RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2228|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

車身高度一般要多少?連住4個轆的下A柱是不是也要SET高度?

kaiweng 發表於 2014-5-29 02:14:32 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我的車係BD07 2014,車身高度一般要多少?連住4個轆的下A柱是不是也要SET高度?
andyccf2004 發表於 2014-5-29 19:54:12 | 只看該作者
果條叫A臂,Set高度即係Downstop。
 樓主| kaiweng 發表於 2014-5-29 22:30:13 | 只看該作者
大約set幾多呢?
326123 發表於 2014-5-29 22:42:09 | 只看該作者
頭一般是4mm至5.5mm,尾小頭0至1.5mm,視乎場地而定。
地毯因不想刮削地毯,故通常限在5mm。
xlarge 發表於 2014-5-29 22:43:55 | 只看該作者
326123 發表於 2014-5-29 22:42
頭一般是4mm至5.5mm,尾小頭0至1.5mm,視乎場地而定。
地毯因不想刮削地毯,故通常限在5mm。 ...

唔係應該頭低過尾?
xlarge 發表於 2014-5-29 22:45:43 | 只看該作者
andyccf2004 發表於 2014-5-29 19:54
果條叫A臂,Set高度即係Downstop。

down stop還down stop
車高應該係教搞牙避震set既bo.....
andyccf2004 發表於 2014-5-30 01:46:22 | 只看該作者
xlarge 發表於 2014-5-29 22:45
down stop還down stop
車高應該係教搞牙避震set既bo.....

恕我講得唔清楚
樓主似乎係車高同A臂都有問,但係我只係答緊A臂果 part,因為我想問清楚佢想指邊度係A柱。
以我有限嘅知識,A柱係指車頭擋風玻璃左右兩邊條柱,唔係懸掛嘅A臂。

佢話

"我的車係BD07 2014,車身高度一般要多少?連住4個轆的下A柱是不是也要SET高度?"

樓主| kaiweng 發表於 2014-5-30 03:03:12 | 只看該作者
SORRY,我新手說錯係A柱,正確我係想問A臂同車身高度
 樓主| kaiweng 發表於 2014-5-30 03:06:20 | 只看該作者
A臂頭一般是4mm至5.5mm,尾小頭0至1.5mm,那車身高度通常是多少?車身高度用搞牙避震set,A臂用臂上4口鑼絲SET嗎?