RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: glock17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想問邊度有完成品F1車殼賣for Yokomo YRF?

樓主| glock17 發表於 2014-3-24 10:59:47 | 只看該作者
d.s hing,
我都知個殼係好新淨,但全新壳都係二佰左右,一罐油四十元,只不過自己少整,冇信心,諗住二手市場有人放,四佰樓下都冇所謂,因見房車殼完成品都係咁上下,先至問下價啫.上次有部103連靚殼2012都係要我$750, 真係走宝 !
 樓主| glock17 發表於 2014-3-24 11:09:34 | 只看該作者
其實呢個都係我唔想再砌車既原因之一,KWS 我一個月先至浦一次, 又槍,又睇船, 玩番車又要重新黎過,最主要冇落場,意欲大減,買F1 都係貪佢靚仔做display!
我之前放哂部X-ray 連MT4搖控,SP電变,摩打皆因無地方放.原諒下小弟.
 樓主| glock17 發表於 2014-3-24 11:16:54 | 只看該作者
Btw, 高清尾燈係咩野黎架呢? 多謝觧答 !
d.s 發表於 2014-3-24 12:09:05 來自手機 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-3-24 10:59
d.s hing,
我都知個殼係好新淨,但全新壳都係二佰左右,一罐油四十元,只不過自己少整,冇信心,諗住二手市場有 ...

所以你咪就係食米唔知米貴囉,果隻殼我整過,我計條數你睇
殻$180
電鍍銀油$80
黑色底油(要有電鍍效果乃必須)$30
白色油(車手件衫)$30
黃色油(頭盔)$30
遮油貼紙(必須)$30
再加專用工具,時間(浄係cut貼紙都隨時玩你兩三粒鐘,心機,手工……
食餐飯好易,但背後付出你要知
d.s 發表於 2014-3-24 12:13:47 來自手機 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-3-24 11:16
Btw, 高清尾燈係咩野黎架呢? 多謝觧答 !

裝飾用物品
d.s 發表於 2014-3-24 13:24:29 來自手機 | 只看該作者
就我個人而言,以孖星殼為例,做一隻F1殻所需嘅時間係房車殻嘅兩倍。
 樓主| glock17 發表於 2014-3-24 19:27:58 | 只看該作者
d.s hing,多謝你既詳細分釋,表面上做一隻殼係須要好多料,包括工具.等於我想食叉雞飯,自己整,要去買叉燒,雞,米,要用煲,火,加埋人工,一佰元都唔得,仲貴個去街食因為冇一嘜米,廾文叉雞賣,同樣理由, 砌隻 壳,要買两支嘖漆,两三罐油,剪刀等工具,所以條數好大.但須知道D油,剪刀,稀釋水曰後仲可以用十幾次,砌十個八個殼都得,最大支出係罐底油四十大元同個吉壳,加埋真係二佰五左右. 至於心机,時間係享受過程. 我砌模形,遙控車都係享受過程,係樂事,有錢買唔到,除非做生意當別論.
二手市場既好處係人棄我取, C hing 砌完隻殼,享受左個中樂趣,display 左一輪,欣賞完放番出黎,攞番哂D 本錢仲有車餞賺,真係唔知邊個開心
D二手遙控車,買要三四K,九成新,砌餐死,放到二仟頭都開心死, 因為已享受左砌同玩既過程. Just my two cents, 不喜勿插.
剛去完KWS, F60殼賣$188.
d.s 發表於 2014-3-25 09:13:58 來自手機 | 只看該作者
good news
期待你的完成品。
d.s 發表於 2014-3-25 09:16:36 來自手機 | 只看該作者
更期待你可教吓小弟如何用一罐油完成十個殻,跪求!
 樓主| glock17 發表於 2014-3-25 09:53:42 | 只看該作者
C hing, 唔好捉我字蚤啦,我指油公仔,頭盔,稀釋水之類既油,一樽油十幾個都得,而噴底色油我講左四十元打埋入個吉壳條數. 講真底色油嘖1/10 F1 壳應該可以噴兩三個, 嘖1/35坦克就剛剛好.我食飯都知米幾錢斤. 冇砌模形好耐,但嘖油仲有十支八支,其他Flat white, red, yellow,gold,仲有十幾樽,有排都用唔哂,但光油就少用.
 樓主| glock17 發表於 2014-3-25 10:00:39 | 只看該作者
唉,小弟太多小玩具,通屋都係,我擺上帖支M4 都四K啦 ! 而家慳得就慳, 所以$480 買個殼有D 唔捨得. 大玩具(Hi-fi) 得番对喇吧做記念.
blackshark3 發表於 2014-3-25 18:20:06 | 只看該作者
d.s 發表於 2014-3-25 09:16
更期待你可教吓小弟如何用一罐油完成十個殻,跪求!

Dan兄,你苦口婆心,等樓主自己親身買個殼買料自己整就明我地講乜啦,又或者好似樓主所願有師兄割愛平譲靚殼咁啱樓主路過即必走呢?
 樓主| glock17 發表於 2014-3-26 09:54:48 | 只看該作者
各位C hing, 非常多謝你地既宝貴意見, F60 車殼及PS 60 油已購入,其他黑色油及工具本身已經有,不過暫時不知何時開工,希望唔會三分鐘熱度,半途而廢
多謝分享.
 樓主| glock17 發表於 2014-3-26 10:05:41 | 只看該作者
小弟架Ferrari 2012.(上手D手工都唔錯)
 樓主| glock17 發表於 2014-3-26 10:12:22 | 只看該作者
C hing,仲想請教,如甩尾應tune 邊個位? 玩法同touring car 唔同? Thanks !
sfdo 發表於 2014-3-28 19:02:11 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-3-26 10:12
C hing,仲想請教,如甩尾應tune 邊個位? 玩法同touring car 唔同? Thanks !

要換車胎先。
如玩膠胎,至少要換咬D o既 尾胎。

樓主| glock17 發表於 2014-3-29 00:55:16 | 只看該作者
我係用膠呔,咁即刻邊個牌子同形号呢,唔該哂!海綿呔會否好D ?
sfdo 發表於 2014-3-29 18:31:00 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-3-29 00:55
我係用膠呔,咁即刻邊個牌子同形号呢,唔該哂!海綿呔會否好D ?

如果場地夠乾爽同乾淨,海綿呔會好D。
膠呔我用 星星 option 呔 或 POTENZA
海綿呔就更多選擇...
F104W 同 F103 用闊尾轆, F104 有D款 用窄尾轆。

樓主| glock17 發表於 2014-3-29 21:57:35 | 只看該作者
Thanks a lot