RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3079|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想玩TOURING

pentachicken 發表於 2011-9-23 21:54:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
應該買咩車開始好? 最初唔好咁貴呢
lingchun 發表於 2011-9-23 22:00:45 | 只看該作者
回復 pentachicken 的帖子

你想玩電定油先 油AND電有TOURING CAR
Allan007 發表於 2011-9-23 22:03:13 | 只看該作者
jerwin123 發表於 2011-9-23 22:13:01 | 只看該作者
感覺上新手玩sakura zero較好,s zero會zero比多少少位要跟, 新手可能難整d, 而且zero包好多鋁合金件, 會比較"kum"撞... 仲有新手最好有人教你玩, 再係學set車理論 冇fd玩rc的話工房都會有好多c hing樂意幫你
如有錯誤, ching請指正
alan0108 發表於 2011-9-23 22:27:39 | 只看該作者
jerwin123 發表於 2011-9-23 22:13
感覺上新手玩sakura zero較好,s zero會zero比多少少位要跟, 新手可能難整d, 而且zero包好多鋁合金件, 會比較 ...

我玩左 zero s 都有一段時間架 la,依架車除左少左d金屬件,同d 鑼 c 好難上之外,都好"kum"撞架
jerwin123 發表於 2011-9-23 22:36:57 | 只看該作者
alan0108 發表於 2011-9-23 22:27
我玩左 zero s 都有一段時間架 la,依架車除左少左d金屬件,同d 鑼 c 好難上之外,都好"kum"撞架

你個架野撞到d件淆淆地, 好心你跟下d虛位, 同埋每次玩完車後鬆返2樓板同底板螺絲, 返到屋企再打散佢重新切過架車, check下係咪所有件都正常, check下bearing有冇死, 2樓板底板有冇淆等... 再睇下洗唔洗加番aw油, 油壓油..pentachicken兄唔好學佢
jerwin123 發表於 2011-9-23 22:37:39 | 只看該作者
pentachicken 發表於 2011-9-23 21:54
應該買咩車開始好? 最初唔好咁貴呢

冇所為既, 你有幾多budget先?
 樓主| pentachicken 發表於 2011-9-23 22:51:54 | 只看該作者
多謝咁多CHING 解答先, 我想二千蚊內玩下先... 想玩電車
 樓主| pentachicken 發表於 2011-9-23 22:52:49 | 只看該作者
其實想買二手試下先, 不過依家PM 都用唔到
mathew97726 發表於 2011-9-23 23:04:44 | 只看該作者
pentachicken 發表於 2011-9-23 22:51
多謝咁多CHING 解答先, 我想二千蚊內玩下先... 想玩電車

二千淨車定全套? 如果淨車...Sakura zero好似2000幾? TT-01就 700連殼 所以明顯Zero好好多,不過TT-01我都玩緊 ^^ 二千全套既話...就唔洗買TT-01 可以試下Sakura S, GT3B控, Lipo電同B6差機,CHing係邊樣?
jerwin123 發表於 2011-9-23 23:06:51 | 只看該作者
pentachicken 發表於 2011-9-23 22:52
其實想買二手試下先, 不過依家PM 都用唔到

good, 試左ok決定玩rc既話下一次就買得貴野, 祝你入rc呢個無底洞
 樓主| pentachicken 發表於 2011-9-23 23:11:30 | 只看該作者
HAHA, 想二千內乜都齊, 因為咩都未有, 所以諗二手...
lf2c 發表於 2011-9-23 23:18:15 | 只看該作者
pentachicken 發表於 2011-9-23 23:11
HAHA, 想二千內乜都齊, 因為咩都未有, 所以諗二手...

如果要二手全套分分鐘一千以內都會有........
 樓主| pentachicken 發表於 2011-9-23 23:26:43 | 只看該作者
請問有冇咩辨法可以快D 加分呀升級呀, 依家連PM 都用唔到, 想CONTACT 二手區D 賣家都唔得
Allan007 發表於 2011-9-23 23:33:33 | 只看該作者
pentachicken 發表於 2011-9-23 23:26
請問有冇咩辨法可以快D 加分呀升級呀, 依家連PM 都用唔到, 想CONTACT 二手區D 賣家都唔得

試下reply留電話嚕,不過變左全世界都知你電話

樓主| pentachicken 發表於 2011-9-23 23:37:34 | 只看該作者
回復 Allan007 的帖子

唔俾出POST呀, 咩都用唔到...=_="
Allan007 發表於 2011-9-23 23:42:26 | 只看該作者
pentachicken 發表於 2011-9-23 23:37
回復 Allan007 的帖子

唔俾出POST呀, 咩都用唔到...=_="

咁買新野啦,開心好多架,做定多D功課,應該可以買得幾好。有野要問就問Mathew97726師傅啦。
 樓主| pentachicken 發表於 2011-9-23 23:49:32 | 只看該作者
再做下工課, 興趣太多, 金錢太少了... HAHA
kkchung 發表於 2011-9-24 02:04:06 | 只看該作者
3Racing SAKURA ZERO SPORT
INFINITE 無感 100A ESC 連 9.5T 馬達
FS-GT3B 遙控
Tower Pro MG2143
EXCELL RP 3700MAH 7.4V 30C X2
TITAN B6 連火牛
國產 DNA2 190mm 車殼
CSO 48P 21T 馬達齒

問多數間商家及網上淘宝网商家,應算總剛好二千許。
kotaro2872 發表於 2011-9-24 23:45:51 | 只看該作者
kkchung 發表於 2011-9-24 02:04
3Racing SAKURA ZERO SPORT
INFINITE 無感 100A ESC 連 9.5T 馬達
FS-GT3B 遙控

資料很詳細啊.........