RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 26309|回復: 135
打印 上一主題 下一主題
收起左側

吾係> XV-01 開工大吉製作 <廣告 差不多了⋯ XV01

batcat 發表於 2012-9-4 09:37:39 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

吾係 <<XV-01 開工大吉製作記>> 廣告。

<<先此聲名,鄙人非廣華街中人,亦不是某代理,只係一名"路人甲",得閒鐘意三五良朋,砌下車仔自娛而已。 不喜勿怪 >>

02-09-2012....

今個月本不該再洗錢放血,但機緣巧合下,再加上比西方街其中一位要好的店員落毒下,(亦可能命運玩野下)⋯入咗架本來想入但係又覺得佢太貴既玩物--> XV-01 PRO.

起初從星星網參考說明書時,總覺得佢好"膠",好林笨,亦好林重,螺絲又極多,缺點成籮。但當你睇完老外you tube既demo, 走姿流露出一道氣定神閒之勢,再親身細味過後每一個細節後,佢既缺陷我完全可以接受。

看似膠膠地的黑膠件,又吾係混碳件仲以為佢又係TT01,DF03,FF03之流,棄之而後快(當然一分錢一分貨)。 正當又想小喇叭之際,看到佢黑膠件全部為磨沙件,手觸而有感,表面紋細如絲。再昅下佢成份,依⋯⋯ G F 料,< Glass Fiber enforced >! 比Carbon fiber 僅次一等而已。有部分受力位(件)仲要係看得到的重料,顏色現深碳灰色,並不是純黑色。 跟車膠件如此,夫覆何求,讚嘆不已! 起碼吾洗等混碳料,估算已經可以支撐8.5T(Non Turbo)既力量。

咪以為我淨讚吾彈,孖星既 <<林合金十字螺絲>>真係好林麻麻地,我真係吾用佢,免得他日支螺絲滑牙就好很煩惱,必換!

Stainless steel 又好,鈦又好。 我今次就選擇不銹鋼六角螺絲,因為平(星星鈦螺絲真係好死貴, 夠買1.5套TRF damper 有余...),玩水又無有怕,why not!?

今晚分享住咁多先,明晚再續。

樓主| batcat 發表於 2012-9-4 09:38:28 | 只看該作者

04-09-2012....
講到星星鋁合金推杆,靚,的確係上品,跑平路吾錯,但走越野水地就真係不敢恭維。 大力撞下都KO,又入必換之列。我支持本地品牌(非主軸承部件方面),兩三草已經有對鈦合金正反牙堆杆,平靚正!  
同班朋友仔研究過,架XV有好幾種玩法。
1:     原装 setting, 輕装跑街或入倉。
2:     改快齒比5.8,再去清肥肉,降車高,玩平路。
3:     去肥肉,玩特種FR 2WD.  即前置動力後輪驅動。 朋友仔們已經開始研究中。 完全微缩版頭文字D真車感既反映,對車手指頭既靈敏度要求相當高,但亦極富挑戰性(係一條犯賤既路) ,我絕對期待中。
不過我暫時都會以走水車既設定先行,甘我地幾架車就可以作出一個特性上既比較。

另外我對原裝套膠菊牙差用於Rally上就好有問號。特别係頭差要承担相當大壓,膠佢頂得順嗎?  咪啦,都係入套老外品牌亞洲製造既金屬菊牙差,頂差吓佢先。後差行稀油就暫且用住套膠先。(慳家嗎!)

我好久好久没試過砌車有一種強烈既情慾感,越看越砌就越迷,既欣賞星星既工藝水平需未達妙絕巔毫之境,但近已;在這方面我可無用過一粒墊片於頭担上可反映一二。再嚐工程設計者既心細如塵。不論部件間走位既佈局,墊片高度選擇,新摇臂設計既全新設計,都看得到一堆心血結晶。我估計共用部件少於30%!

另一令我氣頂既就係⋯⋯套油壓。
孖星好cheapy 呀,Trf damper set 都要慳,今次無白膠滑滑"KY式"油壓泊! 要用番On黑膠膠泊。真係吊⋯鬼!  堂堂大廠喎,哎⋯灰!

