RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4739|回復: 37
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[賜教] 耐用易升級的4WD Touring Car 快車 套裝

toybb 發表於 2014-6-26 21:00:51 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟是從未玩過RC車的新手,但越來越有興趣!咁啱朋友送咗一個 touring car body 俾我 (Width: 190mm,Wheelbase: 260mm) 所以就啲走心肝砌架車

我知道新手買TT01或者TT02這類套裝車會較易上手,但考慮到第日逐件upgrade好似浪費咗啲舊件咁,所以想請教吓如果直接買4WD快車套裝會唔會好難處理?會唔會完全唔識砌呢?

另外又有一堆問題 (最緊要係耐用同安全),請大家賜教:

1. 有沒有一、兩款快車4WD碳纖車架套裝推介?價錢唔一定要平,但都唔駛去到比賽級別。最緊要比較耐用同易換件。係咪成架用碳纖會最耐用?大約幾錢?

2. 有沒有較好的遙控器推介?因為只會玩一、兩架同自己玩多,唔想中途換控,所以一開始買好少少都OK,同埋可以監控到啲電量唔好過份用電就最好!大約幾錢?

3. 從網友推介的資料知道啲鋰電可以好危險,會唔會用 Li-Fe / 鋰鐵電 好啲?實在唔想因為個人嗜好連累人同發生意外

4. 電、伺服器、變速器 同 摩打 係咪都係統一size架?會唔會有機會放唔落某啲車架?或者要轉專用mount?

5. 如果都係球場地玩多,要用咩軚較適合?駛唔駛特別注重避震?

6. 見到好多金屬製 電、伺服器、變速器 同 摩打 既 mount,係咪代表呢啲位特別易爛?定係只不過為咗散熱好啲?

7. 如果個body已經有埋燈同燈杯,可以點攞電呢?係咪所有車架都預留出電接頭俾電啲燈?遙控器可唔可以獨立控制啲頭尾燈架?

8. 如果出街玩,好多人都話裝風扇散熱好啲。咁有無散熱功能好好既扇推介?

9. 螺絲批等周邊工具邊度買較齊?其實同鴨寮街舖嗰啲有冇分別?

10. 有沒有好相遇同樂於解答新手問題的好店推介?係咪都係廣華街一帶都差唔多?

問題多多,請各位師兄幫忙解答,謝謝~~~~~
cocojelo 發表於 2014-6-26 21:58:59 | 只看該作者
咁多問題!不如入場租柜玩!
paul707 發表於 2014-6-27 05:29:08 | 只看該作者
去興發20樓拉, 個老板都幾好人架! 都肯教路,
 樓主| toybb 發表於 2014-6-27 07:47:05 來自手機 | 只看該作者
cocojelo 發表於 2014-6-26 21:58
咁多問題!不如入場租柜玩!

希望咁多問題唔會成為麻煩友……

但實在揾唔到答案,所以先請教大家!請大家盡量解答吓啦~
cocojelo 發表於 2014-6-27 10:17:10 | 只看該作者
係到好難解答!落車場!
724811 發表於 2014-6-27 10:24:50 | 只看該作者

等我呢個新手試吓答,你對遙控車無認識但你就限死自己又呢樣又果樣,我建議你刨吓文,去廣華街認識吓d零件,虚心問吓d老世,又從未玩過,自己要咩都唔知,又d野要自己感受吓,有認識之後買架入門試下,揾出自己既方向,唔好諗住玩遙控車唔使交學費.
lawrencechan 發表於 2014-6-27 11:03:03 | 只看該作者
1. 有沒有一、兩款快車4WD碳纖車架套裝推介?價錢唔一定要平,但都唔駛去到比賽級別。最緊要比較耐用同易換件。係咪成架用碳纖會最耐用?大約幾錢?
耐唔耐用就睇你點玩, 如果下下full 雞炒, 乜都死啦, 有隻車我見工房都好多ching 話好跑, 自己爬下文, 又半完成, 唔使驚砌唔掂, parts 記得係penny 有得買, 再唔係就CSO 都唔錯RGT-R2 PRO SPEC http://rc-evo.com/xbbs/thread-324815-1-1.html

2. 有沒有較好的遙控器推介?因為只會玩一、兩架同自己玩多,唔想中途換控,所以一開始買好少少都OK,同埋可以監控到啲電量唔好過份用電就最好!大約幾錢?
個人覺得futaba 比較好d, 平平地有 4pls, 再唔係起2 手區收d 上一代款如 4pk, 4pl, mt4 都唔錯
http://www.rcmart.com/futaba-4pl ... 80.html?cPath=36_47

