RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 10274|回復: 37
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Mini-Z 新手幾問

AW731 發表於 2012-1-16 12:19:33 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
見呢到d 人玩mini-z好似幾正, 所以想了解下.

1)        Mini-Z 係一個module咁買, 定係好似1/10咁要買唔同parts 砌砌砌?
2)        如過玩漂移, 係唔係買Mini-Z AWD? 如過買一套返黎玩, 要買d咩? Budget$1500夠玩最基本嗎?
3)        有冇d link 既教學參考下?

多謝指教
ethan 發表於 2012-1-16 14:47:47 | 只看該作者

砌小小啦
AWD 1500 有難度
LINK, 尼度未得囉...
 樓主| AW731 發表於 2012-1-17 21:00:15 | 只看該作者
師兄, 如果我想買架車仔玩飄移, 有咩選擇?
我見d post 話MA-015好, 但好似好貴.
有冇d平靚正選擇?
同埋買車仔連唔連控? 要佢好基本咁玩下(識行), 仲要d 乜?

Thank you.
sr20ken 發表於 2012-1-17 22:10:40 | 只看該作者
建議只係想試玩DRIFT既話可以試下Yokomo同Tomy合作出既Drift Package.  KWS 都見過有得賣,個package 係有remote同車,入電就玩得. 好似幾百蚊可以買到.

http://www.takaratomy.co.jp/products/drift_pkg/index.html

不過無MA-015咁professional.

樓主| AW731 發表於 2012-1-18 17:54:18 | 只看該作者
我見過,好似2百有找!
其實我想買MA-015, 但好貴,$1500淨body!
知唔知邊度平?
所以睇下MR-03飄唔飄到。
ttprince 發表於 2012-1-18 18:00:29 | 只看該作者
回復 AW731 的帖子

03漂吳到...
 樓主| AW731 發表於 2012-1-18 19:03:30 | 只看該作者
飄到仲有咩選擇?
BUZZ777 發表於 2012-1-18 19:17:24 | 只看該作者
MA010不過都係建議買MA015
arlok 發表於 2012-1-18 20:34:14 | 只看該作者
AW731 發表於 2012-1-16 12:19
見呢到d 人玩mini-z好似幾正, 所以想了解下.

1)        Mini-Z 係一個module咁買, 定係好似1/10咁要買唔同parts ...

http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=243693
 樓主| AW731 發表於 2012-1-19 14:30:13 | 只看該作者
如過買架MA-015/ MR-03,要買d咩?

1.        MA-015/ MR-03 module set,
2.        車鈦
3.        控, KT-18?

唔改仲有咩要買?
同埋上面d野大概咩價錢?
Tat-tat 發表於 2012-1-19 14:53:01 | 只看該作者
唔改, 最少都重要買電同差機

當然, 買筆心電都得, 但係真係好慢又冇力, 而且好唔環保

一般一包差電, 4粒 AAA 約 $40~50 (TQ7, Orion 等)
差機可以買一般差筆心電嗰啲, 幾十到百多左右啦
電, 最好去模型店買, 因為能量係好過一般响電氣店買既牌子, 例如三洋嗰啲.

車胎可以去模型店買, 海棉胎會係一個唔錯既選擇, 大約幾十蚊一套

KT18 控大約$480

MR03 連車殼既 packing, $850 ~950, 睇吓你買咩殻啦
淨車身既話, 大約 $1100, 哩部係有Tiki Mode 同有啲 option parts 既, 所以比較貴.

MR015 我唔清楚啦, 等其他 Ching 幫你啦
 樓主| AW731 發表於 2012-1-19 15:09:53 | 只看該作者
thx 師兄!
普通連殼MR03, 係唔係冇Tiki Mode?
558558 發表於 2012-1-19 16:40:13 | 只看該作者
普通連殼MR03, 係冇Tiki Mode

買ma015啦, 我當初都覺得貴 ...

但係,你了解左有d係強化配件, 計落就知抵玩
Sunday_Driver 發表於 2012-1-19 16:41:44 | 只看該作者
558558 發表於 2012-1-19 16:40
普通連殼MR03, 係冇Tiki Mode

買ma015啦, 我當初都覺得貴 ...

樓主| AW731 發表於 2012-1-19 17:05:57 | 只看該作者
控係唔係用KT-18就ok?
八卦問下其實玩架mini-Z都唔平,同1/10差唔多價錢,但冇咁快。
其實佢有咩吸引你地?
HN577 發表於 2012-1-19 17:10:52 | 只看該作者
回復 AW731 的帖子

KT18可以但玩唔到TIKITIKI
SIZE同價錢從來唔係成正比,MINI Z落車場玩既速度感絕對唔比1:10差,另外MINI Z既車殼真係好鬼靚
 樓主| AW731 發表於 2012-1-19 17:18:25 | 只看該作者
KT-18以外,仲有咩好嘢!
我都係貪d殻靚,同埋屋企冇位放1:10。
Tat-tat 發表於 2012-1-19 19:38:10 | 只看該作者
玩 Mini-Z 要求既反應, 比玩 1/10 或者大 size 啲既車會快好多, 例如果1/10 跑一圏大約係二十秒, Mini-Z 只係十秒, 但要轉既灣大家都差唔多數量, 即係灣同灣之間可以比你諗, 預備, 做反應, 再預備下一隻灣既時間係非常之少, 所以會 '次' 激好多.

想感受吓, 平日或比賽日子上車場就可以 睇/體驗得到!

另外, 一架改好咗既 Mini-Z 真係同一架 1/10 既車差唔多錢, 但最大既分別係哩架改好既 Mini-Z 已經係比賽既規格, 但差唔多錢既1/10 只係一架原裝車, 未係比賽規格.

到消耗品, 胎一定係 Mini-Z 平啲, 零件都係, 仲有, 埋身格鬥, 1/10 隨時爛嘢, 但係 Mini-Z 就少機會啲啦, 玩 1/10 既時候如果因為咁樣搞到爛咗嘢, 大家又係唔識既話, 言語間加插 @&*%^+ 真係唔會少見. 另外, 就算直尾 Full 雞直指埋牆, Mini-Z 爛既機會都係 50%, 但1/10 想唔 total lost 都幾難.

玩 1/10, 想响市區, 又有翻應有既 Size, 就只有JV, 想冉好啲既場地, 都已經要去到新界啦. 玩 Mini-Z 既兩個車場都好近 KWS, 而且又响旺角, 交通方便, 去玩或返屋企都好快, 行完街或玩完先行街都得. 不過, 當然可以話選擇少啦, 因為始終只有兩個場, 但係佢地都會轉 Track 既, 所以唔會悶.

隨便講吓, 都打咗咁多字啦, 好處? 唔知算唔算多, 但一定夠!
 樓主| AW731 發表於 2012-1-19 20:45:38 | 只看該作者
師兄好野! 好多謝你寶貴既經驗!
我睇黎會買架MA-015開波!
係個控未諗掂! EX-10又買唔起!
wing1203 發表於 2012-1-19 21:35:50 | 只看該作者
AW731 發表於 2012-1-19 20:45
師兄好野! 好多謝你寶貴既經驗!
我睇黎會買架MA-015開波!
係個控未諗掂! EX-10又買唔起!

可以考慮買EX-5的 ,好似都係$1200左右