RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9142|回復: 80
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手想玩MINI-Z

白鬍子 發表於 2012-1-9 15:45:49 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
爬過文想玩埋DRIFT所以想入AWD MODEL, 但想知MA-015同MA-010既分別係咩呢? 只知道MA-015有TIKI TIKI MODE?
casper 發表於 2012-1-9 15:59:49 | 只看該作者
MA-015 可以用gyro, 對新手玩 drift 有很大幫助~~
800mah 發表於 2012-1-9 16:03:46 | 只看該作者
強烈建議新手玩mini-z由"跑”入手。

除非係當靜態模型玩, 即係玩殼。
 樓主| 白鬍子 發表於 2012-1-9 16:08:49 | 只看該作者
回復 casper 的帖子

咁講的話, 即係MA-010係高階使用者適用?
仲想問下, 如果買淨chassis set+EX-5+車殼, 係咪己經夠新仔玩呢?

謝謝師兄指教!!
HN577 發表於 2012-1-9 16:13:22 | 只看該作者
回復 白鬍子 的帖子

唔係...MA015係新款改良左底板,等你可以插GYRO,你可以選擇唔插,咁就同部MA010冇分別,GYRO對DRIFT真係好有幫助
800mah 發表於 2012-1-9 16:14:08 | 只看該作者
兩架車一樣的, 有錢梗係買最貴個部,

MA015 DWS (橙色)
 樓主| 白鬍子 發表於 2012-1-9 16:16:43 | 只看該作者
回復 800mah 的帖子

謝師兄建議.
即係先從MR SERIES入手? MR-02 2.4G 又岩唔岩呢?
 樓主| 白鬍子 發表於 2012-1-9 16:18:20 | 只看該作者
回復 HN577 的帖子

明白了...
呢兩日不斷爬文, 毒就越中越深..
 樓主| 白鬍子 發表於 2012-1-9 16:20:28 | 只看該作者

心動中...
但師兄你又話應該由"跑"入門喎..
800mah 發表於 2012-1-9 16:23:15 | 只看該作者
 樓主| 白鬍子 發表於 2012-1-9 16:25:43 | 只看該作者

哦...原來我誤會了!!
唔好意思啊~師兄!!

KWS仲有無呢隻橙CHASSIS SET賣呢?
Daggerbm 發表於 2012-1-9 16:39:27 | 只看該作者
回復 白鬍子 的帖子

yes
red star and million miles have
 樓主| 白鬍子 發表於 2012-1-9 16:42:26 | 只看該作者
回復 Daggerbm 的帖子

ths for 師兄 info
casper 發表於 2012-1-9 16:55:52 | 只看該作者
如果唔係想玩drift, 我覺得新手玩 MR-03 可能會比較適合一 d~~ 除非你比較有心機 set 車, 同又唔怕去車場玩時請教師兄你遇到既問題~~

我玩 awd 既經驗係用唔太快既motor, 原裝 + DWS / SAS (我冇用過SAS, 但見都有好多師兄用得好好) 已好好跑. 但當你UPGRADE 左 MOTOR, 車既SETTING 就變得重要, 要用多D 心機去學同試~ 但其實MR-03 都有同樣情況 (車一快, SET 車要求就高了), 但 03 SET 車方面我覺得比較簡單~~
 樓主| 白鬍子 發表於 2012-1-9 17:01:00 | 只看該作者

其實我都係打算一級一級上, 玩熟手車先邊學TUNE 車...
但又唔想第時要再買多架黎玩DRIFT, 所以先想一入門就買AWD囉...
HN577 發表於 2012-1-9 17:09:49 | 只看該作者
我反而覺得初入門既話渣AWD會易上手過03,因為佢四驅你係屋企大力灌油門都冇咁易失控,直路尾高速入彎又少D會話成架車180度甩尾U-TURN
唔知我有冇錯?.?以上只係我玩過哂2部車後既感覺
800mah 發表於 2012-1-9 17:11:14 | 只看該作者
白鬍子 發表於 2012-1-9 17:01

其實我都係打算一級一級上, 玩熟手車先邊學TUNE 車...

唔使怕, 玩得mini-z 唔會得一架車的
casper 發表於 2012-1-9 17:12:36 | 只看該作者
回復 白鬍子 的帖子

如果你想玩埋drift, 咁就唔駛諗咁多, budget ok 既就買 MA-015 + DWS 啦~~ 依架本身已有好多option ( 雖然d option 對玩快車比較有用 ), 可以話係超值呀. 另外提一提, MA-015 應該冇跟 gyro 的, 如果你有玩開drift, 可以試下唔加, 但如果冇玩開又想快d 上手, gyro 就唔少得, 市面上應該有兩個牌子既gyro, 價錢都差幾遠, 自己出去睇睇啦. 廢事我一開牌子又俾人小~~

但想話一個事實你知, 玩得 Mini-Z, 以我係車場所見, 真係冇咩人只係得一架車, 九成九都有兩, 三架 ^^
 樓主| 白鬍子 發表於 2012-1-9 17:13:15 | 只看該作者

師兄唔好咁快放毒呀...就來不行鳥!!  
casper 發表於 2012-1-9 17:15:20 | 只看該作者
回復 HN577 的帖子

你講既我同意, 但大前題係架 AWD set 好左, 我之前唔識set, 架車 turn 到 爆 >_<