NOVA 11 有前冇後 , 而NOVA-12係有前有後波的, 星星個老闆女都有玩12仔賽事架, 手車係介乎D組頭~C組尾 , 我都試過同佢同組跑C Final , 佢第三, 我第四 輸比女仔真係渣
maxchow 發表於 2011-8-19 21:32:47 | 只看該作者
RC881 發表於 2011-8-19 20:57
yes  , 同期仲有一隻NOVA 11 有前冇後 , 而NOVA-12係有前有後波的, 星星個老闆女都有玩12仔賽事架, 手車 ...

果隻 Charger 我都有呀!!
有red 同 green LED
到 voltage 會自動 cut 的!
voltage 落返又充過。

所以一到 voltage,佢個 relay 會"的的達達"又開又關的。
hahahaha

後來有一次12v掉轉左接,一下就燒了。
傷心了好耐呢。
後來就學會用 diode,之後就未燒過了
minimini 發表於 2011-8-19 21:32:48 | 只看該作者
yes  , 同期仲有一隻NOVA 11 有前冇後 , 而NOVA-12係有前有後波的, 星星個老闆女都有玩12仔賽事架, 手車 ...

當年新新莫太都有鬥 12仔.......手車都相當堅.......
maxchow 發表於 2011-8-19 21:34:37 | 只看該作者

Gary 兄追到個老闆女已很好,
我睇過佢玩車,
比我的話連尾燈都見唔倒。
RC881 發表於 2011-8-19 21:45:44 | 只看該作者
maxchow 發表於 2011-8-19 21:34
Gary 兄追到個老闆女已很好,
我睇過佢玩車,
比我的話連尾燈都見唔倒。

max哥, 你都見過個o靚妹手車? 佢真係唔差架, 圈速勝在平穩 , 唔係落場追 , 真係唔知佢咁難追架
RC881 發表於 2011-8-19 21:53:52 | 只看該作者
minimini 發表於 2011-8-19 21:32
當年新新莫太都有鬥 12仔.......手車都相當堅.......

又比C兄勾起當年的回憶, 由其是黃竹坑足球場鬥12仔, 賽員每次都係好和洽, 互相合作幫手搬球場觀眾座位 , 2合為1充當Driver台 , 但係企到最高果級都幾牙煙 , lunch time 齊齊過隔離英美煙草大廈Canteen買飯食, 每次有周日賽事最開心都係飯堂老細, 本應星期日工廠區好靜無乜客的.
minimini 發表於 2011-8-19 21:59:29 | 只看該作者
RC881 發表於 2011-8-19 21:53
又比C兄勾起當年的回憶, 由其是黃竹坑足球場鬥12仔, 賽員每次都係好和洽, 互相合作幫手搬球場觀眾座位 ,  ...

嗰陣鬥 12 仔都係高手雲集嘅年代..........有高思敏......章健明......周星模......黎耀滿........趙善安.....莫祖光.......楊毅能..........張偉立..........
RC881 發表於 2011-8-19 22:10:00 | 只看該作者
minimini 發表於 2011-8-19 21:59
嗰陣鬥 12 仔都係高手雲集嘅年代..........有高思敏......章健明......周星模......黎耀滿.. ...

C兄講漏左富哥 (鄭惠富) , 佢係當年偉高車手, 渣部ABC纖維板12仔, 部車set到好定 , 唔覺唔覺又一圈, 唔覺唔覺又A1 , 佢同當年章健明 , 高思敏, 簡直係A組鐵三角 , ABC vs Delta vs Mugen
minimini 發表於 2011-8-19 22:17:12 | 只看該作者
RC881 發表於 2011-8-19 22:10
C兄講漏左富哥 (鄭惠富) , 佢係當年偉高車手, 渣部ABC纖維板12仔, 部車set到好定 , 唔覺唔覺又一圈, 唔覺 ...

之後去到 buggy 年代.......高仔同富哥兩個都係揸 PB 小野馬........又係鬥到難分難解......
RC881 發表於 2011-8-19 22:17:28 | 只看該作者
我又分享些少 , MX-1 & RM-7 480 電變
RC881 發表於 2011-8-19 22:20:41 | 只看該作者
minimini 發表於 2011-8-19 22:17
之後去到 buggy 年代.......高仔同富哥兩個都係揸 PB 小野馬........又係鬥到難分難解......

係呀係呀 , 後期就有Yokomo Dog Fighter 大戰 孖星Hot Shot , 之後又有.....有排講
minimini 發表於 2011-8-19 22:24:15 | 只看該作者
RC881 發表於 2011-8-19 22:17
我又分享些少 , MX-1 & RM-7 480 電變

當年啲大牛龜電變........四方盒一個......兩邊各有一塊小鐵片伸出嚟......究竟有セ特別用途 ?? ...........(用塊双面膠紙痴膠實佢咪搞掂 lor)
RC881 發表於 2011-8-19 22:27:16 | 只看該作者
minimini 發表於 2011-8-19 22:24
當年啲大牛龜電變........四方盒一個......兩邊各有一塊小鐵片伸出嚟......究竟有セ特 ...

我都覺得果兩隻小金屬角好多餘 , 根本上無幾多人會用鑼絲固定個電變, 十居其九都係用雙面貼