3. 從網友推介的資料知道啲鋰電可以好危險,會唔會用 Li-Fe / 鋰鐵電 好啲?實在唔想因為個人嗜好連累人同發生意外
lipo 電啦~ 至於咩牌子就冇咩所謂既

4. 電、伺服器、變速器 同 摩打 係咪都係統一size架?會唔會有機會放唔落某啲車架?或者要轉專用mount?
基本上係一SIZE, 新手10.5 T 差不多, 唔使太快, 個人比較中意SP ESC
http://www.rcmart.com/reventon-b ... tml?cPath=1560_1301

5. 如果都係球場地玩多,要用咩軚較適合?駛唔駛特別注重避震?
睇你咩球場, 籃球場定石屎地足球場, 最好起平路玩, 如果真係要起呢D 球場玩, 我諗你玩 XV 01 好過

6. 見到好多金屬製 電、伺服器、變速器 同 摩打 既 mount,係咪代表呢啲位特別易爛?定係只不過為咗散熱好啲?
唔識答,

7. 如果個body已經有埋燈同燈杯,可以點攞電呢?係咪所有車架都預留出電接頭俾電啲燈?遙控器可唔可以獨立控制啲頭尾燈架?
起接收拎電, 其他唔識, 冇諗過玩快車好似玩DRIFT 咁

8. 如果出街玩,好多人都話裝風扇散熱好啲。咁有無散熱功能好好既扇推介?
唔使啦, 又唔係比賽, 玩熟佐先慢慢搞呢D 野

9. 螺絲批等周邊工具邊度買較齊?其實同鴨寮街舖嗰啲有冇分別?
去KWS 買番專用批, 基本上間間都有得買

10. 有沒有好相遇同樂於解答新手問題的好店推介?係咪都係廣華街一帶都差唔多?
最好係爬下文, 儲番D 基本知識, 之後落場玩下識下其他CHING, 只要你虛心學野, 有禮貌問, 工房同車場好多CHING 都樂於教人既,

最後好奇想問下你, 其實你BUDGET 預幾多呢,

50270898 發表於 2014-6-27 11:05:20 | 只看該作者
月頭先有個差唔多嘅post
不過球場玩都係TT01或者TT02啦
http://rc-evo.com/xbbs/forum.php ... page=1&mobile=2
sfdo 發表於 2014-6-27 13:17:29 | 只看該作者

唔洗諗太多,就買架 TT02 去球場練下先,(不用改車)
星星嘅說明書好在夠詳細, 唔怕唔識砌。
電變同servo 可一次過買靚D. , 摩打, TT02配  10.5T 會好快...... 殘, 17.5或21.5T  免強可以。

練好手車之後去車場玩下炒下交流下,自然會識。到時再買買高級車。

買高級車 用意係不用再升級都可以set 到好跑,。如果架車下下都要左改右改先至好跑,咁搞下快極有限。

樓主| toybb 發表於 2014-6-27 13:50:13 來自手機 | 只看該作者
724811 發表於 2014-6-27 10:24
等我呢個新手試吓答,你對遙控車無認識但你就限死自己又呢樣又果樣,我建議你刨吓文,去廣華街認識吓d零件 ...

明白明白!

我知道始終要自己落手落腳砌過同玩過,先知道咩啱自己同架車其實係點運作,唔係淨係紙上談兵。

只不過想自己有個大概認識先,咪先去到舖頭人哋肯教都唔知人哋講咩……

多謝師兄,我會繼續努力刨文
724811 發表於 2014-6-27 14:10:19 | 只看該作者
toybb 發表於 2014-6-27 13:50
明白明白!

我知道始終要自己落手落腳砌過同玩過,先知道咩啱自己同架車其實係點運作,唔係淨係紙上談兵 ...

師兄,加油.到時記得post上嚟。
 樓主| toybb 發表於 2014-6-27 18:49:59 來自手機 | 只看該作者
lawrencechan 發表於 2014-6-27 11:03
1. 有沒有一、兩款快車4WD碳纖車架套裝推介?價錢唔一定要平,但都唔駛去到比賽級別。最緊要比較耐用同易換 ...

十分十分多謝師兄咁耐心一一解答~ 資料好有用,真係要講多次多謝。

至於budget有幾多呢!坦白講我都係睇餸食飯:如果一開始可以買好少少之後慢慢練同玩,一炮過幾千都ok,因為覺得同之後一件件咁upgrade只係一次過俾同之後分開俾嘅分別!

不過錢都唔係最重要,最緊要知道自己買咗啲咩同啲嘢可以點用!所以我之前都出過post問有冇入門書,自己都去過書店同尚書房問過,但都無…… 而家等緊圖書館嗰本~ 希望有少少參考價值同可以打到少少底啦!
50270898 發表於 2014-6-27 19:15:31 來自手機 | 只看該作者
toybb 發表於 2014-6-27 18:49
十分十分多謝師兄咁耐心一一解答~ 資料好有用,真係要講多次多謝。

至於budget有幾多呢!坦白講我都係睇 ...

