RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5661|回復: 21
打印 上一主題 下一主題
收起左側

向冼拿致敬!

B.. 發表於 2014-3-21 12:19:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日係佢既誕晨
tarotrex 發表於 2014-3-21 12:28:02 | 只看該作者
呢隻尾翼好似吾屬於MP4
 樓主| B.. 發表於 2014-3-21 13:33:06 | 只看該作者
tarotrex 發表於 2014-3-21 12:28
呢隻尾翼好似吾屬於MP4

係啊, TRG殼, 唔跟尾翼嘛!
sam0724 發表於 2014-3-21 13:55:15 | 只看該作者
under1984 發表於 2014-3-21 17:13:11 | 只看該作者
缅怀下先,我同距同属牧羊座,唔知系咪因为甘比赛容易得罪人
solaris8x86 發表於 2014-3-21 17:18:12 | 只看該作者
Marlboro!!!!!!!! My favour!
HighLamb 發表於 2014-3-21 20:12:16 | 只看該作者
冼拿其實幾悲劇,因為佢係南美人,而並唔係歐洲人;就算駕駛技術高超,都唔多受歐洲人愛戴 (歐洲其實都好多種族歧視,特別係 體育運動,睇睇當年世界杯, 施丹 咁好波,都會中途被教練調走)。
冼拿當年同保路斯爭冠軍時,FIA 就多次大細超照住保路斯.......
hkpeople1997 發表於 2014-3-21 22:16:40 | 只看該作者
HighLamb 發表於 2014-3-21 20:12
冼拿其實幾悲劇,因為佢係南美人,而並唔係歐洲人;就算駕駛技術高超,都唔多受歐洲人愛戴 (歐洲其實都好多 ...

但我當年(90年)親眼係東京看住冼拿好無品咁係第一個灣撞低保佬詩咁攞世界冠軍喎!
我真係覺得佢為左攞冠軍會不擇手段囉! =.="
stam28 發表於 2014-3-21 22:30:53 | 只看該作者
HighLamb 發表於 2014-3-21 23:00:04 | 只看該作者
hkpeople1997 發表於 2014-3-21 22:16
但我當年(90年)親眼係東京看住冼拿好無品咁係第一個灣撞低保佬詩咁攞世界冠軍喎!
我真係覺得佢為左 ...

你有無睇個場的排位賽?
重有,在冼拿之前的 F1界人物都只係"酒色財氣"的代表;係冼拿在巴西為貧童搞籌款後,開始至為賽車界帶出正面訊息。
sam0724 發表於 2014-3-22 00:57:23 | 只看該作者
重溫兩大車神戰車 McLaren MP4/6 , ferrari 643 . 保露斯臨時甩底 ! !
Senner 發表於 2014-3-22 01:38:53 | 只看該作者
我Senna都向他致敬
alanchow03 發表於 2014-3-22 02:15:49 | 只看該作者
hkpeople1997 發表於 2014-3-21 22:16

當年排位時佢攞pole, 佢覺得應該係racing line起步因為grip比較好,因為政治因數冇得改...之後大家都知乜事...

hohohong999 發表於 2014-3-22 08:33:13 | 只看該作者
各位其實呢兩位車手都已經好神級,冼拿是天才運動員,但在他隊友中就只有保路斯能鸁過他
RC881 發表於 2014-3-23 22:57:58 | 只看該作者

保路斯真係一個好冷靜 , 思考型車手 , 發現部車有乜唔對路 , 佢唔會甲硬上 , 命仔第一 情願放棄一站分數 , 冼拿膽色一定勝保路斯 , 思考型+多個勇 , 他出事的灣位 , 賽前正是他曾經向賽會提出此灣有問題 , 認為最好可以在灣前一段直路加多個減速灣 , 否則有機會超速進入此灣 , 但賽會經過商議後認為無必要修改賽道, 可惜在此灣位的出事者  , 正是車神冼拿
RC881 發表於 2014-3-23 23:05:17 | 只看該作者
同期的威尼斯車隧 (畢奇) ( 文素 ) ,  每站都係睇哩 4位大哥 鬥法 精彩非常 , 以前TVB站站都衛星直播
donut` 發表於 2014-3-25 11:53:52 來自手機 | 只看該作者
因為senna所以易加甘熱愛f1 雖然佢死個陣我仲未出世 但係佢真係我偶像
billyho0 發表於 2014-3-25 14:16:14 | 只看該作者

冼拿和保魯斯的駕駛風格完全唔同,冼拿屬於拼命型,每每將車發揮到150%,而保魯斯屬於計算結果型,車隊要求佢拿5分佢就拿5分,唔會作出冒險去拿比目標多的分數。
90年日本格蘭披治,冼拿係第一個灣撞低保魯斯,係報復之前一年,保魯斯撞低冼拿而拿下世界冠軍!所以在下唔認為冼拿無品!
當時F1仍然是歐洲人天下,F1主席偏幫歐洲人,直到冼拿成為車手代表,在每每據理力爭下,情況才稍為好轉。
bigbigboy 發表於 2014-4-3 22:25:34 | 只看該作者
雨戰就可以分高下!
HighLamb 發表於 2014-4-4 21:11:24 | 只看該作者
alanchow03 發表於 2014-3-22 02:15
當年排位時佢攞pole, 佢覺得應該係racing line起步因為grip比較好,因為政治因數冇得改...之後大家都知乜 ...

成件事件,冼拿攞Pole位,原本鈴鹿個Pole位係左邊(外線) racing line上面,點知臨比賽日的早上FIA 突然以安全為理由,將所有排位退後一個,即係原本的Pole位唔用,Pole 車會在內線2位起步,2車在外線3位....如此類推。
當日冼拿同Ron Dennis 都有抗議,並提出退後兩個位的提議,但都沒有被FIA接受。

其實都唔只係冼拿受,文素同法國佬同Team時,都一樣受法國佬氣;話說有場練習圈賽時,文素架車無油,於是入Pit 加油,幫文素加油的工程師發覺自己個入油槍D油用晒,於是走去問法國佬o既工程師借油用住先;而法國佬的工程師都以為兩邊D油都一樣,於是覺得無問題,就借左俾文素工程師用。點知入入下油,拉利老細突然由上面冷氣房走落o黎,指住文素同佢班工程師大鬧:"呢D油係留俾法國佬用的,你有乜資格用佢D油!" 個頭重要班工程師即時由文素架車度抽返D油出o黎。