RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6524|回復: 28
打印 上一主題 下一主題
收起左側

推介分享 Gazaur 戰神480 海神480 電動直升機

creep 發表於 2006-12-14 18:22:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

浮動式平衡翼設計

登錄/註冊後可看大圖

雙孔主軸.可降抵主旋頭的重心及十字盤行程距離
             一般模式(高安定性)鎖下孔
             3D模式.鎖上孔

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

改變拉桿長度.可改變平行桿搖擺覆度

登錄/註冊後可看大圖

在主旋頭和橫鈾之間加入金屬套筒 LC15.可令3D動作更零活

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

整體結構 強度 平均  馬達座  尾管座 部份就比較強
腳架 有減震設計  受撞擊時 可向上縮
平台的提供也不少 總共有五個小平台可供安裝 配件 放置區

登錄/註冊後可看大圖

台灣飛友影片

http://www.gazaur.com/video/Poseidon-1010.wmv

http://www.gazaur.com/video/NEW-Mars480.wmv

http://www.gazaur.com/video/Poseudon%20480-0727-15MB.wmv

戰神組裝說明書
http://www.gazaur.com/video/Mars-Manual.rar

海神神組裝說明書
http://www.gazaur.com/video/Poseidon-Manual.rar

香港飛友影片

http://www.high-flier.net/helivideo/1206.wmv

http://www.high-flier.net/helivideo/hkmars.wmv

http://www.high-flier.net/helivideo/nnn.wmv

香港飛友張戰神旋頭改到T-Rex上

http://www.high-flier.net/helivideo/2611.wmv

三個月新手學反飛

http://www.youtube.com/watch?v=E1AD34NJIsA

香港留影

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

全個性化機殼.自由創作

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

無刷馬達&齒輪搭配RPM參考: 轉載 Gazaur 官方綱站

●若無刷馬達是3000KV可以更換12T馬達齒,主旋翼轉速約2400rpm(適合初階玩家)
●若無刷馬達是3300KV可以更換11T馬達齒,主旋翼轉速約2420rpm(適合初階玩家)
●若無刷馬達是3300KV可以更換12T馬達齒,主旋翼轉速約2640rpm(適合初階玩家)
●若無刷馬達是3300KV可以更換13T馬達齒,主旋翼轉速約2860rpm(適合中階玩家)
●若無刷馬達是3300KV可以更換14T馬達齒,主旋翼轉速約3080rpm(適合高階玩家)
●若無刷馬達是3300KV可以更換15T馬達齒,主旋翼轉速約3300rpm(適合選手級)
●若無刷馬達是3600KV可以更換10T馬達齒,主旋翼轉速約2400rpm(適合初階玩家)
●若無刷馬達是3600KV可以更換11T馬達齒,主旋翼轉速約2640rpm(適合初階玩家)
●若無刷馬達是3600KV可以更換12T馬達齒,主旋翼轉速約2880rpm(適合中階玩家)
●若無刷馬達是3600KV可以更換13T馬達齒,主旋翼轉速約3120rpm(適合高階、選手級玩家)
●若無刷馬達是3800KV~4000KV可以更換10T馬達齒,主旋翼轉速約2530rpm~3100rpm(適合中、高階玩家) ●若無刷馬達是3800KV~4000KV可以更換11T馬達齒,主旋翼轉速約2780rpm~3400rpm(適合高階、選手玩家)
雪野男 發表於 2006-12-14 19:36:47 | 只看該作者
呢架野我都好有興趣同留意咗好耐, 佢個設計係抄3DMP, 請問知唔知香港邊樹有得賣?
 樓主| creep 發表於 2006-12-14 19:55:04 | 只看該作者
可到本論壇二手區看看
 樓主| creep 發表於 2006-12-14 19:55:55 | 只看該作者
原帖由 雪野男 於 2006-12-14 19:36 發表
呢洎p係抄3DMP, 請問知唔知香港邊樹有得賣?

3DMP大家都知是好野
雪野男 發表於 2006-12-14 20:10:20 | 只看該作者
原帖由 creep 於 2006-12-14 19:55 發表

3DMP大家都知是好野

係呀....所以對呢架野好有興趣
 樓主| creep 發表於 2006-12-14 20:13:07 | 只看該作者
我技術不太高.飛起來就是感覺.準,爽,靈活
 樓主| creep 發表於 2006-12-14 20:41:17 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖

如話佢抄3DMP.又抄吾晒.都有用心思加上自己設計.例如主旋頭和伺服座一體成型
做3D作動時會成為動力帶動的中心點.不會因機架側板彎曲而做成伺服推杆跟除
機架變型做成差距.400級電直通常用1mm至1.2mm炭纖板.很易變型

登錄/註冊後可看大圖
dy3201 發表於 2006-12-15 23:01:37 | 只看該作者
原帖由 creep 於 2006-12-14 20:13 發表
我技術不太高.飛起來就是感覺.準,爽,靈活

creep sir,你唔好咁謙啦,你也是電直中嘅師傅級
有機會也要跟你學習...學習...
 樓主| creep 發表於 2006-12-15 23:40:50 | 只看該作者
原帖由 dy3201 於 2006-12-15 23:01 發表

creep sir,你唔好咁謙啦,你也是電直中嘅師傅級
有機會也要跟你學習...學習...

