RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: marcophoto1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

d3 新手 , 吾知點學好cs Drift

bookkeyhk 發表於 2013-5-30 21:21:26 | 只看該作者
LOSE 發表於 2013-5-30 21:28:29 | 只看該作者
d直升機好多gyro轉晒款,整隻二手futaba gy401,兩三舊有交易,不過又多樣野煩,要set,最好當然係set好架車,練好手指,
albert0329 發表於 2013-5-30 21:34:26 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 21:21
albert兄有無試過裝差佬。

未試過,但想裝過But 問左價就無諗過,太貴,裝左就玩法唔同。
albert0329 發表於 2013-5-30 21:39:39 | 只看該作者
不久前屯門有個室內飄移場,好靚下,個場主可能都係玩呢樣,都無機會見識佢就無做,唔知幾時再有。
albert0329 發表於 2013-5-30 21:42:44 | 只看該作者
LOSE 發表於 2013-5-30 21:28
d直升機好多gyro轉晒款,整隻二手futaba gy401,兩三舊有交易,不過又多樣野煩,要set,最好當然係set好架車,練 ...

我見yahoo 有D賣舊零水唔知啱唔啱用?
http://hk.search.auctions.yahoo. ... =3&collection=2
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 22:04:13 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-5-30 21:34
未試過,但想裝過But 問左價就無諗過,太貴,裝左就玩法唔同。

CS2.14果時我試過拆電直果隻嚟試過,效果完全唔同,改咗CS1.5後就無用都可以控到。
albert0329 發表於 2013-5-30 22:12:21 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 22:04
CS2.14果時我試過拆電直果隻嚟試過,效果完全唔同,改咗CS1.5後就無用都可以控到。 ...

咁裝左好D定唔裝練手指好D?裝左係咪易D行直線,及幫助反呔。
albert0329 發表於 2013-5-30 22:18:16 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 22:04
CS2.14果時我試過拆電直果隻嚟試過,效果完全唔同,改咗CS1.5後就無用都可以控到。 ...

Yahoo 賣果D我問佢可否做飄移輔助,佢答我唔知道。吹脹。
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 22:22:06 來自手機 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-5-30 22:12
咁裝左好D定唔裝練手指好D?裝左係咪易D行直線,及幫助反呔。

裝咗就練油門,一定行到直線full雞令計,拎轉向架車一甩,個控轉向放曬手佢就自己會反,反多反小佢自動,我就覺得唔好玩,好似唔係自己控制咁。
LOSE 發表於 2013-5-30 22:31:54 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-5-30 21:42
我見yahoo 有D賣舊零水唔知啱唔啱用?
http://hk.search.auctions.yahoo.com/search/booth?seller=eric353 ...

例如......."媲美GY520" 功能上"寫"可以,一定要有得SET(舵机行程量调整),最好有(遥控器调整陀螺仪的感度)用多1CH,不過唔知佢質素QC....
LOSE 發表於 2013-5-30 22:36:53 | 只看該作者
marcophoto1 發表於 2013-5-30 19:43
而家改左如下 , 前單38\13 ,中皮帶13\15,尾皮帶16\37

摩打齒都會影響操控,請問幾多齒?如識set到電變,就set返柔d唔好咁爆,萬一set唔到電變,唯有個控度set,拉低油門EPA,即full雞幾多%油門,如果有油門曲線set更好,就拉低d油門曲線,係好多野煩要慢慢試,
albert0329 發表於 2013-5-30 23:11:39 | 只看該作者
LOSE 發表於 2013-5-30 22:31
例如......."媲美GY520" 功能上"寫"可以,一定要有得SET(舵机行程量调整),最好有(遥控器调整陀螺仪的感度) ...

唔該曬,清楚明白。
albert0329 發表於 2013-5-30 23:13:40 | 只看該作者
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 22:22
裝咗就練油門,一定行到直線full雞令計,拎轉向架車一甩,個控轉向放曬手佢就自己會反,反多反小佢自動, ...

咁咪即係佢玩多個自己玩,諗諗先。
bookkeyhk 發表於 2013-5-30 23:35:00 來自手機 | 只看該作者
albert0329 發表於 2013-5-30 23:13
咁咪即係佢玩多個自己玩,諗諗先。

係呀!買佢返嚟伐你玩囉,哈哈.........!
又唔係完全無用,裝咗6去睇下部車幾時開始要反呔、唔同速度要反幾多同埋出灣等等,第日拆咗6嚟都知道大約要點反法。
我就覺得手控攞個手感好玩d。

樓主| marcophoto1 發表於 2013-5-30 23:49:33 | 只看該作者
dandanhk 發表於 2013-5-30 07:05
油門控制要更細緻,cs車對油門好敏感,加得快少少就會開始飄。
我都諗緊用on-road呔練下cs(或者軟身的drift ...

用了on road 呔 , 飄左成個鐘 , 好多謝各c hing 的分亨 , 使到我慢飄 ^^
 樓主| marcophoto1 發表於 2013-5-31 00:06:23 | 只看該作者
LOSE 發表於 2013-5-30 22:36
摩打齒都會影響操控,請問幾多齒?如識set到電變,就set返柔d唔好咁爆,萬一set唔到電變,唯有個控度set,拉低 ...

麾打齒19 , 吾識set 電變 , 買左几曰咋 , 想問下 ching 我而家好盈電變套裝60a , 係咪吾足夠 , 如果120a 有感,係點架呢? 那個見綱上比賽D片,比賽個D係咪用個gyro , 吾識問問! THX
LOSE 發表於 2013-5-31 01:32:01 | 只看該作者
marcophoto1 發表於 2013-5-31 00:06
麾打齒19 , 吾識set 電變 , 買左几曰咋 , 想問下 ching 我而家好盈電變套裝60a , 係咪吾足夠 , 如果120a  ...

有感對於玩快車重要d,膠軚大負荷好多,感應返電變輸出至摩打是否相稱,溝通返,設定turbo時點,及對設定表現會較準確聽話,,,等等,但依家無刷摩打一般平貴都有sensor,可選性大好多,60A夠用,120A大水喉支持,當然好,但實際用120A玩飄移係會SET到60A能力可及範圍,係取捨返120A,熱量無咁高,襟D,重量,必要性,價錢,
一般都唔用GYRO,但覺得太難玩,太漫長,裝黎玩下,慼受下亦無妨
個人井底青蛙,有錯請指正
bookkeyhk 發表於 2013-5-31 02:40:00 來自手機 | 只看該作者
marcophoto1 發表於 2013-5-30 23:49
用了on road 呔 , 飄左成個鐘 , 好多謝各c hing 的分亨 , 使到我慢飄 ^^

Ching 真係用on road呔玩飄移,摩打、電變負荷大咗小心d過熱喎。
dandanhk 發表於 2013-5-31 08:43:41 | 只看該作者
on road tire只係權宜之計,快d掌握油門同轉向時機既控制先係最重要。
有排練呀><
larry1234 發表於 2013-5-31 09:05:54 | 只看該作者
各位 Ching,請問那處可找到裝 Gyro 玩漂移的資料,我無玩車,但有玩直升機,好奇想知道控制原理,謝謝!