RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1963|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

舊電變接 2.4G 接收問題

ckcgary 發表於 2013-12-1 09:53:08 來自手機 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄,小弟好耐無玩過遙控車,喺箱底搵番架老人家出嚟,平平地買咗個 FlySky GT-3C 諗住玩下,但個舊 Tekin 電變接上個 2.4G 接收channel 2 後,有燈著,但接油門無反應,係咪有咩要留意呢?

另外呢類舊電變可以用新 7.4v 鋰電嗎?
joeechiu 發表於 2013-12-1 12:02:04 | 只看該作者
已前舊電变多數可用7.2-8.4v電壓(6-7cell 1.2v電),你可以重新再set回電变,照道理可以的。
kelvinayhh 發表於 2013-12-1 12:25:26 | 只看該作者
對中呀
 樓主| ckcgary 發表於 2013-12-1 14:47:31 | 只看該作者
joeechiu 發表於 2013-12-1 12:02
已前舊電变多數可用7.2-8.4v電壓(6-7cell 1.2v電),你可以重新再set回電变,照道理可以的。 ...

唔該晒,買粒返嚟試下先。
 樓主| ckcgary 發表於 2013-12-1 14:48:25 | 只看該作者

唔知係咪粒電問題,無乜反應.......
soup_soup 發表於 2013-12-1 20:15:35 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2013-12-1 14:48
唔知係咪粒電問題,無乜反應.......

師兄,2.4G 控做咗配對未?買過舊 NiMH 2400 mAH 電 ($120) 同 105BK ($120) 電變吧

樓主| ckcgary 發表於 2013-12-1 23:58:15 | 只看該作者
soup_soup 發表於 2013-12-1 20:15
師兄,2.4G 控做咗配對未?買過舊 NiMH 2400 mAH 電 ($120) 同 105BK ($120) 電變吧

...

唔該師兄,其實諗諗下都好似用番 NiMH 好啲,太耐無玩,算係新手一名,所以鋰電用起上嚟都幾麻煩,反正架車唔係快,過下手癮啫。
我 check 過 RC 媽話 105BK 輸出係 60A,但我見其呢有刷電變,百幾蚊都 320A,點解差咁遠呢?我見無刷電變先係幾十 A 至百幾 A,有刷得 60A 咪好慢?
soup_soup 發表於 2013-12-2 13:27:41 | 只看該作者
ckcgary 發表於 2013-12-1 23:58
唔該師兄,其實諗諗下都好似用番 NiMH 好啲,太耐無玩,算係新手一名,所以鋰電用起上嚟都幾麻煩,反正架 ...

我都事隔廿年無玩,最近一年先玩返,我同你情況一樣,唔玩快車,所以選擇用 NiMH 已經好足夠,況且我真係覺得鋰電非常唔安全 (個人感覺),而家好享受遊車河嘅樂趣  

樓主| ckcgary 發表於 2013-12-2 14:15:08 | 只看該作者
soup_soup 發表於 2013-12-2 13:27
我都事隔廿年無玩,最近一年先玩返,我同你情況一樣,唔玩快車,所以選擇用 NiMH 已經好足夠,況且我真係 ...

對我嚟講競速都係留番比高手師兄,我本意都係想同架老爺車做下運動架啫,而且就算你比架火箭我都無能力控制到...
師兄去邊度遊車河多?我刨文見政府場好多高手火箭玩,我費事耐住地球轉,頭痕緊去邊度遊車河...
 樓主| ckcgary 發表於 2013-12-2 14:18:08 | 只看該作者
各位師兄,仲有問題問,本來諗住 2.4G 控可能穩定啲先買套新嘅,而家先知古董電變同 servo 個三針插同而家嗰啲唔同咗,而家嗰啲頭薄身啲...
去鴨記搵過無淨三針插頭賣,去深水埗某商場遙控舖(好多舊嘢嗰間)都話無,除咗要買過新之外,有無計呢?邊度會有得賣呢?唔該晒!