RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5035|回復: 36
打印 上一主題 下一主題
收起左側

点解二手Formula 咁難求 ?

glock17 發表於 2014-3-7 18:12:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟新手想揾部好d,新淨既二手Yokomo YRF 或 F113都好快俾人bid 左,有冇C hing知原因, 1.少人玩 所以冇二手. 2. 冇touring car 咁受歡迎,難操控,3. 新車貴? 多謝解答 !
inuart 發表於 2014-3-7 18:35:18 | 只看該作者
綠份未到
 樓主| glock17 發表於 2014-3-7 18:39:44 | 只看該作者
C hing, 如果全新係未好難砌? 全新Tamiya F104 pro$1500, OK 嗎 ?Thx !
sfdo 發表於 2014-3-7 19:01:20 | 只看該作者
我o既見解係因為 F1 比其他車耐玩,即係一個 F1 版本可以玩好幾年,唔似得 touring car 咁有D款兩年就 out,
同埋 F1 一玩開就好易中毒難以離手,所以少人放。
入門 F1 比入門  touring car 貴DD,但入門 F1 性能一D都唔入門。
pro 版 F1 比 pro  touring car 就相當平。但就真係要多D技術先至操得好。

樓主| glock17 發表於 2014-3-7 19:12:09 | 只看該作者
多謝c hing.最近vbc出左部新車,鬼火咁靓要2K,作為新手,入得過嗎?我其實display多,不作赛,有邊款像真D? Thx!
kotaro2872 發表於 2014-3-7 19:25:22 來自手機 | 只看該作者

3racing FGX都系平價入門之選,我見過新車賣$5xx,如果純粹擺多過玩同對set車要求吾高玩呢架系幾好
sfdo 發表於 2014-3-7 19:35:07 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-3-7 19:12
多謝c hing.最近vbc出左部新車,鬼火咁靓要2K,作為新手,入得過嗎?我其實display多,不作赛,有邊款像真D? ...

新手買大路 Tamiya F104W /  F104...   等等 會易玩D。
3racing FGX 玩像真型D,不過睇前 post 唔係咁易 set 得好。

T.T 發表於 2014-3-7 20:11:29 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-3-7 18:39
C hing, 如果全新係未好難砌? 全新Tamiya F104 pro$1500, OK 嗎 ?Thx !

我都玩緊、玩十三點五。買新車好D、有時二手車有D唔精神未玩過跟死你都未玩到。
hkpeople1997 發表於 2014-3-7 20:33:06 | 只看該作者
如果新手玩, 當然入手104 最低玩啦, 零件平好走又有戰鬥力! ^^
玩到想升級要賣, 一定有人接手!
george519 發表於 2014-3-7 20:47:43 | 只看該作者
好難有二手咩?我賣架比你呀
feihome1 發表於 2014-3-7 21:23:34 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-3-7 18:39

F104 pro好適合玩白豬或者黑豬!但是想玩無刷的話就F104v2 Pro好好多啦!因為中間紐腰位個結構好唔同!
 樓主| glock17 發表於 2014-3-8 01:21:00 | 只看該作者
george519 發表於 2014-3-7 20:47
好難有二手咩?我賣架比你呀

C hing,
OK 喎,咩形號,新淨嗎? 啱就whatsapp 相再傾, thank you !
小龍 發表於 2014-3-8 01:25:46 | 只看該作者
孖星喇!零件容易揾!剛bid到。
 樓主| glock17 發表於 2014-3-8 01:30:04 | 只看該作者
多謝咁多位C hing 既宝貴意見,我砌車冇乜經驗,所以諗二手. 3racing FGX我見過賣$6XX(完成品),但後面对筷子唔靚仔, Yokomo 好似形D.
chacha 發表於 2014-3-8 02:08:38 來自手機 | 只看該作者
小龍 發表於 2014-3-8 01:25

正宗 7 仔
B.. 發表於 2014-3-8 02:10:19 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-3-8 01:30
多謝咁多位C hing 既宝貴意見,我砌車冇乜經驗,所以諗二手. 3racing FGX我見過賣$6XX(完成品),但後面对筷子 ...

C hing, 咁多人同你講F103 104多零件parts, 最後你始終都係話3 Racing FGX, Yokomo, 咁真係幫你唔到!
呢幾日二手區都見有人放2手F1, 你又有無睇真先呢?
sam0724 發表於 2014-3-8 09:41:05 | 只看該作者
小龍 發表於 2014-3-8 01:25

師兄,咁樣成盒返 ,  通常連埋運費手續幾錢到?
 樓主| glock17 發表於 2014-3-8 09:53:29 | 只看該作者
C hing,我冇对任何一款車有特別喜愛,例如Speed passion SP1 我都有興趣,不過討論區話好難set 頭擔.  我上文話唔like 3 racing 後面对油壓好似筷子即係唔諗 FGX.
双星係好但一般都要upgrade option parts 先至靚仔. 二手區我日日都睇, 但啱既好快就賣了. 有位C hing 放Yokomo, 我問左三曰先至話賣了,跟住話有多一部,問佢幾錢,但再三曰後都冇覆. Anyway, 都非常多謝C hing 提点, 我會重新考慮双星.
 樓主| glock17 發表於 2014-3-8 09:55:32 | 只看該作者
C hing, 7 仔即係咩野, 全膠件既双星 ?
chacha 發表於 2014-3-8 10:24:00 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-3-8 09:55
C hing, 7 仔即係咩野, 全膠件既双星 ?

7-UP