RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1815|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

求救~~TAMIYA 1/16 LEOPARD 2A6有小毛病. 請高手鍚教....

jerry903 發表於 2012-3-3 04:40:34 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

架車兩年冇著過. 一著就發現以下問題.
1) MAIN GUN發完炮車身冇咗後坐力. DMD SET過 L,M,H結果都係冇反應. 但係炮身都重有後坐力.

見以下短片:
http://youtu.be/8VDEzEPZXIg

2) MAIN GUN 發炮管內冇左燈. 發覺HV unit度個橙色LED橙長著. 以我記憶中應該發炮果下先會著一著橙燈. 平時應該係冇著的.

試過咁住SET制ON DMD黎RESET, 但係問題依然

請問有冇師兄知道問題所在?萬分感謝! 
LEOPARD2A6 發表於 2012-3-3 10:45:56 | 只看該作者
師兄, 我記得個DMD有個self-check mode, 你有無試過, 本細manual有講的, 看看邊到有問題先.
LEOPARD2A6 發表於 2012-3-3 22:25:22 | 只看該作者
另外, 師兄, 我剛看過我自己那架, 個HV unit係長著的呢, 反以在發炮時才會熄滅一下之後再著返.
tiger1 發表於 2012-3-3 23:11:57 | 只看該作者
big headache now....
 樓主| jerry903 發表於 2012-3-4 00:09:40 | 只看該作者

LEOPARD2A6兄, 多謝你既回覆.
照你所講, 發炮果時會熄一熄. 但係我架車發炮果時個HV unit都冇熄. 之前我都試過0係另外架車攞個發炮LED 線組去架2A6度, 發炮燈都係冇燈. 我諗係HV unit或者DMD 有問題?

之前都試過TEST MODE. 本MENU話如果邊一PART有問題時DMD度既POWER燈會變紅或橙色. 但係我TEST完全部燈都係綠色.. 即係PASS晒...真頭痛....
LEOPARD2A6 發表於 2012-3-4 00:24:47 | 只看該作者
師兄, 其實我睇過你條片, 如果睇情況, 你個架發炮時好像又無發光同無聲, 我想可能你真係個DMD好大機會有問題, 同埋你存放地方可能也有間接影響, 如水或濕氣或陽光照射等等因素, 因始於可能電子野保存環境要求要高些, 但以上都係我個人推斷, 但師兄你個架除左這些問題, 那麼其它如行走和著燈那些是正常嗎?
eleung838 發表於 2012-3-4 11:06:24 | 只看該作者
有沒有拔掉所有插
然後再插上

會不會接觸不良???
 樓主| jerry903 發表於 2012-3-4 23:01:53 | 只看該作者
其他行走好正常. 冇聲係因為拍片果日係夜深唔想嘈到屋企人嘛. 較細左聲O者.
剩係衰左我所講既兩樣野冇野. 感覺上紿終唔係好安樂.
岩岩醒起我擺左架車兩年插住舊電冇蚊到. 可能DMD就咁瓜左了..

eleung838兄. 多謝你既提議
有呀. 試過拔晒所有插頭再插過. 問題都重O係度.
LEOPARD2A6 發表於 2012-3-4 23:16:04 | 只看該作者
師兄,  據我睇返說明書個flash unit係先插係HV unit到, 所以問題未必係DMD到, 所以我相信你個DMD應該係正常. 另外, 如果兩年無拔到舊電, 甘舊電現在還可否用到, 同埋點解師兄你兩年都無拿過出來玩下呀?
 樓主| jerry903 發表於 2012-3-4 23:27:17 | 只看該作者
舊電而家都重用得呀.

因為之前架車放左O係娘家. 岩岩先欏返自己屋企
LEOPARD2A6 發表於 2012-3-4 23:34:27 | 只看該作者

原來如此, 甘師兄記得有時間就玩多些, 呢架2A6真係正野黎架, 還記得當年佢一出無耐我就即刻買左了.
 樓主| jerry903 發表於 2012-3-4 23:52:58 | 只看該作者
見架2A6柴柴地. 另結新歡~~~
暫時重未捨得砌...
LEOPARD2A6 發表於 2012-3-5 21:33:33 | 只看該作者
正喎, 師兄, 快d砌啦.