RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2930|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Ko Propo RSX入手前 查問...

sam42 發表於 2011-10-25 15:50:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問下我用緊 FUTABA 4PK, 聽聞用KO PROPO 的RSX 未必有數據所講的0.06S ~因為品牌問題,有師兄在用KO RSX 在FUTABA 上嗎?效果如何?
tscc 發表於 2011-10-25 19:56:27 | 只看該作者
好正好快好力好貴
Long2010 發表於 2011-10-25 22:20:44 | 只看該作者
要快到用千幾銀servo, 最少都要Futaba 4PKS, KO Eurus or Sanwa M11X+451R receiver啦!  
 樓主| sam42 發表於 2011-10-26 09:22:43 | 只看該作者
KO PROPO RSX 放係FUTABA 接收上面~會唔會有返8,9成功力? 我指係614接收, 4PKS 啦~~~
s.y.kwok 發表於 2011-10-31 14:23:32 | 只看該作者

配合番EX10Eurus,409接收就唔駛擔心用唔盡啦
記得買埋張program咭,咁就perfect喇

用futaba控就實用唔盡啲功能,如果只求快&大力.....
應該有更平更抵嘅選擇吧
 樓主| sam42 發表於 2011-10-31 15:05:20 | 只看該作者

多謝灑師兄回覆先~~
因為小弟都係鐘情FUTABA....但係BLS 系列...BLS 551 都係0.1秒
所以先考慮KO RSX,,...因多年前用FET 系列都有好滿意表現, 唔知而家DIGI SERVO 會唔會用唔盡...
我都有考慮過換控, 但又有師兄話EX-10支控好食電....所以先唔上唔落......
Noir.KAZE 發表於 2011-10-31 15:38:50 | 只看該作者
sam42 發表於 2011-10-31 15:05
多謝灑師兄回覆先~~
因為小弟都係鐘情FUTABA....但係BLS 系列...BLS 551 都係0.1秒
所以先考慮KO RSX,, ...

BLS都已經夠快
差零點幾秒真係咁緊要?
Noir.KAZE 發表於 2011-10-31 15:44:34 | 只看該作者
RSX又真係好靚既
不過無矮仔ver就差少少…
Noir.KAZE 發表於 2011-10-31 15:49:45 | 只看該作者
咁我自己都唔係用futaba……
我用sanwa都唔錯
Noir.KAZE 發表於 2011-10-31 19:29:29 | 只看該作者
咁呢個就係你係唔係一定要用矮仔SERVO既問題啦
uchifong 發表於 2011-11-6 13:07:27 | 只看該作者

以前的我不知道~~~~ko 呢1代d 2.4g(901 + 408/409) 控似乎可靠性比其他如sanwa..futaba等要差那麼一點點.......就我用過ge ex1ur (ex10 都係同一個2.4g 芒組)..就耐唔耐pair 唔到...有時有機會斷link....搖控距離也不遠~~~~不知道最近新出的ko 2.4g 有沒有改善~~~e+用m11x 差不多成年有多,都好穩定..no jam , no 斷link~~~very good.....futaba據說都好穩定~~..................另外, ko d servo, well...2413 , 2343 等等哥d 都用過下...講快都ok快(老實講...2413 同 bls551同bls451 大家都係0.1s...價錢都係咁上下~~..不過就我用過ge經驗 m11x  + 2413 or 551 or 451, 似乎551 & 451 ge 起動反應係比2413 要快dd ge~~而且回太力量比2413明顯要強(好大分別...似乎係bls ge威力), 新出哥d  rsx太貴...未用過...唔知佢d數據係咪真係咁堅呢)
d.s 發表於 2011-11-6 13:12:29 | 只看該作者
 樓主| sam42 發表於 2011-11-6 15:25:21 | 只看該作者
uchifong 發表於 2011-11-6 13:07
以前的我不知道~~~~ko 呢1代d 2.4g(901 + 408/409) 控似乎可靠性比其他如sanwa..futaba等要差那麼一點點... ...

多謝豐少分享,其實都係想貪靚仔,哈哈
uchifong 發表於 2011-11-6 16:22:32 | 只看該作者
sam42 發表於 2011-11-6 15:25
多謝豐少分享,其實都係想貪靚仔,哈哈
well~~我唔係"豐少"~~~係"峰少"~~~靚仔歸靚仔~~~不過當我睇到個價錢 就龜縮了~~~699 1隻servo 我都唸左好耐先出手(成日都唸699 夠我買2隻 savxo 1251mg 仲有得找, 點解要用699去買1隻呢..又唔係真係快得幾多, 其實1251mg都唔慢gar~~)