RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4543|回復: 42
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買1:10電車幾問~~

ankalee08 發表於 2011-9-16 22:26:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

第一次玩1:10電車~已經決定左買SUKURA S ZERO啦
電變我想揀 HOBBYWING 60A 貪佢可以有TURBO 練熟左可以唔洗換野都可以跑快D~
但係摩打方面唔知應該揀咩牌紙同咩T數好, 想問下係唔係愈低T愈快呢?
其實我唔洗咁快, 想練熟左用TURBO 加速就先再諗, 咁應該揀幾多T呢?
同埋SERVO 應該揀邊隻@@...??
鋰電比新人用係唔係真係好易壞~~??
同埋我想問買車架, 佢會跟D咩油架? 要另外買 ANTI-WEAR油 同 BEARING油之類嗎?

唔該咁多位師兄, 因為價錢唔平, 想問清楚先買!
如果有類同問題, 不好意思
mathew97726 發表於 2011-9-16 22:39:25 | 只看該作者

Esc買120A啦 或者等出160A,
60A遲早換
jerwin123 發表於 2011-9-16 22:43:38 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-16 22:39
Esc買120A啦 或者等出160A,
60A遲早換

160A :0) 玩1:8咩, 唔好昆新手喎
freeboy303 發表於 2011-9-16 22:50:27 | 只看該作者
回復 jerwin123 的帖子

唔系啊~~聽聞HW遲d出新ge 1/10 turbo電變 160a架~~!
mathew97726 發表於 2011-9-16 22:56:29 | 只看該作者
jerwin123 發表於 2011-9-16 22:43
160A :0) 玩1:8咩, 唔好昆新手喎

你唔知HW就黎出160A咩??
你唔好昆新手(我)就真喎
1:8先用得160A? :0) 車神唔好昆我啦
mathew97726 發表於 2011-9-16 22:56:47 | 只看該作者
freeboy303 發表於 2011-9-16 22:50
回復 jerwin123 的帖子

唔系啊~~聽聞HW遲d出新ge 1/10 turbo電變 160a架~~!

Yeah! \(^0^)/
jerwin123 發表於 2011-9-16 22:57:39 | 只看該作者

HOBBYWING 120A(一次過買勁d)
收隻2手9T操住先 (低T阻力大, 唔合慢玩)
SERVO: 最好用savox 1251MG(servo係睇反應快同力水)
鋰電跟足guideline玩唔易壞, 唔洗多過5000mah ($200 - 250)
charger: 正版B6 ($200)
仲要買set-up tools(唔好買hudy), 呔, shell, 控(有$一次過買勁d唔怕, 2手都ok)......
最後個句: 都係睇你budget姐, 同埋好多野都可以一次過買勁d, 如慢慢upgrade會更曬$$
mathew97726 發表於 2011-9-16 22:59:46 | 只看該作者
jerwin123 發表於 2011-9-16 22:57
SERVO: 最好用savox 1251MG(servo係 ...

Jerwin兄 ><
B6 200? 唔好昆新手喎 :0)
同埋小弟唔明咩係低T阻力大, 唔合慢玩...即係?
thx
lf2c 發表於 2011-9-16 23:01:09 | 只看該作者
jerwin123 發表於 2011-9-16 22:57
SERVO: 最好用savox 1251MG(servo係 ...

咁又係呀......因為一開始買D平野的話
到玩耐左想再upgrade d野果時真係會比
一次過買更晒錢架................
mathew97726 發表於 2011-9-16 23:05:11 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-9-16 23:01
咁又係呀......因為一開始買D平野的話
到玩耐左想再upgrade d野果時真係會比
一次過買更晒錢架........ ...

lf2c兄講得岩呀 \(^0^)/
我就蠢左啦 好在E+醒覺 ... 多謝Jerwin點醒我要買好d

BTW lf2c兄...純粹講下....你打d野有時真係睇死人 分開2句...我呢d懶人睇幾次....甚至要讀出黎先知原來"到玩耐左想再upgrade d野果時真係會比"同"一次過買更晒錢架................" 係一句野黎
jerwin123 發表於 2011-9-16 23:05:46 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-16 22:59
Jerwin兄 ><
B6 200? 唔好昆新手喎 :0)
同埋小弟唔明咩係低T阻力大, 唔合慢玩...即係?