嘩!我技術真係好水架炸.去到將軍奥我真係吾係好敢飛.
RC 始終是玩意而以.在我的飛友朋友中.有老有幼.機齡
由十幾年至十幾日都有.在大家(護)雙尊重情況下.是無界限的
 樓主| creep 發表於 2006-12-21 19:05:44 | 只看該作者
很難取寫.電玩要耐摔還是要好性能.才對.玩車的朋友應好明白.車子快就不耐摔.要耐摔就不快就是了
hoitang55 發表於 2006-12-25 00:39:12 | 只看該作者
creep認為戰神好定係海神好
仲有我見到你有賣300級機,有冇佢既片同分析
 樓主| creep 發表於 2006-12-25 05:17:58 | 只看該作者
那就轉轉話題.300級如穩定性理論上一定沒400級以上穩定.效容易受風影響.合室內飛行.不過如set得好都可以好定好廳話.好取決於機手的平衡技考.觀察機子在空子的平衡.掌握正確時刻.作雙對(保常)動作.300級也可好定.但會比400級難.我也是玩300級 FP仔開始的.第一次玩400級時.覺仔壓力好大.旋翼好大.轉速好高.槳風聲好勁.都要一段時問習慣
ryancmlam 發表於 2006-12-25 09:21:39 | 只看該作者
原帖由 creep 於 2006-12-25 05:17 發表
那就轉轉話題.300級如穩定性理論上一定沒400級以上穩定.效容易受風影響.合室內飛行.不過如set得好都可以好定好廳話.好取決於機手的平衡技考.i好定.但會比400級難.我也是玩300級 FP仔開始的.第一次玩400級時.覺仔 ...

What 300級 you will recommend to beginner. ESKY 004 ? or Walkera #4 ? Around how much of them ?
Thanks Creep sir in advance.
kevin-ysl 發表於 2006-12-25 11:55:16 | 只看該作者
嘩ot得咁遠既...
回43樓...起呢度唔使問一定係e-sky 004
我私低下就一定係walkera #4
原因係平$200同冇分別(可能有冇分別睇你彩數!)
多出$200去買隻e-sky既sim重好!
ryancmlam 發表於 2006-12-25 12:11:39 | 只看該作者

回復 #24 kevin-ysl 的帖子

How much is a walkera #4?
I know that e-sky 004 sell at $550 at the "cat shop" in KWS.
kevin-ysl 發表於 2006-12-25 13:00:12 | 只看該作者
原帖由 ryancmlam 於 2006-12-25 12:11 發表
How much is a walkera #4?
I know that e-sky 004 sell at $550 at the "cat shop" in KWS.

我搵到既就$430...
而家004平左咁多??5條野喎!
唔好再回呢d野啦..ot好遠啦!
ryancmlam 發表於 2006-12-25 13:05:22 | 只看該作者
Quote "唔好再回呢d野啦..ot好遠啦!"

Noted with thanks.
hoitang55 發表於 2006-12-25 13:23:31 | 只看該作者
原帖由 kevin-ysl 於 2006-12-25 13:00 發表

我搵到既就$430...
而家004平左咁多??5條野喎!
唔好再回呢d野啦..ot好遠啦!

430應該就係walk記,如esky賣430我早就買了
問回creep認為戰神好定係海神好
小步 發表於 2006-12-25 13:46:17 | 只看該作者
老實o丫...

esky004 點解好係因為佢電子野真係好掂
不過真係要set 過哂先好飛
但walk記就荃本上 plug and play.
如果唔好彩中奘 就只有 xxxx and PLAY.
 樓主| creep 發表於 2006-12-25 14:56:28 | 只看該作者
原帖由 hoitang55 於 2006-12-25 13:23 發表

430應該就係walk記,如esky賣430我早就買了
問回creep認為戰神好定係海神好

我最初喜歡戰神.而加喜歡海神.我覺得兩者只是外型上的分別
所以戰神我用325炭槳.3D比較零活.海神改成XL用340木槳.長尾通
3D比較安定.咁兩者就有分別了