原裝無指示可加down stop ,但發現已經有預留位置,前後各用10-12mm幾米即可。

今晚都吾知工房攪咩,上吾到相,唯有後補,明晚再續。

NEW ADDED .....
金臂碼入手                                        #35
說明書上的設定讀數                         #40
波箱組裝補充一側                             #59
尾杯的Unsprung weight 煩惱              #69
自家製防水servo敢死隊                      #41
差不多完成了,水貓號。                   #76 (Updated on 9-9-12)
水貓號初步設定落實,過磅!              #96   (Updated on 11-9-12)

牛什...炆好啦(焊接揪長懶懶電綫) #107  ( Updated on 13-9-12)

自家製防水-Receiver-敢死隊               #109  ( Updated on 13-9-12)
XV01 Pro vs TA03F改!                         #117  ( Updated on 14-9-12)
- XV01 序章  終結 -    JV首航。         #121 (Updated on 15-9-12)
KENNY110 發表於 2012-9-4 09:46:42 | 只看該作者
頂你呀又出POST淨間比人炒貴晒你幫我比差價
terrykan 發表於 2012-9-4 09:54:17 | 只看該作者
勁!作文都無你咁長!你又毒害唔知幾多人啦!
scale_rc 發表於 2012-9-4 09:59:59 | 只看該作者
期待c hing 最新 update
jypepe 發表於 2012-9-4 10:09:19 | 只看該作者
我本來都預定一出即入, 點知呢幾個月洗突晒失晒預算,
諗住年尾先補數....希望到時唔好貴太多啦
 樓主| batcat 發表於 2012-9-4 10:09:37 | 只看該作者
o0ooo0oo 發表於 2012-9-4 10:16:19 | 只看該作者
Ching 你毒我唔到嘅.......因為一早入咗手
 樓主| batcat 發表於 2012-9-4 10:32:15 | 只看該作者
o0ooo0oo 發表於 2012-9-4 10:16
Ching 你毒我唔到嘅.......因為一早入咗手

同志, 同志.
KENNY110 發表於 2012-9-4 10:34:54 | 只看該作者
batcat 發表於 2012-9-4 10:09
吳好甘火, 甘你今日放假仲吳出手.

今個月不能
e22 發表於 2012-9-4 10:42:06 | 只看該作者
C Hing~
可唔可以講下而家使左幾許$$,等我可以參考下~唔該!
DK666 發表於 2012-9-4 10:51:15 | 只看該作者
Ching, how much did you pay for your XV-01???
Cause I got one too.....
 樓主| batcat 發表於 2012-9-4 11:21:52 | 只看該作者
e22 發表於 2012-9-4 10:42
C Hing~
可唔可以講下而家使左幾許$$,等我可以參考下~唔該!

1670 (Prices from KWS)
      365(1st stage - Optional parts, exclude Motor, ESC, Radio system & Battery)

Total : 2035

Hope this help.
samsonco 發表於 2012-9-4 11:28:34 | 只看該作者
ching, 盒不銹鋼螺絲邊度買架?
 樓主| batcat 發表於 2012-9-4 11:37:26 | 只看該作者
samsonco 發表於 2012-9-4 11:28
ching, 盒不銹鋼螺絲邊度買架?

RC 媽.... 一舊有找.
terrykan 發表於 2012-9-4 11:44:31 | 只看該作者
batcat 發表於 2012-9-4 11:37
RC 媽.... 一舊有找.

我買$8X咋!
kotaro2872 發表於 2012-9-4 11:45:16 | 只看該作者
好心你咪鬼放毒啦師兄講到咁吸引
terrykan 發表於 2012-9-4 11:45:35 | 只看該作者
DK666 發表於 2012-9-4 10:51
Ching, how much did you pay for your XV-01???
Cause I got one too.....

Ching你個殼做咩唔噴呀?
DK666 發表於 2012-9-4 11:53:52 | 只看該作者
terrykan 發表於 2012-9-4 11:45
Ching你個殼做咩唔噴呀?

I like to 裸跑 once in a while
Just for the hell of it
m05car 發表於 2012-9-4 11:54:11 | 只看該作者
呢架野一雞幾食、跑街得入倉玩又得!師兄好野、比個讚你。