RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2319|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

F 1 電变散熱問題

glock17 發表於 2014-3-31 10:01:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
C hing 們, 小弟架YRF 用Novak 電变(Rooster),有刷摩打(約10T), 架車好快,但極度甩尾及heat sink 好熱,行兩三分鐘就cut 机, 想問F 1 車是否唔夠散熱,要用有風扇既電变,抑或要用低轉數摩打,例如白豬或21T 以上. 多謝賜教 !
kevin-ysl 發表於 2014-3-31 13:58:21 | 只看該作者
用23t有刷都未會咁快cut...可能係齒比過細!!!試下行大幾級睇下點先~~
 樓主| glock17 發表於 2014-3-31 14:06:05 | 只看該作者
Thanks C hing. 其實F1 D 車應否用10.5T 或高轉麼打? 因我手頭兩隻都係以前俾四車用(三萬轉左右). 如改用17.5-21T 會好行D 嗎? 再謝!
jj2006 發表於 2014-3-31 15:31:17 來自手機 | 只看該作者
有刷10t玩f1 太快了,已經唔係調齒比唧問題,以前玩有刷16-18t,已經好快
 樓主| glock17 發表於 2014-3-31 15:50:16 | 只看該作者
C hing, 咁用有刷電變加21-23T 有刷麼打散熱OK 嗎? 抑或重新購買35-60A 既brushless esc(有風扇) + brushless 17.5-21T 麼打好呢? 但我唔比賽既,操下車啫. Thanks !
sfdo 發表於 2014-3-31 17:35:05 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-3-31 15:50
C hing, 咁用有刷電變加21-23T 有刷麼打散熱OK 嗎? 抑或重新購買35-60A 既brushless esc(有風扇) + brushle ...

唔比賽,平平地用有刷電變配黑豬已經好好玩。
$$預計多D就買無刷,有多D功能。

樓主| glock17 發表於 2014-3-31 18:04:21 | 只看該作者
但唔知係個Novak電变有事, 定配錯10T(舊)麼打,個heatsink 行一陣就熱到棘手,如果配番23T麼打,個電變唔熱,就可以慳番幾舊水,否則買一套60A双星 無刷電变加個
17.5 或21T無刷麼打,約四佰元平平地玩, 邊個選擇好呢?  仲有, 有風扇電变是否一定好過用heatsink 呢 ? 多謝C hing 幫忙俾意見
jj2006 發表於 2014-3-31 20:32:02 來自手機 | 只看該作者
唔好用10t 玩啦,買個黑豬ok la
 樓主| glock17 發表於 2014-3-31 20:54:45 | 只看該作者
黑豬是否等如23T ? 抑或双星Torque tuned ?
ICY 發表於 2014-4-1 01:31:03 | 只看該作者
glock17 發表於 2014-3-31 20:54
黑豬是否等如23T ? 抑或双星Torque tuned ?

Teampower黑豬,食粥$50
flybook 發表於 2014-4-1 07:18:02 來自手機 | 只看該作者
有刷的年代講轉速10t系好快,再對落就系9t極限差不多,玩平地用有刷16雙線都好鬼熱18t以上好d
 樓主| glock17 發表於 2014-4-1 08:03:53 | 只看該作者
多謝各位C hing 賜教, 我都係决定用無刷麼打和電变, 個Novak 留番比touring car 用較好力,或平d 放左佢.
tiger1 發表於 2014-4-1 09:04:25 | 只看該作者
F1, a mild motor is good enough la