RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7621|回復: 26
打印 上一主題 下一主題
收起左側

二手客貨車

wang126 發表於 2011-10-20 10:22:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟有意買二手客貨車工作用,請問出車前前後後,有d咩必定要買???

麻煩各師兄解答!!!!
牌費,第3保,...仲有d咩稅 ??
大約幾多錢???
"上會"是否等於做"按揭" ???
ncy0730 發表於 2011-10-20 10:37:34 | 只看該作者
咁要睇下你想要咩年份車同你想要咩牌子,至於你提到稅呢,除新車外係唔洗比稅架。
ncy0730 發表於 2011-10-20 10:40:00 | 只看該作者
上會嘅意思係同按揭差唔多嘅,只係左利息上有所差別
ncy0730 發表於 2011-10-20 10:42:08 | 只看該作者
至於牌費就係HKD4254,3保就要視乎你/車主嘅條件
清清 發表於 2011-10-20 11:05:51 | 只看該作者
一個回覆回一條問題,有意思
Van仔緊係問華仔啦,馬甲好快會答你
 樓主| wang126 發表於 2011-10-20 11:27:41 | 只看該作者
thx~ ncy0730 ~ 清清

上28car睇左d車,睇05年URVAN棍波都要11,12萬,....hiace唔諗lu........................

想再問下,上會個利息大約幾多??
小弟今年30歲,考左車牌10年,有1,2,18牌.........就係哩D影響個3保價錢???
聽講牌齡高會平D??
louis3347 發表於 2011-10-20 12:13:29 | 只看該作者
牌齡夠3年,歲數25歲
louis3347 發表於 2011-10-20 12:18:20 | 只看該作者
Urvan大食啲喎,維修又貴過hiace
ncy0730 發表於 2011-10-20 12:52:15 | 只看該作者
咁你之前有冇做過車主呢?要睇下你有冇NCB
ncy0730 發表於 2011-10-20 12:54:39 | 只看該作者
重要嘅係你三年內有冇涉及嚴重交通意外及有冇因超速、衝燈而扣分呢?
ncy0730 發表於 2011-10-20 12:56:29 | 只看該作者
回復 清清 的帖子

因為新手仲未夠分…所以
stjoint 發表於 2011-10-20 13:15:13 | 只看該作者
10年牌,05年URVAN棍波保險4000蚊左右,12萬車只做3年-4年上會,4里-5里息,1年比5000-6000息,3年18000息,睇車款年份有所變動~比d實際數字你考下,希望幫到你LA,我之前渣台車的,THX
 樓主| wang126 發表於 2011-10-20 13:31:58 | 只看該作者

多謝師兄!!!

我唔係打算做台車,...我想買車原因係我每月平均俾8千蚊運輸送貨提貨,....

咁不如用果D錢搵架車自己做埋啦,...諗過計過應該唔會賺得多,...
只係自己D時間好控制之餘,星期日可以帶小朋友去遠D玩
keithww23 發表於 2011-10-20 14:04:49 | 只看該作者
回復 wang126 的帖子

師兄買hiace啦,不二之選呀,起碼整車雜廠料多,
返新,曰本料,多都你數唔哂,再者你唔要賣返出去
都仲大把巿埸,二手van市場曰產同豐曰冇得比
仲有係曰產車冇咁耐用,波箱2年車已經有機會壞,
油渣泵會塞,如果上手粗用副引擎仲有机會牛肺架
三思呀
keithww23 發表於 2011-10-20 14:17:46 | 只看該作者

其實照你30+10年牌,照計就冇乜問題,
但好似之前師兄講既3年內要冇衝燈扣分claim
保險既記錄,仲有你有冇NCB,如果冇就冇NCB
折扣,你分分鐘要俾正價,NCB分兩類1私家車
Max60%,商用車Max30%,如果你用私家車個Ncb
買商用車Max都只係30%
 樓主| wang126 發表於 2011-10-20 14:33:24 | 只看該作者
keithww23 發表於 2011-10-20 14:17

其實照你30+10年牌,照計就冇乜問題,

自己之前做既公司有新的自動波HIACE,
用過2-3個月都唔錯,外型又靚仔!!!

其實係因為車價先考慮買日產,都有考慮買H1架,...不過H1選擇比日產更少.....

聽左咁多位師兄指點,等我重新考慮下先!!!
katoming 發表於 2011-10-20 15:26:53 | 只看該作者
wang126 發表於 2011-10-20 11:27
thx~ ncy0730 ~ 清清

上28car睇左d車,睇05年URVAN棍波都要11,12萬,....hiace唔諗lu.................... ...

你不如上中國平安果個網啦!!!都ok平d保險!!!!
我唔夠牌唔夠歲出部gts33都係九千三蚊€

網址呢個https://www.pingan.com.hk/#motor/fillForQuote
stjoint 發表於 2011-10-20 15:55:52 | 只看該作者
如果比較保值,維修平,換零件平,耐用D,建議買HIACE01-04款啦,新淨D,你裝套包圍都OK的,照我所知可以上到會,我3年前唔夠歲唔夠牌出$8500出旺角卓x保險HIACE,如果你夠晒要都唔係好貴,如果你有私家NCB,VAN仔用唔到,當你10年牌出,你要確實資料,我可以幫你問,你再自己比較下,啦
keithww23 發表於 2011-10-20 16:06:33 | 只看該作者
曰產,h1,比我我諗都唔會諗,因為好簡單,同年份曰產同丰田可以差50000-60000,大宇更架唔駛講,仲有就係唔好搵車行買,因為車行會將車放係佢度既所有費用直接加係你身上(比如:車場費,管理,保養,維修,冷氣,折舊)所有都會加哂係車上,但佢梗係唔會話你知啦,仲有經紀佣金會係佢之前收車同買比你個價中間個差價抽佣,最好買私讓車,但記住要搵個做開van仔既fd去試車,再唔放心就要求車主上架驗,check請楚有冇$1080嗰d告票未交,如果有會過唔到a/c,交易前要同佢簽一份臨時買賣合約同訂金,確定佐佢一定賣先好出臨時第三者保險,到交易日轉佐名先好比$$
keithww23 發表於 2011-10-20 16:23:50 | 只看該作者
回復 stjoint 的帖子

05年11月前仲係千禧板3.0,大食佐d喎師兄,買車都好撞手神下,如果冇乜經驗又有d經濟能力,倒不如買架新小小,而家有3個選擇既師兄1:05前11月第一批新款2.5曰本機器,2:07年12月落地,小轉款後第一批車,3.0泰國机器,3:10年6月中小轉款前最後一水車,3.0機器,但車軨係轉款後軨,呔都係用613,所以宏126師兄,你自己選擇喇