RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2398|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有關噴殼幾問~

Kenny613 發表於 2011-9-7 23:10:06 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問需要咩架生同程序呢??
小弟只知用洗光淨車殼後噴TS油(唔知要唔要噴2,3層)..
之後點拋光畫線呢??
麻煩ching解答..thx
ellis 發表於 2011-9-7 23:56:45 | 只看該作者
1) 噴ts 油(單色),如噴多色要用摭蓋膠紙貼住底色後再噴其他color
2) 上水貼
3) 噴ts 13 光油(多層~至少3層)
4)用水磨沙紙打磨表面(2000號)
5)用研磨膏拋光
6)上玻璃,倒後鏡,車頭尾燈,logo,死氣喉等
7)完成
ellis 發表於 2011-9-8 00:00:14 | 只看該作者
amend~
1) 噴ts 油(單色),如噴多色要用摭蓋膠紙貼住底色後再噴其他color
2) 上水貼
3) 噴ts 13 光油(多層~至少3層)
4)用水磨沙紙打磨表面(2000號)
5)用研磨膏拋光
6)用双星瑭磁油(細細樽, 正方形)及專用開油水開稀, 再用細筆(瞼相筆)滲線,出左界可以棉花棒沾少少開油水抹走佢
7)上玻璃,倒後鏡,車頭尾燈,logo,死氣喉等
8)完成
 樓主| Kenny613 發表於 2011-9-8 00:05:24 | 只看該作者

回復 ellis 的帖子

請問step1 噴TS油係咪1層就夠?
噴TS油前要唔要上底灰先呢?
Mugen924 發表於 2011-9-8 00:35:52 | 只看該作者

師兄,上ts油前係咪要先上底灰,等d油顏色出d同d油咬實d......
Mugen924 發表於 2011-9-8 00:38:59 | 只看該作者
回復 Kenny613 的帖子

上油前,我自己做法係會先上底灰先,如深色底色我會落1200既灰色底灰,如淡色或色我會落1000白色底灰~
 樓主| Kenny613 發表於 2011-9-8 01:11:35 | 只看該作者
回復 Mugen924 的帖子

請問1000白色底灰有冇噴罐裝呢?
如有,請問個color code係??
thx
ellis 發表於 2011-9-8 07:21:56 | 只看該作者
或者咁講, 如果個白殼本身有d分模線好明顯要打磨, 咁就上灰比較好, 我通常都上白色底灰, 但如果個白殼無咩明顯既分模線, 我會直接上色就算, 因為.........懶.

至於噴ts 要噴幾多層, 呢下真係靠感覺, 第一個感覺必須全車顏色均衡, 閣下亦要留意住d線位, 因太多太厚油d線位會被淹蓋, 噴色亦要由淺色噴先, 深色噴後, 同1/10大車透明殼既次序不同, 我呢期鍾意用ts-13最光油, 貪其夠"令"身, 噴佢3-5層就收工, 因為我玩車d殼用黎劈居多, 所以我係唔會做拋光呢個步驟, 都係果句, 因為...........懶.
ellis 發表於 2011-9-8 07:26:16 | 只看該作者

証明你好少砌模型~

Mr. Hobby 既 Mr. White Surfacer 1000
郡氏牌罐裝白底灰

普通唔係白色好以叫Mr. Surfacer 500/1000, 呢d 係灰色既.
 樓主| Kenny613 發表於 2011-9-8 10:38:38 | 只看該作者

yes u are right~~
我好少砌模型
yyy92968 發表於 2011-9-23 15:09:15 | 只看該作者
chrisiwc 發表於 2011-9-24 01:55:45 | 只看該作者