RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6846|回復: 41
打印 上一主題 下一主題
收起左側

PN motor VS Atomic Chili VS 手繞 motor

tomcheng18 發表於 2011-12-19 17:13:54 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位Ching 好!!
想問一問以以三只motor, 那一只最快 ?
我只是想試下快一些 , 滿足一下心裡面既欲望
之前我用架AWD無+FET ( AD Stock) 一俾油, 架車就成支箭咁去
依家架buggy, 俾full雞約3秒左右, 才去到極速(我聽聲既), 反應咁慢? 點解咁奇怪呢? 我都諗唔明, 所以才在這裡請教一下各位ching既高見
(其實會唔 會壞motor ? 壞 FET ?)

以下是小弟既配備:
ttprince 發表於 2011-12-19 18:20:54 | 只看該作者
ching 用ad stock 吳加fet吳會過熱or燒?
ken_wyleung 發表於 2011-12-19 18:28:01 | 只看該作者
手繞 motor
 樓主| tomcheng18 發表於 2011-12-19 18:36:19 | 只看該作者
回復 ttprince 的帖子

如果係 2.4Ghz 既底板, AD stock is OK
 樓主| tomcheng18 發表於 2011-12-19 18:44:47 | 只看該作者

謝 謝

我之前問過係可以在車場買手繞 motor, 佢話可以隻隻都一樣
因為人手做 同機器做, 穩定性是機做的平均一點

想再請教ching一下, 手繞 motor 係咩原理會快過chili ?

Sunday_Driver 發表於 2011-12-19 18:59:25 | 只看該作者
tomcheng18 發表於 2011-12-19 17:13
各位Ching 好!!
想問一問以以三只motor, 那一只最快 ?
我只是想試下快一些 , 滿足一下心裡面既欲望

PN33 近期d品質唔穩定
紅蕉未用過 - no comment
手撓要睇乜人撓 !
以前試過 CT 36t 手撓都快度 wa wa 聲, 以嫁D 31T 手撓, 睇 D C 兄玩仲 wa wa wa wa....

P.S. 手撓唔快可能電有問題
Sunday_Driver 發表於 2011-12-19 19:04:31 | 只看該作者
tomcheng18 發表於 2011-12-19 18:44
謝 謝

我之前問過係可以在車場買手繞 motor, 佢話可以隻隻都一樣

三極線長好接近又平衡, 自然力度平均, 轉數都多d
 樓主| tomcheng18 發表於 2011-12-19 19:17:10 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2011-12-19 19:04
三極線長好接近又平衡, 自然力度平均, 轉數都多d

明白晒, 謝謝 !!

PS: 我上去CT搵左一個高人手繞 motor
外形: 不是很肥, 有少少白頭髮既哥仔
佢話通常星期四, 六先蒲頭
Sunday_Driver 發表於 2011-12-19 19:42:49 | 只看該作者
tomcheng18 發表於 2011-12-19 19:17
明白晒, 謝謝 !!

PS: 我上去CT搵左一個高人手繞 motor

就係這位高人
 樓主| tomcheng18 發表於 2011-12-19 19:52:50 | 只看該作者
Sunday_Driver 發表於 2011-12-19 19:42
就係這位高人

哈哈~~好彩好彩
咁就下次試一試 手繞 motor既威力
henry888 發表於 2011-12-19 20:45:30 | 只看該作者
31 turn唔係大概嫁,好整齊無得錯
 樓主| tomcheng18 發表於 2011-12-19 21:11:46 | 只看該作者
收到
我仲想知多一點, 呢隻手繞31 turn motor
可唔可以算係mini-z motor 系列裡面既極限呢?
如果是係話, 小弟都算是拉車邊上到速度既頂點  
020938817 發表於 2011-12-19 22:07:14 | 只看該作者
架車好正呀
好想買
 樓主| tomcheng18 發表於 2011-12-20 09:33:15 | 只看該作者
020938817 發表於 2011-12-19 22:07
架車好正呀
好想買

多謝 ~~~

之前買過iw-02, AWD 2.4Ghz, overland 2.4GHz

我個 人認為mini-z buggy 2.4GHz是我買過咁多架車裡面最正既

想落車場玩, 配番4條海綿呔(soft)和換隻AD stock 就可以咬住去

想同friend落街hea 下, 係公園放下車, 追下狗仔: 都係換隻AD stock就 ok

Motul 發表於 2011-12-20 20:05:19 | 只看該作者
Chili殼 手繞芯 如何?
Motul 發表於 2011-12-20 20:06:27 | 只看該作者
Buggy有狗骨換未?
 樓主| tomcheng18 發表於 2011-12-20 20:31:48 | 只看該作者
Motul 發表於 2011-12-20 20:05
Chili殼 手繞芯 如何?

哈哈 我要約friend出來試車先答到 你

好彩既話 星期日晚有報告
 樓主| tomcheng18 發表於 2011-12-20 20:34:16 | 只看該作者
Motul 發表於 2011-12-20 20:06
Buggy有狗骨換未?

問左老閭
預新年前有option狗骨
不過真係出事既話都有原裝膠狗骨頂住  haha,  價錢: #^
 樓主| tomcheng18 發表於 2011-12-21 17:43:25 | 只看該作者

剛剛上去找多一點資料
Ad stock
http://www.atomicmods.com/Products/Atomic-AR46-AD-Motor__11095.aspx

Chili
http://www.atomicmods.com/Products/Atomic-MO-007-Chili-Evolution-Motor__13510.aspx

Stock R
http://www.atomicmods.com/Products/Atomic-MO-006-Stock-R-Evolution-Motor__13509.aspx

上面有一些curve作比較用, 我睇完之後發現三隻motor裡面, 原來chili係最雞, 即係最差.....
可能我有誤解都不一定, 好多英文

之後得一個總結: 隻chili在高voltage既時候先有高轉既好表現, 其他就麻麻地....扭力都無乜.......

Sunday_Driver 發表於 2011-12-22 10:56:19 | 只看該作者
tomcheng18 發表於 2011-12-21 17:43
剛剛上去找多一點資料
Ad stock
http://www.atomicmods.com/Products/Atomic-AR46-AD-Motor__11095.aspx
...

多年前讀書年代有讀過吓, 唔多記得, 但都記起幅motor graph係要兩條線先有代表性 (Parabolic Curve + st. line) 最佳 efficiency output 係交叉位…

For ref:

登錄/註冊後可看大圖