RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4465|回復: 30
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想問像真船裝水冷出入水位同轉動雷達

ragel 發表於 2011-12-8 16:08:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想請教有經驗的師兄我想用水泵幫摩打做水冷,入水位同出水位係應該係船咩位置開孔呢? 係晒船底定應該入水係船底,出水就開係船身側? 但如果開係船身側又怕唔怕行起上黎有條水柱打橫射出黎...哈哈!

另外想問問轉動雷達有冇現成套裝買? 定係要買個減速摩打返黎自己改呢? 如果用減速摩打改,個摩打座好似好高下,點整到薄d or 有冇d好薄摩打買? 個白色雷達座同減速摩打又可以係邊買到呢? 唔好意思咁多問題, Thanks a lot!
Jack05101 發表於 2011-12-8 17:23:18 | 只看該作者
回復 ragel 的帖子

入水要開係船尾
出水可以開係船身側,好多人都係咁,我戈隻就開係船尾
 樓主| ragel 發表於 2011-12-8 17:40:33 | 只看該作者
Thanks師兄回覆, 師兄你隻係大拖船? 想請教入水開係船尾係咩原因呢?  出水開係船身側真係唔怕直射水柱? 因為第一次學整,所以唔識. Thanks!
cardo 發表於 2011-12-8 17:50:51 | 只看該作者
入水孔的確在船尾或船底會比較好~!!
因為有水流加壓!

出水孔在船側,因為真船大多數在船側。

以我架拖船為例,用一些抽力不強的水泵
入水孔位於船側水線以下~
當船向前行駛時,水流大於水壓~
水泵完全沒不夠壓力做吸水動作!!
因為選用水泵都有關係的!
138168 發表於 2011-12-8 19:00:46 | 只看該作者
如你唔想見到条出水柱,就開在船尾水綫上,咁出水冇咁覺眼。
個雷達唔係真嘢,只做个樣,麽打不用連雷達在一起,整長条直軸,麽打放在船底都得啦,或其它遮掩方法
自由人 發表於 2011-12-8 19:05:53 | 只看該作者
benli46 發表於 2011-12-8 19:07:13 | 只看該作者
以前我整过大 tug boat,分享一下经验:1,基本上唔驶用电水泵黎冷却摩打,只要摩打外包3mm铜管2-3圈就够,最好靠近铜头。2,在摩打前"船底"开小洞,L 型铜管贴在船底,当然系长在外面啦, 然后在摩打后面/船尾开洞,同样用铜管贴在船底,再用水喉连接。
作用:利用船底压力,加上船在向前行的惯型,将水衝入铜管,经过摩打铜管后再在后船底外排出。但注意铜管和水管接位越顺越好。里个方法可以用在拖船,战缆都得!系李小龙教我既。。。。BE WATER!
138168 發表於 2011-12-8 19:11:10 | 只看該作者
benli46 發表於 2011-12-8 19:07
以前我整过大 tug boat,分享一下经验:1,基本上唔驶用电水泵黎冷却 ...

好辦法
138168 發表於 2011-12-8 19:12:23 | 只看該作者
自由人 發表於 2011-12-8 19:05
又唔教我點裝雷達......

鯊魚使乜装雷達
自由人 發表於 2011-12-8 19:18:24 | 只看該作者
138168 發表於 2011-12-8 19:12
鯊魚使乜装雷達

我有其它船加麻.... 好欣賞你D船既旗桿,,,可以用控升降.....
JerryLeung12 發表於 2011-12-8 19:30:12 | 只看該作者
其實師兄要先行想像船速,如中高速我建議從車葉斜角打水入管去水從船側流下,如不是噴噴,水住不會很勁的,大拖用摩打打水也合理╮(╯▽╰)╭
自由人 發表於 2011-12-8 19:34:04 | 只看該作者
JerryLeung12 發表於 2011-12-8 19:30
其實師兄要先行想像船速,如中高速我建議從車葉斜角打水入管去水從船側流下,如不是噴噴,水住不會很勁的,大拖 ...

衰公丫   食左飯喇咩...而家先浦頭.......
 樓主| ragel 發表於 2011-12-8 20:18:47 | 只看該作者
Thanks 咁多位師兄指教~ 我諗我會試下入水係船底,出水係船尾~ 至於個雷達真係有d難度,因為拖船頂裝..冇乜遮掩方法.. 同埋唔知係邊可以搵到d白色雷達座..KWS? Thanks
benli46 發表於 2011-12-8 20:29:13 | 只看該作者
其实利用船叶响船尾打水入摩打做水冷,“以像真船既速度”,基本无作用,加上向前惯性,水-根本唔会同你行翻转头,当然,快船想点搞都得啦。同样,10个水泵,7个漏水,按唔按水冷都无乜所谓啦。我建议响船既防水方面做好D,我以前整D船,放深水湾,行2个钟都唔会入1滴水 移家D电子部队都几贵。
eleung838 發表於 2011-12-8 20:56:56 | 只看該作者
JerryLeung12 發表於 2011-12-8 23:28:24 | 只看該作者
回復 自由人 的帖子

HAHA... sorry ar, before move home , so busy ar...
JerryLeung12 發表於 2011-12-8 23:41:15 | 只看該作者
ragel 發表於 2011-12-8 16:08
想請教有經驗的師兄我想用水泵幫摩打做水冷,入水位同出水位係應該係船咩位置開孔呢? 係晒船底定應該入水係船 ...

Ching , your 像真船 is what type ar?
V-boat, Tug, Pilot boat, Police boat, pushing boat or what boat?
JerryLeung12 發表於 2011-12-8 23:43:35 | 只看該作者
benli46 發表於 2011-12-8 20:29
其实利用船叶响船尾打水入摩打做水冷,“以像真船既速度”,基本无作用,加上向前 ...

Ching, basically agree, but my PAULA III using BB 500 with half speed also can flow in water and very high performance. And water pump easy leakage i total agree with you, so sometimes i use FAN system (accomodation system) replace of water pump.
 樓主| ragel 發表於 2011-12-9 00:02:41 | 只看該作者
回復 JerryLeung12 的帖子

師兄,我同朋友一齊攪緊架消防般同拖船~ 我係新手,所以上黎學下野~
 樓主| ragel 發表於 2011-12-9 00:04:57 | 只看該作者
回復 eleung838 的帖子

Thanks 師兄...你d戰艦好型好大隻呀~