B6 $200,睇黎唔係我昆你, 係你比人昆
低T係阻力大, for快車玩好d, 如果唔係會比較食電
jerwin123 發表於 2011-9-16 23:09:44 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-16 23:05
我就蠢左啦  好在E+醒覺 ... 多謝Jerwin點醒我要買好d :handsha ...

我醒覺得太遟, 唔好學我...
mathew97726 發表於 2011-9-16 23:11:22 | 只看該作者
jerwin123 發表於 2011-9-16 23:05
B6 $200,睇黎唔係我昆你, 係你比人昆
低T係阻力大, for快車玩好d, 如果唔係會比較食電

Sorry 師傅>< 你意思係B6淨差機?
另外低T係阻力大呢句都係唔明...小徒弟蠢,不及師傅冰雪聰明><
lf2c 發表於 2011-9-16 23:12:41 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-9-16 23:05
我就蠢左啦  好在E+醒覺 ... 多謝Jerwin點醒我要買好d :handsha ...

我其實咪又係同你一樣都係一個人板泥.........
當初既心態係諗住乜都想貪平..........
到而家發覺D野開始唔妥果時又心思思想換過..........
咁變相當日諗住可以慳得到既$$到頭來咪又係要洗番...........

係囉......可能我老人家講野"沉氣"D啦......
有時不知不覺將D野拉長左泥講.....但我原
意都係想人地睇得明D姐......始終係網絡講野
唔同真人講野嗎.....
lf2c 發表於 2011-9-16 23:14:30 | 只看該作者
jerwin123 發表於 2011-9-16 23:09

都唔係啦....我而家都係一個人板泥.......
mathew97726 發表於 2011-9-16 23:18:35 | 只看該作者
jerwin123 發表於 2011-9-16 23:09

就係你醒覺得遲,所以就好語重心長,苦口婆心,咁提醒我呢d後輩,免得我後悔莫及,重蹈覆切,Jerwin兄真係唔自私又偉大呢 *v*
mathew97726 發表於 2011-9-16 23:21:13 | 只看該作者
lf2c 發表於 2011-9-16 23:12
我其實咪又係同你一樣都係一個人板泥.........
當初既心態係諗住乜都想貪平..........
到而家發覺D野 ...

我地同病相憐 好在E+懸崖勒馬
BTW 你又將個"原"字同個"意"字拆開 老乜鬼野人家丫你 年青力壯
 樓主| ankalee08 發表於 2011-9-16 23:21:20 | 只看該作者
睇黎我得兩個辦法
一係等政府比6000
一係去收2手貨= =
我想問下1251MG 幾多錢? 60A 同120A 又差幾多錢呢?
60A 要換既原因, 係唔係因為個ESC會過熱, 開TURBO開唔夠= =?
BUDGET 想維持在2000-2500
 樓主| ankalee08 發表於 2011-9-16 23:24:58 | 只看該作者

有少少後悔果陣時用學校BUDGET買差電器做PROJECT後捐番比學校
而家望到IMAX B6個樣, 好似就係EXACTLY 我之前買果個- -
今時今日又點估到我會玩1:10
mathew97726 發表於 2011-9-16 23:25:19 | 只看該作者
ankalee08 發表於 2011-9-16 23:21
睇黎我得兩個辦法
一係等政府比6000
一係去收2手貨= =

1251...300-400
60A要換除左係ESC怕過熱外,換左120A/160A遲下會快d既摩打都唔洗怕個電變afford唔到,咁就唔洗又買過,唔洗好似我地咁醒覺得太遲