RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3386|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

其實NimH同Lipo既各種正常參數應該係?

mathew97726 發表於 2011-9-11 15:49:17 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各CHing
小弟為新手,因最近買了新差機,故問以下之低能問題
1)想問Lipo By Energy 5200mah 7.4V 45C 2S1P
  -差滿左之後係幾多V?
  -包裝上所寫7.4V是指?
  -Storage Mode的差機 Setting? Balance Charge 的差機Setting?
  -ImaxB6的USB Mode是?
2)想問NimH 3000mAH Intellect 7.2V
  -包裝上的7.2V是指?
  -充滿後應為幾V?
  -充滿後V數為9.3-9.4V是否正常?

另外同場問埋Eagle Power 5500mah 45C 藍色包裝的Lipo電 是2s1p定2s2p?
Thx!!!
Allan007 發表於 2011-9-11 16:00:46 | 只看該作者
回復 mathew97726 的帖子

師傅今日唔玩車?
 樓主| mathew97726 發表於 2011-9-11 16:09:06 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-11 16:13:35 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-11 16:09
Alan出左去啦...但我唔出得呀 有無CHing有心機答曬我d問題?

徒第答你啦,不過打中文好慢,要等等。
 樓主| mathew97726 發表於 2011-9-11 16:15:06 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-11 16:13
徒第答你啦,不過打中文好慢,要等等。

Thx 師傅
Noir.KAZE 發表於 2011-9-11 16:18:56 | 只看該作者
1a)8.3-8.4
1b)標稱電壓
1c)唔明你講乜
1d)冇說明書咩?
 樓主| mathew97726 發表於 2011-9-11 16:23:23 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-9-11 16:18
1a)8.3-8.4
1b)標稱電壓
1c)唔明你講乜

Thx
1c) B6差呢舊電同Storage呢舊電既Setting應該分別係幾多?
1d) 有,但無講乜濟 -_- 同埋無線...
Allan007 發表於 2011-9-11 16:23:58 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-11 16:09
Alan出左去啦...但我唔出得呀 有無CHing有心機答曬我d問題?

LiPo既7.4同NiMh既7.2都只係指呢兩隻電池的一般電壓,LiPo叉滿左就一定係8.4,因為8.4係LiPo既安全上限。NiMh就無一定,因為NiMh叉唔叉滿唔係睇電壓,不過一般NiMh叉滿大約接近8V。
Storage mode無乜特別setting,一般都係set用幾多Amp做storage。Balance charge都係set用幾多Amp叉。
USB mode我估即係可以駁電腦USB掛...
Noir.KAZE 發表於 2011-9-11 16:34:17 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-11 16:23
Thx
1c) B6差呢舊電同Storage呢舊電既Setting應該分別係幾多?
1d) 有,但無講乜濟 -_- 同埋無線...

1c)乜野幾多先......
1d)應該係電腦用
 樓主| mathew97726 發表於 2011-9-11 16:43:12 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-11 16:23
LiPo既7.4同NiMh既7.2都只係指呢兩隻電池的一般電壓,LiPo叉滿左就一定係8.4,因為8.4係LiPo既安全上限。 ...

師傅...但我Nimh差滿,成9V喎...係咪唔正常? >< Thx!!!
 樓主| mathew97726 發表於 2011-9-11 16:43:42 | 只看該作者
Noir.KAZE 發表於 2011-9-11 16:34
1c)乜野幾多先......
1d)應該係電腦用

個Setting, 如差放A數,等等...
Allan007 發表於 2011-9-11 16:53:02 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-11 16:43
師傅...但我Nimh差滿,成9V喎...係咪唔正常? >< Thx!!!

叉緊既時候電壓越高表示電池內阻越高。要叉完拔掉叉機用電錶度先準。
 樓主| mathew97726 發表於 2011-9-11 17:03:48 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-11 16:53
叉緊既時候電壓越高表示電池內阻越高。要叉完拔掉叉機用電錶度先準。

喔...但NimH差完後無得用電錶喎...
Allan007 發表於 2011-9-11 17:13:27 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-11 17:03

照度,點解唔得?
lf2c 發表於 2011-9-11 17:14:07 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-11 17:03

同埋我想問下D NimH電咁樣係咪叫正常啦....
通常差滿之後都會好鬼燙手下...
要隔一陣先會唔熱...咁係咪冇問題架...
Noir.KAZE 發表於 2011-9-11 17:20:24 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-9-11 17:14
要隔一陣先會唔熱. ...

正常係熱,辣唔辣手好個人
Allan007 發表於 2011-9-11 17:25:31 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-9-11 17:14
要隔一陣先會唔熱. ...

熱係正常,因為nimh由頭到尾都用同一個電流叉,唔似LiPo咁會慢慢減低個叉電電流。不過如過熱到辣手就要小心,因為太熱的話,電池面頭既絕緣套可能會穿,跟住就短路,短路就爆
lf2c 發表於 2011-9-11 17:41:50 | 只看該作者
Allan007 發表於 2011-9-11 17:25
熱係正常,因為nimh由頭到尾都用同一個電流叉,唔似LiPo咁會慢慢減低個叉電電流。不過如過熱到辣手就要小 ...

唔知係咪我較得大電流差啦.....
因為我見有d師兄話例如舊電係4500mah就用4.5A差......
而我就照跟住差啦.....差完之後果5分鐘都係會辣手......
唔知係我較得大電流定係舊電問題呢........
jythegreat 發表於 2011-9-11 17:56:10 | 只看該作者

pm左你啦,9.3有d高喎,我叉滿8.4,你用幾A叉
Allan007 發表於 2011-9-11 17:57:44 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-9-11 17:41
唔知係咪我較得大電流差啦.....
因為我見有d師兄話例如舊電係4500mah就用4.5A差......
而我就照跟住差 ...

其實呢個問題冇乜得攪,nimh就係用呢個充電方式。一係就用細D電流但係充耐D,一係就用溫度cut叉機但充得冇咁飽,一係就用風扇吹住黎充。不過如果成排一齊熱都好D,淨係熱一粒就表示果粒就死啦。