師兄你誤會了 幾千只夠玩TT01
中級控已經千五到二千
TT01都要一千啦
電變servo加埋又千五
仲有電同差機
lawrencechan 發表於 2014-6-27 20:08:40 | 只看該作者
toybb 發表於 2014-6-27 18:49

至於budget有幾多呢!坦白講我都係睇 ...

我個時開始玩都好似你咁樣, 諗住睇送食飯, 但其實RC 係一個冇底深潭, 所以先問你BUDGET 幾多

其實如果你知道你會UPGRADE 上去, 你應該一黎就上中級, 唔好買咩 TT 01, TT 02 呢D, 因為你就算之後比錢UPGRADE 都只會晒錢

樓主| toybb 發表於 2014-6-27 21:17:53 | 只看該作者
lawrencechan 發表於 2014-6-27 20:08
我個時開始玩都好似你咁樣, 諗住睇送食飯, 但其實RC 係一個冇底深潭, 所以先問你BUDGET 幾多

其實如果你 ...

明白哂~ 師兄講既正正我諗既嘢~ 厲害厲害~

如果以我咁打算,如果淨係要中上級既4WD套裝(最緊車架耐用,同適合Width: 190mm,Wheelbase: 260mm既bod)y,加埋一個中上既遙控,先唔講摩打、伺服、電變 同 其他 upgrade 零件,師兄有冇好介紹?
 樓主| toybb 發表於 2014-6-27 21:21:01 | 只看該作者
50270898 發表於 2014-6-27 19:15
師兄你誤會了 幾千只夠玩TT01
中級控已經千五到二千
TT01都要一千啦

多謝提點!

可以預見的錢係咁去 ^^"  咁師兄4WD中上級既套裝車有冇好介紹!最好係自己砌~~~~
paul707 發表於 2014-6-28 04:59:41 | 只看該作者
toybb 發表於 2014-6-27 21:17
明白哂~ 師兄講既正正我諗既嘢~ 厲害厲害~

如果以我咁打算,如果淨係要中上級既4WD套裝(最緊車架耐用, ...

自已上網找一找 Team Magic E4RSll 資料,  價$黎講都算ok, D配件尚算齊, 我見JV場都好多人玩, 你研究一下啦! 等你好消息!!!

50270898 發表於 2014-6-28 08:47:03 | 只看該作者
睇睇kk兄的blog新手好有用
http://kkchung.pixnet.net/blog/post/26770524
另外佢最近都推介過中級設備
CSO V2 $1900.00
ABSIMA CR4T $700.00
SKYRC TORO TS120A $670.00
Scorpion 天蠍星馬達 13.5T $600.00
伺服器選短身 TEAM POWERS V2 $280.00
電池 Team Powers 7200mah 75c x2 $1000.00
充電器可看看 SE 690 AC/DC $680.00
Team Powers 呔 36及40 各一套 $320.00
車殻 $120.00
都要6/7千左右 如果全部頂級過一萬
airwalk 發表於 2014-6-28 11:05:08 | 只看該作者

我都係新手, 比D個人意見你.
1. 新手就唔好買貴車...就算碳纖都會變成紙紮

建議買部 sukura xi s, $5XX 新手抄在都唔心痛, 零件都係幾十蚊,  到你熟手再換車...仲好.

2. 控, 長玩咪 4pLs / mt4s 各有FANS.....

3. lipo. 唔玩咪差佢storage mode. 唔明會幾危

4. size係有唔同, 有機會裝唔到. 買1/10, 如果你玩1/10, 建議買個好D 好d servo..同條呔...玩起上來無咁易甩尾, 同回中準..
  而電變摩打, 新手買35A.+ 雞摩都夠......

5. 9成人都係teampower  , 肽好重要, 因唔咬地, 玩部車甩尾..根本玩到無癮

6. 唔識答..手車好...基本好耐都唔爛.

7. 我係接收攞電,  

8. 裝係摩打,$4X, 部部差不多. 又唔係咩高科技.

9. 我係KWS買  100 四支..

10. 建議你買D最basic 玩下先, 慢慢上手...到你熟悉曬..先換靚車....因為新手部車係拿來抄.....

airwalk 發表於 2014-6-28 11:10:45 | 只看該作者
lawrencechan 發表於 2014-6-27 20:08

其實如果你 ...

TT01, TT02個d 真係好多中伏, 全膠車
唔係鐘情星星野, 其實真係無必要買佢(個人認為)