RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: tomcheng18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

PN motor VS Atomic Chili VS 手繞 motor

樓主| tomcheng18 發表於 2011-12-27 22:55:29 | 只看該作者
報告:
我想依家加車應該是很快, ,,,,,,,,,,,
但係唔知點解, 依家仲慢過我個friend既AD stock.......同埋好大noise...
可以試下形容一下, 好響we we we 聲起歩之後, 過左十幾米後跑順左, 就聽番係高轉既聲
係街玩實在太大塵, 次次都抹餐死.
所以依家追加左一塊布遮掩一下, 希望會好一點
PS: 底都加左膠布防塵   
henry888 發表於 2011-12-28 00:54:27 | 只看該作者
用緊膠摩打齒?
 樓主| tomcheng18 發表於 2011-12-28 01:05:32 | 只看該作者
yes, 依家改左35T/15T
Wayne~~ 發表於 2011-12-28 01:36:49 | 只看該作者

買一粒 PN 金屬15 T 都啱用,我都係咁,如果點都慢過你個friend,咁睇下大家 d 電係咪一樣,係咪一樣咁差,如果有問題就帶架車上車場同你睇睇!仲有就係原裝膠 15 T 頂唔到呢 d 摩打!
 樓主| tomcheng18 發表於 2011-12-28 12:30:39 | 只看該作者
謝謝您
Wayne Ching, 請問你的Buggy是否用緊 Chili 摩打殼 ? 會唔會好難裝?
我發覺好難裝好個motor mount (A3,B3) my friend's car is super quiet, 好似氣墊車咁
Wayne~~ 發表於 2011-12-28 16:52:55 | 只看該作者

摩打殼係用緊呢隻,之前有淨殼賣,Chili 摩打殼,應該唔會差過我用果隻殼!
http://www.atomicmods.com/Produc ... t-Motor__11060.aspx

呢隻都得
http://www.atomicmods.com/Produc ... k-Motor__11087.aspx
 樓主| tomcheng18 發表於 2011-12-28 18:14:31 | 只看該作者

我其實都試過用這些形狀既殼, 個motor mount係可以好易裝
淨係隻chili殼就難裝好多, 入極都唔夠入, 係都彈少少出來( 有1mm多少少)

我都想問一問其他有用chili motor既Ching有無呢個問題?
 樓主| tomcheng18 發表於 2011-12-28 18:14:37 | 只看該作者
Wayne~~ 發表於 2011-12-28 16:52
摩打殼係用緊呢隻,之前有淨殼賣,Chili 摩打殼,應該唔會差過我用果隻殼!
http://www.atomicmods.com/Produc ...

我其實都試過用這些形狀既殼, 個motor mount係可以好易裝
淨係隻chili殼就難裝好多, 入極都唔夠入, 係都彈少少出來( 有1mm多少少)

我都想問一問其他有用chili motor既Ching有無呢個問題?
 樓主| tomcheng18 發表於 2011-12-28 18:16:20 | 只看該作者
回復 Wayne~~ 的帖子

唯有再試一試
 樓主| tomcheng18 發表於 2011-12-30 23:57:08 | 只看該作者
tomcheng18 發表於 2011-12-28 18:14
淨係隻chili殼就難裝好多, 入極都唔夠入, 係都 ...

終於知道問題所在
原來隻Chili 摩打殼係唔fit Buggy既motor Mount(近摩打齒的一邊)
所以咬唔實D大減齒, 跟住就勁大聲.......................仲攪到隻33T大減齒都玩完
之後用左$28買套挫去磨殼
終於攪掂番架車, 算係子左件事

依家逼住用番 11T/35T 齒比玩住先

ANDY816 發表於 2012-1-2 14:52:01 | 只看該作者
你是否用同一個amt stock 摩打 放在buggy 內, 因amt 摩打好快玩完 , 又明 30排電摩打,
可能你放在buggy 已玩完了 ,因a 記摩打殼的兩粒啤令好易不轉 , 唔信你打開個摩打, 倒轉放支摩打心入去轉下,是否已不順 ,因我試過啤令不順, 支摩打心死了好快, 我見意不用a 記摩打.

車場手做摩打不太穩定. 有快有慢, 還試過出火, 如慢比回他,又不高興 ,好麻煩 , 不太見意用
HN577 發表於 2012-1-2 14:57:41 | 只看該作者
回復 ANDY816 的帖子

咁有什麼犘打推介
ANDY816 發表於 2012-1-2 15:51:01 | 只看該作者
你可用atm chini 摩打殼 , 不用心 ,
記住atm 任何一個摩打殼一定要換啤令, 如不換 , 摩打心會好快玩完,
摩打心用pn 33 ,用atm  金色彈工 , 一定又快又耐用 , 太約用150排電 ,
但請 30 排電用hudy銅機 打光磨  , 不可用沙紙 , 因用沙紙會令銅頭不夠圓 , 摩打不怏.
 樓主| tomcheng18 發表於 2012-1-2 19:43:06 | 只看該作者
Thanks!
想問問摩打殼粒啤令可以推介下換那一種  ?
 樓主| tomcheng18 發表於 2012-1-2 19:48:43 | 只看該作者
ANDY816 發表於 2012-1-2 14:52
你是否用同一個amt stock 摩打 放在buggy 內, 因amt 摩打好快玩完 , 又明 30排電摩打,
可能你放在buggy 已 ...

唔好意思...想問多少少
>>>amt 摩打好快玩完
咁快玩完 ?係壞之前有D咩跡像/先兆 ?  
ANDY816 發表於 2012-1-2 20:19:20 | 只看該作者
有 . 你可打開個摩打, 將支摩打心倒轉插在啤令上, 轉下它 , 就知道不順,
還支摩打心上有個細鐵圈 , 將它向下一些 , 因時常頂死個摩打殼, 另到轉得不快,
 樓主| tomcheng18 發表於 2012-1-2 23:53:53 | 只看該作者
ANDY816 發表於 2012-1-2 20:19
有 . 你可打開個摩打, 將支摩打心倒轉插在啤令上, 轉下它 , 就知道不順,
還支摩打心上有個細鐵圈 , 將它向 ...

謝謝
如果粒啤令真係唔順
邊度有得配番粒?
cpkd 發表於 2012-1-3 10:37:35 | 只看該作者

多口問句. 點知道枝摩打芯死咗.
henry888 發表於 2012-1-3 10:50:22 | 只看該作者
個銅頭d色唔正常,飛乾淨都唔快就掉得
ANDY816 發表於 2012-1-3 13:34:44 | 只看該作者
因aTM 我銅線繞得不好 , 摩打殼粒啤令又壞, 轉得不順 , 好易夾死支心, 我試了兩次,
而銅頭好快就摩損 , 不足30 - 40 排就慢, 你可試下就知 ,

飛銅頭一定用銅頭機 , 一定不可以用沙紙 , 因銅頭玩20-30 排電就變形不夠圓 , 轉得不快 ,
要用銅頭機去打摩圓形先快. 但MINI-Z 的心很細 , 只有HUDY 銅機可用.