RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2201|回復: 12
打印 上一主題 下一主題
收起左側

有關鋰電放電C數

DLAM 發表於 2014-5-30 09:39:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

小弟想請教有關鋰電C數問題,

我爬外國啲Forum話依家嘅科技只可40C continuous 放電,究竟買鋰電時可唔可以check到C數? 但係我又見有D鋰電上寫90C或100C

我見KWS有好多不同牌子鋰電,有平有貴,貴果D係咪一定足C數足mah?

ed1213 發表於 2014-5-30 11:06:01 | 只看該作者
買電係冇得check c數,d電標幾多c係信者得救
kkchung 發表於 2014-5-30 13:25:32 | 只看該作者
是否一些廠所寫的 C 數 是 (Continuous Discharge Current) 或 (Burst Discharge Current)。尤其是用廠家定的標準測定 Burst Discharge Current 數,所以特別大?
 樓主| DLAM 發表於 2014-5-30 13:45:52 | 只看該作者
kkchung 發表於 2014-5-30 13:25
是否一些廠所寫的 C 數 是 (Continuous Discharge Current) 或 (Burst Discharge Current)。尤其是用廠家定 ...

其實Continuous Discharge Current現時是否只可做到最高40C?

(Continuous Discharge Current) 和 (Burst Discharge Current)嘅數值對行車表現有乜影响?

bitmap 發表於 2014-5-31 04:02:33 | 只看該作者
DLAM 發表於 2014-5-30 13:45
其實Continuous Discharge Current現時是否只可做到最高40C?

(Continuous Discharge Current) 和 (Burs ...

之前聽過 Burst current 係好似IQ博士咁 >> 維持3秒
不過唔同廠都可能唔同

hydrogen9999 發表於 2014-6-1 17:16:07 | 只看該作者
其實c 數呢樣野就任得d 廠家吹,因為是check 唔到,好多都是報大數
報大數都算,報大完然後整佢做2s2p,就以為c 數x2,整d 所謂90c 100c,越吹越大
tsfai 發表於 2014-6-2 00:34:16 | 只看該作者
師兄知唔知有那牌子相對上比較足C數。
hydrogen9999 發表於 2014-6-2 01:25:45 | 只看該作者
大牌子例如ip, 消化餅,smc等是比較有信心
“x”power 那些就吹得比較大
 樓主| DLAM 發表於 2014-6-2 09:48:39 來自手機 | 只看該作者
請問zombie電質數會好過消化餅嗎?
hydrogen9999 發表於 2014-6-2 13:55:50 | 只看該作者
好唔好過就唔敢講,但zombie 都幾好!
新人 發表於 2014-6-2 14:01:16 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2014-6-2 13:55
好唔好過就唔敢講,但zombie 都幾好!

Zombie 啲電唔爆,得個穩字,反而b energy 個隻仲正啲,
吾通有時真係要睇運
tsfai 發表於 2014-6-2 15:48:32 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2014-6-2 01:25
大牌子例如ip, 消化餅,smc等是比較有信心
“x”power 那些就吹得比較大

Tks Ching.
botaebi 發表於 2014-6-2 16:31:49 | 只看該作者
買左"T"power 90c