RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: wang126
打印 上一主題 下一主題
收起左側

二手客貨車

stjoint 發表於 2011-10-20 17:03:54 | 只看該作者

睇你點選擇啦,如果冇乜經驗又有d經濟能力,買新車了,2手就係2手,牌簿0字你都可以懷疑的,新款零件,換太,都貴DD,新款入青衣油行0.6/1公里,舊款01-04青衣油行0.8/1公里,舊款內籠實用D,如果唔係d人叫台車,都叫舊款FULL LOAD,..新款車頭我覺得頂腳D,新舊款我都渣過,新款定係快D,但冇咩灣,反而我有D鐘意H1,改一改幾靚仔又似7人車,其實幾適合樓主的,但耐力仲有待磨合,我地個台d師兄弟講新款意見都同我差唔多....以我有朋友做貨車車行+自己渣台車+周邊朋友做運輸黎GE+青衣肥佬偉D油黎計算=小小意見^,^
keithww23 發表於 2011-10-20 17:28:37 | 只看該作者
回復 stjoint 的帖子

新車而家太貴啦,設備又唔係話改太多呢。師兄你講0.6係有冇開冷氣,如果係,都ok呀,青衣油?你係話舊埸嗰個?係既話佢d油ok呀都比較老實唔呃升。我之前做賤達都係由舊車換新車,台客好賤架,叫哂舊款去車泥頭。依家我幾架都換哂新款,貪佢新車唔水整樓主諗真d買車唔係買菜,自己條命係入面架
keithww23 發表於 2011-10-20 18:08:01 | 只看該作者
keithww23 發表於 2011-10-20 14:17
回復 wang126 的帖子

其實照你30+10年牌,照計就冇乜問題,

好久已前是可以的,不過唔係間間可以,同佢會用第二個方式俾個30%你,你通常見到保單收據會有幾行,投保額,mib,Ncb,但如果你私家車有ncb貨車冇,你要轉,手續上係唔得,但如果你一路係同一間買,係有得傾架,傾好佐會係張單有個,discount%咁既數,但係下年呢行會同架車個折舊率balance返呢個係main point
katoming 發表於 2011-10-20 18:16:46 | 只看該作者
再唔係咪太平洋囉!一定受
stjoint 發表於 2011-10-20 21:16:11 | 只看該作者
師兄,都係果句la,2手就2手唔理你新舊款,買車唔係用黎撞,駁頭駁尾我見唔少,上架驗最穩打,同個人接受車輛外觀撞左程度,我都渣92年civic都渣左咁耐,識行識走....我頭先比d資料都係問車行朋友,實問實答,有晒價錢,比樓主參考,但唔想比人覺得我係sale佬咁,我唔講咁多喇,hahaha
 樓主| wang126 發表於 2011-10-20 22:26:54 | 只看該作者
再次多謝咁多位師兄提供意見及分享感受,我真係了解左好多買車既事!!

小弟知道買車唔同買菜,所以一定會諗得深入D,多留意不同車去比較下!!
真係冇錢買新車,...因為怕入不敷出,....
二手車外表係點對我唔太有問題,係最怕機件唔掂,....這是我最擔心的!!!
keithww23 發表於 2011-10-21 19:44:26 | 只看該作者
回復 stjoint 的帖子

我明~~好老實我真係做買賣既正職(私家車),但我副業係做運輸,呵呵