RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6058|回復: 34
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的SCX 10 dingo

阿邊個 發表於 2014-3-5 18:12:04 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

每日砌D, 搞左好耐, 又trouble shooting呀咁. 部車好好玩, 但個殼個人覺得整得麻麻地滿意. 去相,

身痕想換個unimog 車殼, 又想佢快少少換粒19牙既摩打齒. 諗住先.

(唔好意思, D 相次序出黎果時倒轉晒, 唔識搞, 都睇到既)

cyt2011 發表於 2014-3-5 19:44:09 來自手機 | 只看該作者
剛收了部28,正在清洗中,遲D出呢見人!
on_qq 發表於 2014-3-5 23:20:03 | 只看該作者
師兄電放車頭是否好爬d?
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-3-6 06:36:24 | 只看該作者
我覺得而家相當爬得, 我未試過放後面, 所以唔知係咪真係好D.

網上資訊, 一般都話放前面好爬D, 費事之後再搞, 砌車時一次過搞埋.
CLOTinc 發表於 2014-3-6 22:43:39 | 只看該作者
Beautiful RC4WD
cyt2011 發表於 2014-3-7 16:23:12 | 只看該作者
我新收來的 90028 ! 車燈安排中, 可有建議 ?
ricksonchow 發表於 2014-3-7 17:42:35 | 只看該作者
理論上電放後面既唔好處就係驚爬大角度果陣部車會向後返MA, 不過我就未測試過時關我都未入手

其實Dingo, Ribicon Honcho 既KIT 除左軸距之外冇分別?  下面果D Linkages 同轉向都係鋁合金(RTR果D 好似係膠)?  睇返SXC 10都出左一段時間, 但係除左殼款之外都好似冇咩更新
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-3-7 21:08:03 來自手機 | 只看該作者

燈,我就自己搵LED燈仔黎駁,冇刹制轉向,事關預計車成日碌撞翻
wilsonathk 發表於 2014-3-7 23:14:26 | 只看該作者
樓主  請教軟殼如何加燈(及燈杯)  (嘻嘻 我都有架JEEP 軟殼 唔知點樣裝燈)
Evo露筍 發表於 2014-3-8 00:23:53 | 只看該作者
cyt2011 發表於 2014-3-7 16:23
我新收來的 90028 ! 車燈安排中, 可有建議 ?

後置電池

建議電放返車頭, 因為你車尾已經有條胎
不過最重要試左先, 同埋就返自己喜好~~

Evo露筍 發表於 2014-3-8 00:24:33 | 只看該作者
wilsonathk 發表於 2014-3-7 23:14
樓主  請教軟殼如何加燈(及燈杯)  (嘻嘻 我都有架JEEP 軟殼 唔知點樣裝燈)

燈杯可以DIY, 例如即棄CON個盒~~

hotelnissan 發表於 2014-3-8 04:24:54 來自手機 | 只看該作者
電放中間令重心更低, 更平衡
cyt2011 發表於 2014-3-8 11:48:46 來自手機 | 只看該作者
hotelnissan 發表於 2014-3-8 04:24
電放中間令重心更低, 更平衡

放中間?整張相參考可以嗎!
 樓主| 阿邊個 發表於 2014-3-8 19:36:28 | 只看該作者
wilsonathk 發表於 2014-3-7 23:14

燈呢, 我就買淘寶既LED, 跟住自己計返個電壓, 接UBEC 咁做.

我用一個6V 既UBEC, 駁鋰電池既平衡叉口攞電. 咁, 一般LED 燈仔, 就係白燈3V, 紅燈橙燈2V.

咁於是個設計就係, 兩個0.5W 既大白燈(食成120mA電), 就串聯起黎, 夾夠6V; 另外就兩紅一橙串起黎, 又夾夠6V, 做兩組,

三抽野, 並聯焊起, 加個插頭, 接落UBEC 取電.

點解接UBEC 唔接receiver 取電呢? 因為個receiver 得果5v, 同埋聲稱只係出1A 電. 咁多燈就唔夠力了. 我試過另一部車, 聲稱個BEC 出電係大好多(唔記得左), 於是receiver 取電駁燈. 點知, 部車一轉彎 (servo 用多左電), D 燈明顯暗左, 所以都係出UBEC 算了.

燈杯呢, SCX10 原裝, 係有一個前燈既燈杯既, 我響後面噴左銀油, 開洞, 咁就裝到兩粒大既白燈. 後燈, 就求其剪個透明膠既角位出黎, 後面噴紅油, 開個洞放兩粒紅燈入去.

hotelnissan 發表於 2014-3-10 02:14:40 來自手機 | 只看該作者

View Album, http://s1232.photobucket.com/user/ibis1818/library/dingo
cyt2011 發表於 2014-3-10 08:56:33 | 只看該作者
hotelnissan 發表於 2014-3-10 02:14
View Album, http://s1232.photobucket.com/user/ibis1818/library/dingo

Thanks a lot !
cyt2011 發表於 2014-3-10 08:57:49 | 只看該作者
阿邊個 發表於 2014-3-8 19:36
燈呢, 我就買淘寶既LED, 跟住自己計返個電壓, 接UBEC 咁做.

我用一個6V 既UBEC, 駁鋰電池既平衡叉口攞電 ...

Thanks a lot !
cyt2011 發表於 2014-3-10 09:01:29 | 只看該作者
HK 除左至樂, RC媽, 重有邊度多D "SCX10" 既 OP 件 ?
shancollection 發表於 2014-3-10 10:17:17 | 只看該作者
我相信除左智樂, 就係淘寶了
Andrew168 發表於 2014-3-10 10:24:15 | 只看該作者
ching 又入貨