RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3462|回復: 23
打印 上一主題 下一主題
收起左側

最有興趣睇制作過程,及放船相。

超級英雄 發表於 2011-12-5 12:24:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
最賞心閱目就係睇到制作過程及放船相,尤其是像真船,我也不時留意住,但最火滾睇下睇下變左吹水,講幾句真係冇問題,但一曰成百個對話,起碼有五成都係廢話,我唔係扮正義,又係板主話有吹水區,(http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... &extra=page%3D1),可能另好多大師唔開心,但係真係想睇多一點技術討論。
mercedes 發表於 2011-12-5 12:29:31 | 只看該作者
Agree what Ching said.  I also want to learn more.
JerryLeung12 發表於 2011-12-5 12:38:09 | 只看該作者
我就不太應同,制船技術及改良根本就源於吹水,小弟發現要有吹水才會引起效應,記得上月屯門池盛況也源於有人吹水,後來各池也有人到場,之後便出現多個主題,我不是師傅,但也感到他們吹水中的快樂,如吹水也無,想這個論壇很悶了。小小意見,見諒
自由人 發表於 2011-12-5 12:40:52 | 只看該作者

今次好認真喎打中文........
JerryLeung12 發表於 2011-12-5 13:02:46 | 只看該作者
自由人 發表於 2011-12-5 12:40
今次好認真喎打中文........

oh... you "BLOW WATER" la, hahaha
自由人 發表於 2011-12-5 13:20:53 | 只看該作者
JerryLeung12 發表於 2011-12-5 13:02
oh... you "BLOW WATER" la, hahaha

吹水既定義因人而議....有D人鍾意一邊吹水一邊交流心得....如果靜係齋出 POST 分享製作...我諗會好悶或者可能冇人會出 POST 囉....( 個人認為 師傅或師兄出 POST 分享只係個人喜好,冇必要故意出 POST 教授製作過程...又唔係收左錢....)
我唔係好識講野,說話比較直接希望 師兄們多多包涵.... SORRY !!
JerryLeung12 發表於 2011-12-5 13:23:33 | 只看該作者
自由人 發表於 2011-12-5 13:20
吹水既定義因人而議....有D人鍾意一邊吹水一邊交流心得....如果靜係齋出 POST 分享製作...我諗會好悶或者 ...

Agree
自由人 發表於 2011-12-5 13:28:37 | 只看該作者

謝謝,,,個人想法而已......可能 得罪左 師兄...請多多包涵.....SORRY!!
138168 發表於 2011-12-5 14:05:37 | 只看該作者
自由人 發表於 2011-12-5 13:20
吹水既定義因人而議....有D人鍾意一邊吹水一邊交流心得....如果靜係齋出 POST 分享製作...我諗會好悶或 ...

師兄見解,小弟認同,如有兴趣学習純技術或進修,大可買本專门技術書或到工藝学府進修更高学術科技。
小弟出post明知是献羞,準備接受狂插,目的是想炒熱論壇,和各模友熱鬧熱鬧
自由人 發表於 2011-12-5 14:19:40 | 只看該作者
138168 發表於 2011-12-5 14:05
師兄見解,小弟認同,如有兴趣学習純技術或進修,大可買本專门技術書或到工藝学 ...

哈 口合" 你想比人插..... 唔係掛......
自由人 發表於 2011-12-5 14:23:26 | 只看該作者
138168 發表於 2011-12-5 14:05
師兄見解,小弟認同,如有兴趣学習純技術或進修,大可買本專门技術書或到工藝学 ...

*** 都係唔回呢個 POST 喇,,,一陣變左吹水 POST 就唔好啦....88" ***
Dork 發表於 2011-12-5 16:46:13 | 只看該作者
你咁講
我都吾敢再開新post............................
JerryLeung12 發表於 2011-12-5 17:00:31 | 只看該作者
真心說句,如果有興趣學可以先看齊所有幾拾篇post,各師兄已提供很多知識,舊post也很好看架,我現在可以玩船及改船也是自己看很多書,電路圖,最學到嘢就是爛船之後的維修過程,希望能對你有幫助。
 樓主| 超級英雄 發表於 2011-12-5 17:20:19 | 只看該作者
係唔係好滾呢?其實吹水唔太多冇問題,就係例如個”咬”字都十幾個 post, 瞓覺又講,食飯又講,其實我覺得好似呃 post 攞分,我知出得 post 都想有人認同,但同一個笑話睇得多都厭,黎耀詳出得多都悶。
板主係有規條寫係度,唔記得就入去睇睇:http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... &extra=page%3D1
自由人 發表於 2011-12-5 17:46:05 | 只看該作者
超級英雄 發表於 2011-12-5 17:20
係唔係好滾呢?其實吹水唔太多冇問題,就係例如個”咬”字都十幾個 post, 瞓覺又講,食飯又講,其實我 ...

呀  * 超級英雄 *師兄~  師兄們出既分享 POST 只係純粹分享交流性質,並唔係開班授徒或教材......要清楚呢點.... ( 你 提及曾經出現 咬 字既 POST , 我可以同你講 * 放心啦* 係我既 POST 你唔會再睇到 咬 字...)
JerryLeung12 發表於 2011-12-5 17:57:52 | 只看該作者
自由人 發表於 2011-12-5 17:46
呀  * 超級英雄 *師兄~  師兄們出既分享 POST 只係純粹分享交流性質,並唔係開班授徒或教材......要清楚呢 ...

Dr. Shark, i laugh and cannot stop la, hahahahahaha
And i anytime support you, hahahaha  
JerryLeung12 發表於 2011-12-5 18:02:05 | 只看該作者
超級英雄 發表於 2011-12-5 17:20
係唔係好滾呢?其實吹水唔太多冇問題,就係例如個”咬”字都十幾個 post, 瞓覺又講,食飯又講,其實我 ...

Ching, thks for your idea, but discuss group is for discuss, not only for training, good or not only for subjective mindset. My idea is Ching post something is not easy thing, and they (include me) said something as a joke just a communication with our good relationship. no need so care la.... hahahaha
138168 發表於 2011-12-5 18:11:39 | 只看該作者
小弟有啲好奇,出post攞啲積分實際有何用?可以當現金用嗎?可到模型店換嘢嗎?可以退稅代換証?或有獎品拿?誰可告訴小弟?
需知出post攞的積分,寫1個字和寫1千相同,上1張圖和連上10張圖也相同,何必要呃得咁辛苦?小弟覺得拿積分較多的師兄,其對論壇熱愛也較濃.......
Q太郎 發表於 2011-12-5 20:41:04 | 只看該作者
我哋幾時黎咗個新板主呀.....
冰‧心龍 發表於 2011-12-5 22:18:46 | 只看該作者
哂氣啦 一個論壇 吹水都唔比
不如開 一個相薄 比人放相
一係就直接鎖左個回覆功能
咁執著 有春用咩