RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4251|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Mini-Z MR-03 有冇得 low 車頭?

keithlaw 發表於 2011-12-30 11:07:42 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Ching 們, 請問有冇parts 係 low 車頭用?? Mini-Z 會唔會咁做?
因為我發覺我架車既尾加左殼之後, 殼離地1.5mm, 車頭就多D. 後面行程唔係好夠, 所以想low 前面.
tomcheng18 發表於 2011-12-30 11:38:38 | 只看該作者
加戒子可以low低車頭
但係 車頭1.5mm真係太低了, 在車場玩的話可能會車頭貼地打白鴿轉呢
 樓主| keithlaw 發表於 2011-12-30 11:58:43 | 只看該作者
加戒子low低車頭 咁會會影響handling 架bor, 唔係咩 ? 你係壓到佢低左但係頭要用比平時多既force 先可以令條彈簧郁. F=Kx

1.5mm真係太低了 <---- E+ 我車尾殼離地1.5mm 但chassis 離地唔止1.5mm. 我想low 車頭去balance  返前後
Tat-tat 發表於 2011-12-30 12:05:52 | 只看該作者
我架車都離地大約兩,三mm. 如果你個車尾只得 1.5mm離地, 就真係太低啦.

或者咁, 你响車場玩完一排電, 車底都唔應該有太多黑色既污 jo 嘢. 太多即車身太底低, 拖住地面行.
(P.S. 响CT玩會有哩啲污 jo, MMS 唔會, 但有毛. 所以要睇吓你响那個場試啦)
 樓主| keithlaw 發表於 2011-12-30 12:21:51 | 只看該作者

E~ Ching 你中左point wor!
我 CT 玩完, 個殼勁 dirty...........

係唔係因為冇damper 撐住條腰所以個尾會沉左落去?
 樓主| keithlaw 發表於 2011-12-30 12:23:32 | 只看該作者
唉一不做二不休, 買返個岩用查查再加支damper... 改完, 以後唔搞架車.... 好鬼煩
HN577 發表於 2011-12-30 12:42:32 | 只看該作者

回復 keithlaw 的帖子

你個atomic摩打座咪有兩舊黑色野食住粒bearing既,你揀個hole偏向一邊果對向下裝,可以放低少少條差速,個尾就高少少
Low車頭我個人會攝膠板係條利同底兜之間,咁樣唔會影響避震行程(此方法只針對某些車殼車頭過高唔夠貼地唔夠型)
Tat-tat 發表於 2011-12-30 13:35:06 | 只看該作者
Mini-z 要玩得好, 其實真係好多嘢都要跟, 好多細微既地方都要留意, 一啲都唔簡單.
慢慢來啦, 唔急得架.
 樓主| keithlaw 發表於 2011-12-30 13:36:27 | 只看該作者
HN577 發表於 2011-12-30 12:42
回復 keithlaw 的帖子

你個atomic摩打座咪有兩舊黑色野食住粒bearing既,你揀個hole偏向一邊果對向下裝, ...

車尾已經用最高個setting
jling 發表於 2011-12-30 13:55:36 | 只看該作者
Tat tat, 你幾時上mms? 我架N仔又翻生,可以再jump 枱啦
Keith 兄, 奇怪,通常kyosho 殼都要改低個殼好少要改高,個殼是新的嗎?
HN577 發表於 2011-12-30 14:23:16 | 只看該作者
我剛剛冇細心睇上面D文,你宜家係想將個"車殼"降低而唔係將個"車架"降低吧...兩個唔同做法架WOR,降車殼係於車利同底兜之間墊板,降車架係於轉向杯下面墊膠圈圈/介子
另外我有個奇怪就係,我用藍色果隻纖維板(不及炭千硬),裝哂電放低架車都唔係好覺佢沉,你塊板沉得咁誇張是不是已經起摺呢?
 樓主| keithlaw 發表於 2011-12-30 16:18:04 | 只看該作者
To Giga Racer:

Mini-z upgrade 晒已經係1/10 價錢, 但 1/10 upgrade 又係 幾k..

冇計, 唔同玩法 = ="
 樓主| keithlaw 發表於 2011-12-30 16:18:44 | 只看該作者
HN577 發表於 2011-12-30 14:23
我剛剛冇細心睇上面D文,你宜家係想將個"車殼"降低而唔係將個"車架"降低吧...兩個唔同做法架WOR,降車殼係於車 ...

let me show the picture to you guys la. hard to explain by word
 樓主| keithlaw 發表於 2011-12-30 16:24:14 | 只看該作者
條腰沉左, 所以後面好低. 唔知lower front chassis 會唔會balance 返
 樓主| keithlaw 發表於 2011-12-30 16:25:36 | 只看該作者
我今晚會上車場識一識佢行成點..... 尾個行程短到有=冇
 樓主| keithlaw 發表於 2011-12-30 16:29:42 | 只看該作者
唉, 我決定比埋最後一次機會自己.....再搞唔掂唔玩喇 Orz. 想輕輕鬆鬆玩都咁難
jling 發表於 2011-12-30 16:39:37 | 只看該作者
如果用graphite T板係唔會下沉,除非1:T板爛左,2:cha cha 頂彈弓太緊
samy 發表於 2011-12-30 17:43:55 | 只看該作者
keithlaw 發表於 2011-12-30 16:24
條腰沉左, 所以後面好低. 唔知lower front chassis 會唔會balance 返

本身是車売先天問題.需要把尾裙脚用砂紙磨走1mm以上・
Senninha 發表於 2011-12-30 18:05:46 | 只看該作者
Yes, the skirt of this body is too low, you can either sand away the skirt 1 to 2 mm or adjust the position of the body clip.
Tat-tat 發表於 2011-12-30 18:19:24 | 只看該作者
回復 jling 的帖子

占美, 我明天應該可以上去, 約六點
MMS 見啦