RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2113|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新手求助]車已入,人未懂,請各師兄指教!

brian_lam 發表於 2013-12-8 20:49:45 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
本人一向儲開「靜態模型車」,每次買完模型車,都例必去附近廣華街睇下其他模型店,見到有兩間模型舖既櫥窗放咗架「遙控拖頭」,心郁郁想玩,所以上嚟呢個版,了解下。

點知爬咗勁多頁,見到各師兄psot既相,吸毒已深,未能自拔,勁忍一星期後,終抵受唔住,入手了「Scania R620 Bule」

依家淨係買咗架主車,其他嘢未買,請問要裝新燈是否砌車時,同時一齊裝嵌會方便啲?係咪仲有「上落波/轉向」既配件要另外買?

請問「新燈」係咪有埋「引擎聲」?

除咗以上,係咪買多個「4WD 搖控掣」就可以玩到?砌車時有什麼要注意?

敬希各師兄們給予指教!感激萬分!
Deadkoo 發表於 2013-12-8 21:20:51 | 只看該作者

我都係新手~你宜家買左車架~仲有電,充電器,SERVO最少兩隻(一隻轉波,一隻轉向,如果有買電腳組可以裝多隻甩櫃,當然要買堆個櫃啦),啤鈴(原裝既杯屎會行車時發出嘈音,同無咁順),可以SUPPORT新燈組既4CH遙控,電變就唔駛啦~因為新燈組已經包埋電變~
而且新燈組係會有曬引擎聲之類既功能!
新燈組最好你砌車既時候一齊裝堆啦~如果你砌左先~要再拆返散曬D野裝新燈~變左好麻煩~
而砌車既時候有咩注意就等其他師兄答你啦~因為我都係新新手~希望幫到你啦~
小飛俠 發表於 2013-12-9 00:08:17 | 只看該作者
師兄,你好似去左kws 黑中之黑店買車喎
kelvinayhh 發表於 2013-12-9 00:20:09 | 只看該作者
小飛俠 發表於 2013-12-9 00:08

u are right
cowboyfan 發表於 2013-12-9 08:58:10 | 只看該作者
黑中之黑店!我好驚呀!我都係新手,我要買車呀!
monsterken 發表於 2013-12-9 13:26:24 | 只看該作者

嘩...............................師兄唔講都無望清楚............
樓主拿拿林睇清楚架車有冇甩流!!!!!!!!!!!
小飛俠 發表於 2013-12-9 13:43:13 | 只看該作者
monsterken 發表於 2013-12-9 13:26
嘩...............................師兄唔講都無望清楚............
樓主拿拿林睇清楚架車有冇甩流!!!!!! ...

因為我之前部r620個盒面又係咁寫,冇甩漏,只是bearing貴人家一個double姐
sing2008 發表於 2013-12-9 14:17:21 | 只看該作者
小飛俠 發表於 2013-12-9 13:43
因為我之前部r620個盒面又係咁寫,冇甩漏,只是bearing貴人家一個double姐
...

WOW...買車都係格下價先就最好
 樓主| brian_lam 發表於 2013-12-9 22:24:26 來自手機 | 只看該作者
唔係卦?我間間去暈晒,我原本諗住格嚟果間買20xx,但去呢間,係睇中呢部有噴原色藍,24xx。邊間唔係黑,請指教下,因現在只係買咗主車,其他什麼都未買。
osokit 發表於 2013-12-9 22:57:18 | 只看該作者
師兄,我之前買車有係極X見過有原色賣,$2100左右
ebe 發表於 2013-12-10 06:17:30 | 只看該作者

呢間野專呃新仔

樓主| brian_lam 發表於 2013-12-13 22:27:48 | 只看該作者
請問原裝一套「新燈」是否有埋轉波/轉向功能?依家一套原裝「田宮新燈」大約幾錢?