RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6213|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

蝠貓的 DZ104 Gt / LM 首試分享。(2nd Test - Feb 2, Video included)

batcat 發表於 2014-1-31 00:46:31 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

蝠貓的 DZ104 Gt / LM 首試分享。

幾跟艱苦,與板皇一齊開發完成了第一架我們的車架。 亞仔終於完成!  用104改就叫佢做 DZ104 Gt /LM

承蒙友人Terry及板皇相助,(Terry 亦帶來近日日系明星 Kawata M500GTR 作拍跳。)日前於JV首試得以順利完成,得到好多寶貴參數為最終版作定案,大致上車架非常吾錯,只是在細骨節位上有稍微改良便可。最終版本可望於農曆年後問世。

試車後之感想:
基本以Xmode 二樓作主調,X mode 較S mode 硬身及推頭,比較易揸但要早收油入灣,感覺較輕鬆自在。 另外因用上軟(Tamiya Red)尾彈弓,在高速大灣略嫌太過粘灣,需要改用中硬度彈弓為上。 扭腰中部亦因用上軟彈弓有輕微撞底。(想這應該因為用上4000kv , 速度太高之過,若是3000kv 或黑白豬就沒有問題。)
用S mode 二樓板時,駕駛落去個感覺部車既車身比較軟及較X mode靈敏.  特別在中至高速灣道。需要較集中精神去操控,亦可以late brake 切入灣道。
在中慢或者慢灣時出入灣感覺大致上係差不多,非常靈敏! 好爽,只要一收即入。

片就暫時欠俸,因為晚黑拍果條片太過鬆旭蒙。遲D再上。

DZ104 1st run data reference.
Ride height. 4.5mm
Standard Tamiya f104 w camber
Front spring . Sliver (Soft)
Rear spring . Red (Soft)
Friction damper grease . Tamiya medium.

Toe out -2

初次之機械設定。
  • 行GT Mode 257mm wheelbase 配HPI 200mm Toyota MR-S GT300 車殻。
  • 二樓板,兩個模式都有同塲測試。(容後再作補充)
  • ESC , hobbywing 60A NA.
  • TP MOTOR 4000kv
  • Servo SAVOX 1251
  • Control , Futaba 2.4 system
  • GQ 103 F1 呔,頭硬尾軟。

樓主| batcat 發表於 2014-1-31 01:03:57 | 只看該作者

各位師兄,我並非板皇,如對套DZ104 板有興趣請直接PM 板皇。

(聞說佢老人家會以玩家角度出發,大約以一排70C LIPO 電上下既價錢就可以,總言之包你開心甘話!)

tkwcrash 發表於 2014-1-31 19:02:09 | 只看該作者
你幾時去JV玩?我想用自製小白12仔汁你:lol
 樓主| batcat 發表於 2014-1-31 20:03:38 | 只看該作者
tkwcrash 發表於 2014-1-31 19:02
你幾時去JV玩?我想用自製小白12仔汁你

我吾出住,等我有大貨就.....哈哈⋯哈
tkwcrash 發表於 2014-1-31 20:14:01 | 只看該作者
batcat 發表於 2014-1-31 20:03
我吾出住,等我有大貨就.....哈哈⋯哈

係時候要幫你做撞擊測試
 樓主| batcat 發表於 2014-1-31 20:20:25 | 只看該作者
tkwcrash 發表於 2014-1-31 20:14
係時候要幫你做撞擊測試

你完全古惑
pd 發表於 2014-1-31 21:48:11 | 只看該作者
Cool , nice design !!!
 樓主| batcat 發表於 2014-2-2 22:51:25 | 只看該作者
pd 發表於 2014-1-31 21:48
Cool , nice design !!!

Thanks PD.
 樓主| batcat 發表於 2014-2-4 13:18:44 | 只看該作者

Test drive video at Jv .  
http://www.youtube.com/watch?v=o-mus9ye4dY

DZ104 GT - 2nd test run setup reference.
  • Ride height. 4.5mm
  • Standard Tamiya f104 w camber
  • Front spring . Sliver (Soft)
  • Rear spring . Yello (Med)
  • Friction damper grease . Tamiya medium.
  • Toe out -2

• 行GT Mode 257mm wheelbase 配HPI 200mm Toyota MR-S GT300 車殻。
  • 二樓板,X模式測試。
  • ESC , hobbywing 60A NA.
  • TP MOTOR 4000kv
  • Servo SAVOX 1251
  • Control , Futaba 2.4 system
  • GQ 103 F1 呔,頭硬尾軟。
  • 呔水,部分有揸。

-->  片中前段與友人K先生對陣時未有上呔水;後段K先生試駕時已經塗上呔水.
KENNY110 發表於 2014-2-4 21:09:10 | 只看該作者
batcat 發表於 2014-2-4 13:18
Test drive video at Jv .  
http://www.youtube.com/watch?v=o-mus9ye4dY

好玩期待我套板
 樓主| batcat 發表於 2014-2-5 00:19:55 | 只看該作者
KENNY110 發表於 2014-2-4 21:09
好玩期待我套板

快到了!
hkpeople1997 發表於 2014-2-6 13:53:43 | 只看該作者
Hi 師兄, 有小小問題想問問, 用一般方電的話是如何固定電池?
用x 版的話有二樓板應該吾係問題, 但用s 板的話是否要用膠紙固定電池?
 樓主| batcat 發表於 2014-2-6 23:52:33 | 只看該作者
hkpeople1997 發表於 2014-2-6 13:53
Hi 師兄, 有小小問題想問問, 用一般方電的話是如何固定電池?
用x 版的話有二樓板應該吾係問題, 但用s 板的 ...

Yes, 正確。X不需要膠紙,S 要..。
yiuli2003 發表於 2014-2-10 10:05:02 | 只看該作者
請問104 v2用唔用到?
 樓主| batcat 發表於 2014-2-10 16:41:58 | 只看該作者
yiuli2003 發表於 2014-2-10 10:05
請問104 v2用唔用到?

DZ104 暫時只可直接套入104pro, X, WGP,同103系列,即係所有行扭腰板尾擔。
104V2 係用link 系統,暫時不可套用。
我們正在籌備DZ104 link , 介時果套將可直接比你套用。

yiuli2003 發表於 2014-2-11 06:04:50 | 只看該作者
希望早曰完成
alan0108 發表於 2014-2-11 22:21:03 | 只看該作者
batcat 發表於 2014-2-10 16:41
DZ104 暫時只可直接套入104pro, X, WGP,同103系列,即係所有行扭腰板尾擔。
104V2 係用link 系統,暫時不 ...

我想問下
如果我用103擔,103呔
可唔可以用到lm殼??
 樓主| batcat 發表於 2014-2-12 01:26:03 | 只看該作者
alan0108 發表於 2014-2-11 22:21
我想問下
如果我用103擔,103呔
可唔可以用到lm殼??

Yes. 行LM 殼,要求下列組合。
103 \104W 前擔 + 103 前後呔。

樓主| batcat 發表於 2014-2-12 01:27:18 | 只看該作者

預計兩個月⋯
alan0108 發表於 2014-2-18 20:53:27 | 只看該作者
batcat 發表於 2014-2-12 01:26
Yes. 行LM 殼,要求下列組合。
103 \104W 前擔 + 103 前後呔。

咁我架F1係行查查既,
咁係咪可以用到依塊板呢??