RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4186|回復: 38
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想問邊度有完成品F1車殼賣for Yokomo YRF?

glock17 發表於 2014-3-21 23:35:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
如題, 請問有冇得賣. 因手工太差,唔想DIY, 邊度有? 約幾錢? 有冇C hing 想割愛? Thanks a lot !
 樓主| glock17 發表於 2014-3-22 10:42:29 | 只看該作者
又想請教c hing們,双星完成品車殼啱Yokomo F1 車架嗎?
又其實DIY 車殼難嗎?  Formula 邊隻牌子像真度高D ? 用什麼噴油?  我以前是噴車壳裏面,是啱還是錯,請多多指教謝謝 !
d.s 發表於 2014-3-22 13:41:08 來自手機 | 只看該作者
試做一個雙星殻,你只要肯跟足説明書步驟,用合適工具,噴油,要完成絕冇難度,而某D模型店有代客整殻,手功約$300起(視乎車花難度)。
d.s 發表於 2014-3-22 13:45:21 來自手機 | 只看該作者
基本上市面所有F1車架都對應雙星殼,只要自己對殻柱開孔及剪A臂位及避摩打扭腰位即可,簡單講,邊度阻就剪到唔阻為止!
 樓主| glock17 發表於 2014-3-23 00:21:42 | 只看該作者
多謝 d.s C hing 提点, 咁前担同尾翼是否又要另買呢? 我架Yokomo 係二手買來, 前後翼都想換個形D既  仲有,是否双星壳有齊說明書 ? Thanks again
d.s 發表於 2014-3-23 16:25:19 來自手機 | 只看該作者
雙星殻有數款連頭尾翼及說明書,你會從包裝中看到的
sam0724 發表於 2014-3-23 16:39:25 來自手機 | 只看該作者
你想玩新款定舊款 f1殼呀?
3rock3rock 發表於 2014-3-23 17:20:48 | 只看該作者

http://rc-evo.com/xbbs/thread-309021-1-1.html
check it if you are interested
 樓主| glock17 發表於 2014-3-23 18:02:10 | 只看該作者
3rock3rock hing,
真係靚,但似乎超出我的budget 了.Anyway,多謝分享.
 樓主| glock17 發表於 2014-3-23 18:07:04 | 只看該作者
sam0724 hing,
應該新款,類似楼上C hing d款,M60 好似幾啱,我自已架係2012(上手DIY), 但d油同decal 舊哂,所以想換件衫.
sam0724 發表於 2014-3-23 18:50:31 | 只看該作者
呢d 車殼車花唔洗diy,模型鋪有得買,跟足說明書照整就得!!kws買應該平d !!http://www.rcmart.com/body-light-c-438_883.html?currency=HKD
blackshark3 發表於 2014-3-23 22:23:26 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-3-23 18:02
3rock3rock hing,
真係靚,但似乎超出我的budget 了.Anyway,多謝分享.

師兄,講真句,嗰位師兄個學剩計料都成3舊水,180人工唔算貴。出面噴殼手工300蚊起標未計個殼錢,除非有人蝕譲,唔係睇嚟你個“不値”太低了
 樓主| glock17 發表於 2014-3-24 00:38:39 | 只看該作者
個人認為二手市場個價應會抵過KWS, 况且個壳前面個隆口好似不太適合Yokomo YRF ?!!若果$380就差不多了.
 樓主| glock17 發表於 2014-3-24 08:30:47 | 只看該作者
多謝你條link, sorry 我意思係F60個殼幾啱心水. KWS 邊間鋪多d 選擇同平d, 宏記專賣双星可以嗎? Thanks a lot !
d.s 發表於 2014-3-24 09:39:42 來自手機 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-3-24 00:38
個人認為二手市場個價應會抵過KWS, 况且個壳前面個隆口好似不太適合Yokomo YRF ?!!若果$380就差不多了. ...

果位師兄個殼非二手,係全新整好冇落地果種,好多師兄都鐘意整殻,並非為放落場,皆因整孖星殼係好有成功感的。
d.s 發表於 2014-3-24 09:46:07 來自手機 | 只看該作者
blackshark3 發表於 2014-3-23 22:23
師兄,講真句,嗰位師兄個學剩計料都成3舊水,180人工唔算貴。出面噴殼手工300蚊起標未計個殼錢,除非有 ...

budget定得低係樓主未知整一個殼究竟要幾多$,心機,時間同手工,所以我非常建議佢DIY,佢先會明白整個過程所需~
d.s 發表於 2014-3-24 09:47:46 來自手機 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-3-24 08:30
多謝你條link, sorry 我意思係F60個殼幾啱心水. KWS 邊間鋪多d 選擇同平d, 宏記專 ...

出得去,自己行吓啦,ksw有幾多間吖?
 樓主| glock17 發表於 2014-3-24 09:59:53 | 只看該作者
C hing, 我唔係常客,KWS D 鋪頭好多都係熟客仔係度買野,我地無厘頭入去問呢問路, 買車殼又唔係大生意,啋你一兩句就收皮,有時都幾冇引.
rk2 發表於 2014-3-24 10:30:51 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-3-24 09:59
C hing, 我唔係常客,KWS D 鋪頭好多都係熟客仔係度買野,我地無厘頭入去問呢問路, 買車殼又唔係大生意,啋你 ...

agree.
sam0724 發表於 2014-3-24 10:57:25 來自手機 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-3-24 09:59
C hing, 我唔係常客,KWS D 鋪頭好多都係熟客仔係度買野,我地無厘頭入去問呢問路, 買車殼又唔係大生意,啋你 ...

哈哈!你都幾難服侍!整殼又話驚唔夠信心整唔到,叫你出去買又話驚阻人做生意!