RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2649|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新手] 關於TT01 ES改裝

Aventador 發表於 2014-6-23 02:22:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
最近買左部1/10 BRZ , 型號係TT01 ES
想問下想改快部車可以改邊D?
零件又應該邊種先岩?
行過鋪頭見到麼打又勁多種,齒輪又唔知邊隻岩用又質數好
請師兄教教我

就係呢部
https://www.youtube.com/watch?v=40VLg2grkfg
soup_soup 發表於 2014-6-23 11:02:28 | 只看該作者
你想改到幾快?但提你 TT01 天生唔係用嚟玩快車,要改快,投資我怕你頂唔順,效果又未必好,不如認認真真買架快車好過!
 樓主| Aventador 發表於 2014-6-23 15:06:15 | 只看該作者
soup_soup 發表於 2014-6-23 11:02
你想改到幾快?但提你 TT01 天生唔係用嚟玩快車,要改快,投資我怕你頂唔順,效果又未必好,不如認認真真買 ...

我開頭貪平先買比較平又可以加快速度可以點改
go2usie 發表於 2014-6-23 15:25:05 | 只看該作者
換快齒,玩23T 有齒 motor,玩佢唔死,控制自如,到個時先買過架~

玩得好架TT01,咁你之玩其實車架都易好多~
680086 發表於 2014-6-23 15:55:01 | 只看該作者
部車,原裝有無啤鈴?  無要改返.摩打齒用25.
大軸牙用55.
改無刷摩打8.5T
電變用Hw / (Sp 套裝)

kwok03 發表於 2014-6-23 16:00:46 | 只看該作者
師兄我見意不要改玩快車啦!改改下就一千幾百走唔甩,侔我就買一部快車車架好D,現時有幾部車架都係賣幾百蚊?
Kevin8933 發表於 2014-6-23 21:10:50 來自手機 | 只看該作者
TT01要快啲好跑啲,全車啤呤,金屬中軸(要快必改)油壓避震,換套好啲嘅電變(有Turbo的)10.5T-8.5T摩打,齒輪要用返專for TT01果啲,其它不合用,摩打齒跟說明書佩對就可,轉向組及推桿,四條靚啲嘅呔
 樓主| Aventador 發表於 2014-6-25 02:38:51 | 只看該作者
感謝各位師兄解答
RCTOURING 發表於 2014-7-5 07:48:31 來自手機 | 只看該作者
TT 01改快車易掃傘齒的插軸位,打滑成圓形。
要快就買部皮帶車。
樓上的師兄講得對(Kwok 03)
ivan仔 發表於 2014-7-5 10:27:41 | 只看該作者
其實樓主係想改快小小架TT01, 唔係改到好似大家去比賽的速度, 如要改快TT01,改原廠金屬件,以下一定要改, 中軸 (三條裝) 舊式係一條裝, 金屬魔打座, 全車4條萬向, 想快就買TT01專用快齒(一包兩隻的), 再買24 25魔打齒, 基本換了以上的零件架TT01已經快左好多, 如想再快D就改有刷的話 用23T魔打 TZ / RZ, 無刷我唔識=.=.
ivan仔 發表於 2014-7-5 10:28:26 | 只看該作者
如果可以的話一定要改原廠星星零件
tt01d 發表於 2014-7-5 13:19:47 | 只看該作者
ivan仔 發表於 2014-7-5 10:28
如果可以的話一定要改原廠星星零件

係唔係姐係改曬原廠星星金屬件 架車基本上已經快左好多?
sfdo 發表於 2014-7-5 17:21:50 來自手機 | 只看該作者
其實呢架膠車唔值得大改。不如試下改後驅,換對咬D後胎,速度已經快唔少。
ivan仔 發表於 2014-7-6 06:21:30 | 只看該作者
唔係要改曬金屬野就得, 只改基本軸成, 中軸同萬向好重要(主要保持驅動順暢), 金屬摩打座(內熱), 改快齒同魔打齒(這個先係改到TT01行快左). 改金屬件只會重左, 不過重要部分裝金屬係必要的