RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1324|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手叉電及換TIRE數問~THANKS

阿八 發表於 2011-9-6 13:08:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我用緊LIPO 4000MAH 40C既電
想問玩完係咪唔洗放電? 直接再叉番滿就OK
同埋買個條友同我講話用7A叉都無問題唔會好快壞?又係咪尼?
另外我買左SET DRIFT TIRE...發覺好難放入原本條鈴度, 因為實在太硬..
有咩放法可以令放入去同拎番出黎都容易D尼?
我係用緊TT01 & APEX16+叉機 THANKS
大便丸 發表於 2011-9-6 15:05:20 | 只看該作者
2S LIPO 保存電壓係7.4V
玩完最好用差機個store mode黎差到7.4黎擺比較好

放水煲到水滾
放條TIRE入去滾40秒左右
快快手套入條鈴度(可膠槌幫手)
yokomo 04tire硬到hihi都係要咁先入到
tire無咩事都唔好拎番出黎   通常要切先黎拎到
 樓主| 阿八 發表於 2011-9-7 00:14:16 | 只看該作者

THANKS
不過我架機無STORE MODE
係咪要手動叉番去7.4V? 多過7.4又得唔得尼?
我叉滿時有8.幾V又係咪正常?
另外BATTERY EQUALIZER有咩用? 買個時佢同我講叉既時間唔洗用?係咪架尼?

TIRE個度姐係話套左入去..基本上要整爛條胎先拎得番出黎嗎?
ZUM熱水又可以拎得番出黎嗎?
大便丸 發表於 2011-9-7 07:26:17 | 只看該作者

無STORE MODE就手動吧
7.6左右就OK

2S LIPO 充滿係8.4

BATTERY EQUALIZER唔清楚

TIRE個度姐係話套左入去..基本上要整爛條胎先拎得番出黎嗎?
YES   

多數要切條胎先拎得出黎
RCBB 發表於 2011-9-7 08:23:02 | 只看該作者
多謝分享。
rcracing 發表於 2011-9-7 15:19:20 | 只看該作者
阿八 發表於 2011-9-6 13:08
我用緊LIPO 4000MAH 40C既電
想問玩完係咪唔洗放電? 直接再叉番滿就OK
同埋買個條友同我講話用7A叉都無問 ...

無STORE MODE就手動吧 7.6左右就OK!!7.4唔夠
2S LIPO 充滿係8.4!!!!!!!!!!8.6會爆炸!!  
 樓主| 阿八 發表於 2011-9-8 02:05:39 | 只看該作者
rcracing 發表於 2011-9-7 15:19
無STORE MODE就手動吧 7.6左右就OK!!7.4唔夠
2S LIPO 充滿係8.4!!!!!!!!!!8.6會爆炸!!

甘如果我叉滿左8.4V 但又未玩住
洗唔洗DISCHARGE番去7.6?
rcracing 發表於 2011-9-8 02:16:27 | 只看該作者
阿八 發表於 2011-9-8 02:05
甘如果我叉滿左8.4V 但又未玩住
洗唔洗DISCHARGE番去7.6?

一星期左右極限,2S1P好d,2s2p易漲d!!
 樓主| 阿八 發表於 2011-9-8 02:53:07 | 只看該作者
rcracing 發表於 2011-9-8 02:16
一星期左右極限,2S1P好d,2s2p易漲d!!

明白了~~

2S1P<<好d,2s2p<易漲d!
不過其實2S 同1P/2P係代表D咩尼?

同埋點先知條鈴要用咩OFFSET?
麻煩晒!!
rcracing 發表於 2011-9-8 12:11:20 | 只看該作者

舉例:
7.4v5000mah电2s1p內有2片電池由3.7v5000mah串联7.4v5000mah
7.4v5000mah电2s2p內有4片電池先由各2片3.7v2500mah并联后再串联7.4v5000mah
off-set睇你車架需要,最常如車架195mm你+2mm off-set味199mm可以裝200mm殼囉
baslk 發表於 2011-9-10 07:36:18 | 只看該作者

每 cell 電唔好高過3.8v,低過3.7v,就無問題,可以長期擺放

其實鋰電無乜特別,只係有多粒電池,只要每 cell 都唔好過放及過差,就可以
 樓主| 阿八 發表於 2011-9-11 10:51:05 | 只看該作者
唔該晒上邊2位CHING...不過我架機睇唔到每CELL電有幾多V...
可以點做尼?