RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3283|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

換左套平,靚,正呔比二奶 ContiPremiumContact2

batcat 發表於 2011-8-31 23:43:28 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

套舊呔都行左3年,都係時候換啦…好玩大D 由215 上225。做左一大輪功課計曬直徑,最後sort out 左幾款比架8人車再細挑!
有......
BS GR 90,但check 價後貴到無曬朋友…放棄!
Dunlop LM 703,價非常合胃口1仟都吾洗,可以入三強!
Yokohama dB,新呔,但個價亦非常之…金
ContiPremiumContact2 ,亞洲冷門既德國名牌,個價位亦異常地可口!
GoodYear F1,新呔,班車書友試過話good ,個價平過日係呔小許。不過都有小小童年陰影!(以前試過goodyear d 呔,每次都要走成3-4km warm up!)
最後膽粗粗試下隻馬仔。徐左貪佢水位-合心水外,佢仲係德國製造!台灣友話條呔好靜亦有Grip 好fit 我要求,一支公時候可以去爽下。
跑左100km,條呔越行越靜,比之前條DZ101 靜一條街有多,特別係走香港地既石屎地,簡直有如落左sound filter 既感覺,正!
水地仲正,直鏟都無水飄,完全有一份無型既成功感,爽呀!我非常enjoy 套呔,亦非常多謝Trinity Billy 哥介紹!

登錄/註冊後可看大圖

vcslll 發表於 2011-9-1 04:44:00 | 只看該作者
師兄隻馬仔除咗靜之外,好唔片過DZ101呀,因好時片吓.Thanks.還有價位幾多倒?
 樓主| batcat 發表於 2011-9-1 08:23:51 | 只看該作者
vcslll 發表於 2011-9-1 04:44
師兄隻馬仔除咗靜之外,好唔片過DZ101呀,因好時片吓.Thanks.還有價位幾多倒?

好唔片過DZ101呀... 這個當然係DZ101啦!  如果P-Zero有10分, DZ101就有8分, 而CPC2側有7分.
價位 = 1.2k-1.3k  for 225 55 17 101w
edwardchow1 發表於 2011-9-1 08:32:49 | 只看該作者
batcat 發表於 2011-8-31 23:43
套舊呔都行左3年,都係時候換啦…好玩大D 由215 上225。做左一大輪功課計曬直徑,最後sort out 左幾款比架8 ...

我架MINI原裝就係跟呢套呔,之後我換了YOKOHAMA EARTH 1,比原本還要靜
 樓主| batcat 發表於 2011-9-1 10:57:09 | 只看該作者
edwardchow1 發表於 2011-9-1 08:32
我架MINI原裝就係跟呢套呔,之後我換了YOKOHAMA EARTH 1,比原本還要靜

我都有考慮過, 但係當我試查個 friend 條 earth 後... 感覺上同s-drive 一樣... 一支公既時候係吾可以去爽下。 不過條 earth 真係比cpc2還要靜.

**** source from taiwan... ****
k9ko

載入圖片 »44
小弟上個月初也換了一組 YOKOHAMA Earth-1 環保輪胎
215/45r/17 一顆要價5400大洋
寧靜度和省油性及舒適度真的沒話說
但是抓地力真的是有點差
因為換完不久後
小弟就因為過彎時對方未打方向燈危險駕駛
閃避緊急煞車後導致車身打滑
車頭前保桿撞及安全島及護欄後整個全毀
現在已經完全修復
但是之前打滑的恐怖經驗至今餘悸猶存
好胎還是沒有十全十美的
自己開車還是得小心點

euro614 發表於 2011-9-1 12:42:08 | 只看該作者
我無咩玩呔經驗,之前跟廠呔,Good year,行左四萬,後換GR90。真係靜到無朋友,我估再換都用返佢。
 樓主| batcat 發表於 2011-9-1 15:50:02 | 只看該作者
回復 euro614 的帖子

c-hing 你好有米呀!  成2k 一條.... 17 吋
euro614 發表於 2011-9-1 17:19:22 | 只看該作者
batcat 發表於 2011-9-1 15:50
回復 euro614 的帖子

c-hing 你好有米呀!  成2k 一條.... 17 吋

我邊有米,我年頭換,紙水未係高,而且係16",$1080 一條。
 樓主| batcat 發表於 2011-9-1 19:08:47 | 只看該作者
euro614 發表於 2011-9-1 17:19
我邊有米,我年頭換,紙水未係高,而且係16",$1080 一條。

所以依家買日本製造D呔,非常之吾化算;亦做就左個機會比我領略到德國佬D威力!
By the way ,我原本亦屬意GR90 ,但要成千八一條225 55 17 ,235 仲要過2k 真係…擺命。
早年幾前兩k 夠買條P-Zero …噢…查港紙PK ,我地D蟻文收港紙糧就P 上加K!
AMAT 發表於 2011-9-1 20:59:56 | 只看該作者
EARTH 1唔係要嚟片車,加上仲要低阻慳油,咁梗係會冇咁咬地.

你要咬地果O的,一係就係好貴先會靜,一係就係好嘈,冇辦法.
vcslll 發表於 2011-9-2 15:15:40 | 只看該作者
多謝各師兄指教。
 樓主| batcat 發表於 2011-9-2 19:55:49 | 只看該作者

You are welcome